TOMISLAV FRANKO

‘Inovacija i funkcionalnost određuju našu poslovnu filozofiju‘

Svjesni smo svoje odgovornosti kao proizvođača građevinskog materijala i stoga smo razvili program održivosti koji se temelji na tri ekološka stupa

Tomislav Franko, komercijalni direktor  i član uprave Wienerberger Adriatic, Zgrada u Medvedgradskoj

Wienerberger je najpoznatiji europski proizvođač opeke. U toj tvrtki misle unaprijed, te pridaju važnost inovativnosti i sistemskim rješenjima. Tomislav Franko, njihov je komercijalni direktor i član uprave, stacioniran u njihovom pogonu u Karlovcu, ali i dobar poznavatelj prilika u hrvatskom graditeljstvu.

Kako vidite budućnost razvoja građevinske industrije?

- Budućnost je jedino moguća kroz društveno odgovorno poslovanje. Klima se mijenja. Gradnja, življenje i uporaba materijala također se mijenjaju. Zahtjevi za klimatski neutralnim proizvodima i održivim proizvodnim procesom postaju još veći. Svjesni smo svoje odgovornosti kao proizvođača građevinskog materijala i stoga smo razvili program održivosti koji se temelji na tri ekološka stupa, a to su dekarbonizacija, bioraznolikost i kružno gospodarstvo. Energetska učinkovitost i dekarbonizacija središnja su pitanja u svim poslovnim područjima grupe Wienerberger. Bioraznolikost je ključna tema za svaki naš proizvodni pogon, dok je jedan od naših ekoloških ciljeva kružno gospodarstvo.

Normativni rada

Vaša je tvrtka prije nekoliko godina domišljato doskočila problemu radne snage, svojim modelom lijepljene opeke umjesto morta?

- Vrijeme koje je nekada bilo potrebno za zidanje mortom i klasičnom opekom je uporabom Porotherm Profi brušene opeke te Porotherm Dryfix.extra ljepila smanjeno za čak tri puta. Građevinski fakultet u Zagrebu je proveo neovisna mjerenja brzine gradnje Porotherm Profi opekom na stvarnom gradilištu, odnosno utroška radnog vremena za zidanje. Na osnovu dobivenih mjerenja izračunali su normativ rada, što predstavlja vrijeme potrebno prosječno vještom i određeno kvalificiranom radniku da u normalnim okolnostima, s propisanim sredstvima, na točno određen način, uz normalno zalaganje i zamor, obavi točno određen posao. Dobiveni normativ rada za Porotherm Profi opeku je točno tri puta manji od normativa za klasičnu opeku, što znači da je gradnja Porotherm Profi opekom čak 3x brža u odnosu na klasični sistem. Ipak, tu ne planiramo stati jer nedostatak radne snage vidimo i kao priliku za razvoj novih i inovativnih rješenja za gradnju.

image

Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan

Inovativni projekti su u Wienerbergeru jako bitni?

- Inovacija i funkcionalnost određuju našu poslovnu filozofiju. Bez inovacije nema napretka – rezultat tih nastojanja su brojna rješenja od opeke koja već ima integriranu toplinsku izolaciju, Einstein opločnici patentirani za izuzetno velika prometna opterećenja i frekvencije prometa, Venara i Saturn jedini crjepovi bijele boje koji imaju visok indeks solarne refleksije i značajno mogu utjecati na smanjeno zagrijavanje okoline, tu je i Semmelrock protect zaštita površina betonskih proizvoda za dugo lijepe i čiste površine…Popis je dug.

I sistemska rješenja su vam važna.

- Zid je puno više od opeke - to je cijeli sustav proizvoda za vanjsku ovojnicu objekta, pregradne zidove, strop, nadvoje. Krov je puno više od crijepa - to je sustav elemenata koji krov čine dugoročno kvalitetnim poput paropropusnih folija, elemenata za ventilaciju, zaštitu od nevremena i snijega, fotonaponi, a uz to imamo i krovne prozore da bi cjelina bila potpuna. Uz opločnike trebate i dodatne elemente poput kvarcnog pijeska, impregnacije, geotekstila, podmetača za ploče.

Na sajmu ArhiBau moglo se čuti da su vaši materijali bili jako traženi, pa i unaprijed rasprodani?

