AKT O DIGITALNIM USLUGAMA

Internetske platforme i online trgovine morat će provoditi mjere za zaštitu korisnika od nezakonitog sadržaja

Internetska tržišta morat će pojačati provjere trgovaca kako bi osigurala sigurnost proizvoda i usluga te spriječiti pojavljivanje nezakonitih sadržaja, među ostalim, nasumičnim provjerama

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za Akt o digitalnim uslugama Christel Schaldemose

 Martin Bertrand/Afp/Profimedia/Martin Bertrand/Afp/Profimedia

Zastupnici odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) dali su podršku privremeno postignutom sporazumu Europskog parlamenta s vladama država članica EU-a o Aktu o digitalnim uslugama.

Akt o digitalnim uslugama (DSA), zajedno s predloženim Aktom o digitalnim tržištima (DMA), postavlja europske standarde za sigurniji i otvoreniji digitalni prostor za građane i ravnopravne uvjete za sve tvrtke na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Prema novim će pravilima internetske platforme, društveni mediji, online tržnice i trgovine, morati provoditi mjere za zaštitu svojih korisnika od nezakonitog sadržaja, robe i usluga. Korisnici će moći prijavljivati nezakonite sadržaje na internetu, a platforme će morati djelovati brzo, poštujući osnovna prava na slobodu izražavanja i zaštitu podataka. DSA je usvojen u IMCO odboru s 36 glasova za, 5 protiv i jednim suzdržanim.

"Sada smo korak bliže tome da internet učinimo sigurnijim, pravednijim i transparentnijim u korist građana i poduzeća. Ovim zakonom okončat će se digitalni Divlji Zapad. Unaprijedit ćemo zaštitu potrošača, dati korisnicima bolja prava i urediti poslovni model platformi. Ono što je ilegalno izvan mreže također će biti ilegalno na internetu", izjavila je izvjestiteljica Europskog parlamenta za Akt o digitalnim uslugama Christel Schaldemose.

Internetska tržišta morat će pojačati provjere trgovaca kako bi osigurala sigurnost proizvoda i usluga te spriječiti pojavljivanje nezakonitih sadržaja, među ostalim, nasumičnim provjerama.

DSA će također osigurati veću transparentnost na internetu. Primjerice, korisnici će konačno imati informacije o tome zašto im se i kako preporučuje određeni sadržaj. Također se uvode dodatna pravila o internetskom oglašavanju, uključujući zabranu uporabe osjetljivih podataka i ciljano oglašavanje za maloljetnike. Takozvani "mračni obrasci" i obmanjujuće prakse usmjerene na manipuliranje izborima korisnika također će biti zabranjeni.

Internetske platforme svake će godine biti podvrgnute neovisnim revizijama i morat će provoditi procjene rizika svojih usluga. Europska komisija imat će isključivu ovlast nadzirati i zahtijevati usklađenost vrlo velikih internetskih platformi. Novčane kazne za kompanije koje se ne pridržavaju pravila bit će do 6% ukupnog svjetskog prometa. Mikro i mala poduzeća imat će dodatno vrijeme za usklađivanje s pravilima i bit će podložna određenim izuzećima.

Očekuje se da će Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima biti stavljeni na konačno glasovanje u Europskom parlamentu u srpnju. Nakon toga ih treba službeno usvojiti Vijeće i objaviti u Službenom listu EU-a. Odredbe će se početi primjenjivati petnaest mjeseci nakon toga, odnosno u listopadu 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:20