INICIJATIVA CASSINI

Hrvatska tvrtka E2O.Green s inteligentnom platformom među 11 pobjednika natjecanja #myEUspace

Platforma se temelji na globalnom satelitskom navigacijskom sustavu, umjetnoj inteligenciji, promatranju zemlje i internetu stvari

Ilustracija

 Take 27 Ltd/Sciencephoto/Profimedia

Agencija Europske unije za svemirski program (EUSPA) objavila je popis 11 pobjednika natjecanja #myEUspace, među kojima se našla i jedna tvrtka iz Hrvatske.

Natjecanje #myEUspace tražilo je od europskih inovatora i poduzetnika da razviju inovativne komercijalne proizvode ili aplikacije koje koriste podatke i usluge iz svemirskog programa EU-a. Pokrenuto u rujnu 2021. u sklopu inicijative CASSINI Europske komisije, natjecanje je nudilo novčanu nagradu od više od milijun eura te je jedno od najvećih natjecanja koje je ikada organizirala EUSPA.

Iako odabrana rješenja pokrivaju različite sektore kao što su usluge temeljene na lokaciji, pametna mobilnost, geomatika i precizna poljoprivreda, sva se temelje na upotrebi podataka koji dolaze iz programe Galileo, Copernicus ili kombinaciji ta dva programa.

Hrvatska tvrtka E2O.Green nalazi se među 11 pobjednika, s inteligentnom platformom koja se temelji na globalnom satelitskom navigacijskom sustavu, umjetnoj inteligenciji, promatranju zemlje i internetu stvari. Platforma pobjedničke tvrtke omogućuje golf igralištima i urbanim zelenim površinama da učinkovito upravljaju imovinom, operacijama i terenima, navodi se u priopćenju EUSPA-e.

Osim hrvatske tvrtke E2O, među pobjednicima su se našli i irski tim Altiwave, koji se usredotočio na satelitske visine regionalnih valova za sektor pomorske energije, španjolsko poduzeće Earth pulse koje je razvilo rješenje SPAI za jednostavno integriranje satelitske analize u radne prakse stručnih i nestručnih korisnika, te nizozemske Soilspect, koji je razvio rješenje za automatski nadzor slijeganja tla na gradilištima.

Rezultati natjecanja objavljeni su tijekom Dana poduzetništva u sjedištu EUSPA-e u Pragu, na kojem su 43 novoosnovana poduzeća imala priliku predstaviti se pred nekim od vodećih europskih ulagatelja rizičnog kapitala i pred glavnim direktorom Glavne uprave za obrambenu industriju i svemir Timom Pesonenom.

"Inicijativom CASSINI podržavamo inovacije i rast kako bismo pružili priliku brojnim neiskorištenim talentima u EU. Aplikacije predstavljene danas jasno pokazuju što se može postići kad povežemo poduzetnički duh, inovacije i svemirske podatke EU-a”, priopćio je Timo Pesonen.

Dodajmo kako su Europski parlament i države članice dogovor o novom svemirskom programu postigle u prosincu 2020. godine, a zastupnici Europskog parlamenta su tražili od Komisije povećanje proračuna s 14, 2 na 15 milijardi eura. Novi svemirski program EU-a trebao bi osigurati sigurne podatke i usluge povezane sa svemirom, veće socioekonomske koristi od uporabe tih podataka i usluga, pojačanu sigurnost i autonomija EU-a te jaču uloga EU-a kao vodećeg dionika u svemirskom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:47