ENERGETSKA UČINKOVITOST

Grad Karlovac dobio je prva dva električna taksija

Karlovac inače u kupovini električnih automobila sudjeluje 25 posto više od prosjeka Hrvatske

Ulicama Karlovca uskoro će voziti električni taksiji

 Dalibor Brlek/Alamy/Alamy/Profimedia

Grad Karlovac dobio je prva dva električna taksija čiju je nabavku s po 70 tisuća kuna sufinancirao državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"U godini iza nas električni automobili sudjelovali su s tri posto u ukupnoj kupoprodaji, a prodano ih je trostruko više nego 2020. godine", izjavio je direktor prodaje novih vozila u tvrtki Auto Hrvatska Ante Čerkez.

Čerkez očekuje znatno povećanje prodaje električnih i hibridnih vozila zbog potrebe smanjenja emisija ugljičnog dioksida.

Europska unija želi do 2050. postati prvi klimatski neutralni kontinent, što uključuje uvođenje čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika prijevoza, povećanje energetske učinkovitosti zgrada i poticanje inovativnih industrija. Europski parlament želi da EU bude ambicioznija u pogledu planova o smanjenju emisija te su europarlamentarci predložili da do 2030. svi automobili moraju prosječno smanjiti emisiju ugljikova dioksida za 55 posto u odnosu na 1990. godinu, a 100 posto do 2035. godine.

Karlovac inače u kupovini električnih automobila sudjeluje 25 posto više od prosjeka Hrvatske.

Direktor taksi tvrtke Ambasador Duško Gušić rekao je da su se na elektromobile odlučili zbog poticaja države i nada se da će korisnici biti zadovoljni vožnjom bez buke i zagađenja.

Namjera tvrtke Ambasador je na ljetnom natječaju uz državne poticaje kupiti još tri električna automobila.

Električna vozila marke Volkswagen koja od utorka taksiraju gradom na četiri rijeke koštaju 300 tisuća kuna po komadu, a zahvaljujući gradskoj upravi imaju i besplatna punjenja.

Gradske vlasti su tijekom 2020. godine uz trošak od oko 200 tisuća kuna postavile sedam električnih punionica na frekventnim dijelovima grada, koje su dostupne bez plaćanja svima koji voze električna vozila.

"Ovog smo ljeta mogli na našim punionicama vidjeti dosta stranih tablica, tako da je to i dobra promidžba grada", rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i najavio da će karlovački javni prijevoz ići u smjeru zelenog i održivog.

Mandić je pozvao ostale taksi prijevoznike u Karlovcu da krenu istim smjerom i obećao da će i za njih punjenje baterija strujom na javnim gradskim punionicama do daljnjega biti besplatno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:15