- Poznato je kako je prošle godine građevinarstvo sudjelovalo s oko 5,3 posto udjela u hrvatskom bruto društvenom proizvodu, dok je udio broja zaposlenih u građevinarstvu u ukupnom broju zaposlenih iznosio još većih 8 posto. Početak novog ciklusa rasta koji traje od 2015. do danas, a kojega ni pandemija nije prekinula, direktno utječe na potražnju za našim materijalima. Zadovoljni smo što je naše vrhunske proizvode prepoznala prvenstveno struka - arhitekti, projektanti, izvođači, kao i drugi korisnici. Građevinske dozvole također su značajno rasle u prošloj godini u stopi od oko 20% za stambene zgrade tako da sve to utječe na potražnju.

image

Društveni dom Ugljan

Imate li proizvodnju u Sloveniji kao i u Hrvatskoj? Da li je i tamo potražnja kao kod nas?

- U Hrvatskoj imamo tri proizvodna pogona za proizvodnju crijepa u Đakovu, betonskih opločnika u Ogulinu i opeke u Karlovcu, a u Sloveniji se nalaze također tri pogona. Proizvodnja opeke je u Ormožu, crijepa u Križevcima, a imamo i vlastitu proizvodnju engoba i glazura za crjepove u Lukavcima. Potražnja za svim našim materijalima je velika kao i u Hrvatskoj.

Zahtjevna obnova

Vezano za obnovu nakon potresa i sami ste se prilikom donacija uvjerili koliko su stvari kompleksne na terenu?

- Vidimo se obnova sad polako pokreće, a ona je kao što ste i sami napomenuli vrlo zahtjevna. Prilikom donacija i sami smo se uvjerili što znače neriješeni imovinski pravni odnosi. Wienerberger nastavlja donirati i dalje onima kojima je to nužno na Banovini. Upravo pratimo jednu donaciju obiteljske kuće koja se gradi najmodernijim rješenjima.

Pandemija je dovela do porasta trenda života na otvorenom, da li je to utjecalo na prodaju opločnika?

- Da, za vrijeme najstrožeg lockdowna provodili smo više vremena s najdražima te se vratili prirodi i otkrili važnost zajedništva. Vjerujemo kako je mnogima vrt postao najdraže mjesto za rad i odmor pa je jedno ipak sigurno – koliko god i nadolazeća godina bila neizvjesna, trendovi uređenja vanjskih površina u fokus i dalje stavljaju vrt kao oazu mira i sigurnosti. Mi imamo betonske proizvode za njegovo uređenje. Osim toga, uređenje okoliša objekata i javnih prostora je pametna investicija. Opločene i uređene vanjske površine dižu cijenu nekretnine i do 20%, a udio u investiciji samog opločenja iznosi 0,5-1% pa je matematika više nego jasna. Tako se u brojnim oglasima za prodaju nekretnina opločenje Semmelrock proizvodima naglašava kao dodatna vrijednost nekretnine.

image

Medvedgradska 29

Sandro Lendler

Govorimo o dvorištima, ali mnogi žive u središtima većih gradova gdje su osjetne negativne posljedice porasta temperature zraka. Kako smanjiti utjecaj toplinskih otoka u urbanih sredina, ima li Wienerberger odgovor i na to?

- Razvojem strategija za smanjenje toplinskih otoka i gospodarenje oborinskim vodama, na razini Europe cilj je u što skorije vrijeme smanjiti porast temperatura, poplave, te napraviti što jasnije smjernice i ciljeve za njihovo suzbijanje. Kontinuirano povećanje zelenih otoka, gradnja zelenih krovova i parkirališta, upotreba održivih materijala s visokim indeksom refleksije sunčeve svjetlost SRI (Solar Reflectance Index) dugoročan je koncept zelene infrastrukturne strategije. Također, beton je fleksibilan i najčešće korišten građevinski materijal. Opločene površine podržavaju prirodni vodeni ciklus brzim uvlačenjem površinske vode u zemlju i stoga su idealno i održivo rješenje za uređenje prometnica u urbanim sredinama. Osim betona i Tondach crijep svijetlih boja te Terca fasadna opeka imaju veliki indeks solarne refleksije pa možemo reći da imamo kompletno rješenje za smanjenje toplinskih otoka urbanih sredina.

Da li smo spremni za BIM transformaciju građevinskog sektora?

- Iako je digitalna transformacija građevine jedna od najsporijih, mi smo se već od 2017. godine temeljem smjernica o korištenju BIM-a u visokogradnji koje donijela Hrvatska komora inženjera građevinarstva prilagodili, te smo započeli digitalnu transformaciju, tako da imamo spremne BIM knjižnice za sve naše sustave gradnje. BIM koristimo i interno za izradu specifikacija građevinskih materijal gdje doslovce u petnaestak minuta možemo izraditi vrlo preciznu specifikaciju za projektante, izvođače i krajnje korisnike. Također moguće je izraditi i 3D vizualizacije npr. okoliša.

image

Tomislav Franko, komercijalni direktor i član uprave Wienerberger Adriatic

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 23:47