TEHNIX IZ MEĐIMURJA

‘Inovacija godine‘ je ‘Tehnologija za bioreaktorsko kompostiranje i proizvodnju EKO komposta‘

Udruga inovatora Hrvatske tradicionalno dodjeljuje nagradu za komercijalizirane inovacije koje promiču inovatorstvo te utječu na podizanje konkurentnosti


Udruga inovatora Hrvatske organizirala je dodjelu nagrade - Inovacija godine 2020. Nagradu je dobila tvrtka Tehnix 

 Davor Pongracic/Cropix

Međimurska tvrtka Tehnix osvojila je nagradu "Inovacija godine" za komercijaliziranu inovaciju.

Najboljom inovacijom 2020. godine proglašena je inovacija Đure Horvata, odnosno njegove tvrtke Tehnix, "Tehnologija za bioreaktorsko kompostiranje i proizvodnju EKO komposta".

Inovacija se razvijala dvije godine uz pomoć akademske zajednice, a kompaniji je u realizaciji pomogla i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) s 10 milijuna kuna. Uloženo je i 20 milijuna kuna vlastitih sredstava.

"Razvili smo inovativni pristup da se iz biorazgradivog otpada, koji se do sada odlagao na deponije stvarajući velike ekološke probleme, proizvodi kvalitetno organsko gnojivo. Takvo gnojivo temelj je za proizvodnju zdrave hrane", naveo je Horvat preuzimajući nagradu u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

image

Đuro Horvat, vlasnik Tehnixa

Davor Pongracic/Cropix

Predsjednik kompanije koja danas zapošljava 600 djelatnika otkrio je i kako već postoji interes za spomenutom inovacijom, najavljujući da će iduće godine graditi tri tvornice gdje će zaposliti 150 stručnjaka. Osim u Hrvatskoj, ova se inovacija primjenjuje i u Sloveniji, BiH i Rumunjskoj.

Inače, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca nagradu "Inovacija godine" osvojila i prošle godine, za specijalna komunalna vozila za skupljanje i odvoz komunalnog otpada Ekomunal.

Ove su godine osim Tehnixa u finalu bile inovacije Marka Filipovića i Igora Stojkovića (HS Produkt) "Ćelija za robotsko pročišćavanje srha", i inovacija Franje Pokrajčića (JEL-TOM) "Mobilne Box barijere - sustav za zaštitu od poplava".

Udruga inovatora Hrvatske već duži niz godina tradicionalno dodjeljuje nagradu „Inovacija godine“ za komercijalizirane inovacije koje promiču inovatorstvo te utječu na podizanje inovativnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik Udruge Miljenko Šimpraga naveo je kako Sveučilište u Zagrebu i Udruga inovatora Hrvatske posljednjih pet godina rade na tome da spoje akademsku zajednicu s gospodarstvom. Udruga inovatora Hrvatske danas broji 50-ak članova, od čega su jedna trećina udruge i savezi inovatora, jedna trećina su inovativne tvrtke, a ostatak su fakulteti. Dekan zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Dubravko Majetić podsjetio je kako su studenti i djelatnici tog fakulteta u posljednjih pet godina osvojili deset zlatnih, 11 srebrnih i četiri brončane medalje na raznim natjecanjima diljem svijeta.

Kako smo izvijestili ranije, Udruga inovatora Hrvatske raspisala je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnje nagrade "Inovacija godine". Prijedlog za dodjelu nagrade mogli su dati članovi Udruge inovatora Hrvatske, znanstvene i druge javne ustanove, udruge građana, te sve pravne i fizičke osobe, a prijave su se zaprimale zaključno sa 17. prosinca.

Dodajmo još kako Europska unija posljednjih godina naglašava važnost inovacija za razvoj društva, a Komisija konstantno naglašava kako ne može doći do zelene i digitalne tranzicije bez istraživanja i inovacija kao ključnih pokretača gospodarstva. Europski parlament kroz godine je donio niz rezolucija kojima je dodatno ojačao inovacijsku politiku EU-a, poput rezolucije o Uniji inovacija za pametan, održiv i uključiv rast te rezolucije o sinergijama u svrhu inovacija: europski strukturni i investicijski fondovi, Obzor 2020. i ostali europski fondovi povezani s inovacijama i programi EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:25