GODINA MLADIH

Gordana Kovačević: Potičem mlade da vjeruju u sebe i budu ustrajni u realizaciji svojih snova

Za svaki posao važni su ideja i kreativnost, kontinuirano usvajanje novih znanja i kompetencija te ustrajnost i fokus na prioritete

Gordana Kovačević: ICT tehnologije nude velike mogućnosti za profesionalni razvoj i karijeru

 Privatni album

Potičem mlade da vjeruju u sebe i budu ustrajni u realizaciji svojih snova, bilo da su dio velikog tima kao što je Ericsson Nikola Tesla ili kreću vlastitim poduzetničkim putem. Neovisno o tome koji će put odabrati, za svaki posao važni su ideja i kreativnost, kontinuirano usvajanje novih znanja i kompetencija te ustrajnost i fokus na prioritete. Svoju poslovnu priču moraju graditi na integritetu i predanosti najvišim etičkom principima, kaže mr. sc. Gordana Kovačević koja je od 2005. godine predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla, najvećeg hrvatskog izvoznika znanja, odgovarajući na pitanje što bi poručila mladima koji tek žele zakoračiti u svijet poduzetnika, kao i onima koji su to već učinili pokretanjem startupa.

- Naravno, tijekom karijere bit će puno izazova, moguće su greške kao i propitkivanja o ispravnosti nekih odluka, no to su sve sastavnice poslovnih aktivnosti na koje trebaju biti spremni i iz kojih trebaju učiti. Stečena znanja i iskustvo s vremenom će ih osnažiti i donijeti im samopouzdanje za buduće korake, a početničke teškoće mogu prevladati predanošću i mladenačkim entuzijazmom – također je istaknula.

Ova 2022. je Europska godina mladih u kojoj mladi Europljani imaju brojne mogućnosti za stjecanje znanja i vještina za svoj profesionalni razvoj te za jačanje građanskog angažmana u oblikovanju budućnosti Europe. Zastupnici Europskog parlamenta su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti. A mi u Europskoj godini mladih propitujemo iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena mladima u pokretanju vlastitog posla ili pronalaženju svog mjesta na tržištu rada.

Gordana Kovačević je i predsjednica nadzornih odbora kompanija kćeri u Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj, a imala je značajne odgovornosti i u korporaciji Ericsson. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te kontinuirano ulagala u svoj profesionalni razvoj. Uz brojne druge programe razvoja liderskih i stručnih kompetencija na Columbia University Graduate School of Business završila je program za najviše pozicionirane menadžere u Ericssonu. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja među kojima su The European LeaderSHE award, orden Reda Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle koji je dobila od Predsjednika Republike Hrvatske, orden Kraljevske polarne zvijezde razine Zapovjednik koju je dobila od Švedskog kralja Carl XVI Gustafa, proglašena je najmenadžerom jugoistočne i srednje Europe, a nakon što je četiri godine zaredom bila proglašena najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa primila je i priznanje za poseban doprinos hrvatskom gospodarstvu.

Jedan od prioriteta Europske unije je digitalna transformacija. U Hrvatskoj raste broj zaposlenih u ICT sektoru, ali još uvijek je taj broj ispod EU prosjeka. Što bi moglo promijeniti tu sliku, pitali smo Gordanu Kovačević.

- Pristup mora biti strateški jer bez kvalitetnih ICT stručnjaka nećemo moći poboljšati trenutnu nepovoljnu strukturu gospodarstva i ubrzati tehnološki razvoj. Kao društvo moramo već od osnovne škole započeti s promoviranjem STEM zanimanja te općenito znatno više investirati u obrazovanje. Partnerska suradnja i kolaboracija sveučilišta, znanstvenih instituta i industrije treba biti značajno proširena i osnažena u razvoju znanja za potrebe industrija budućnosti – istaknula je.

Dodaje kako Ericsson Nikola Tesla već desetljećima odlično surađuje s obrazovnim sektorom, kroz brojne zajedničke programe projekte i inicijative. Na taj način, kaže, daju svoj doprinos podizanju kvalitete visokoškolskog obrazovanja.

-Izdvojila bih ovdje i naš Ljetni kamp koji je prilika za studente da testiraju svoje znanje u praksi u industrijskom okruženju kroz rad na našim inovativnim projektima - ističe i dodaje kako također treba uzeti u obzir plan EU za digitalnu transformaciju društva i gospodarstva do 2030. godine.

- Realizacija definiranih ciljeva za digitalno desetljeće na razini EU u području digitalnih vještina, digitalne infrastrukture te digitalizacije poslovanja i javnih usluga neće biti ostvariva bez dovoljnog broja kvalitetnih ICT stručnjaka. Kad govorimo o segmentu digitalnih vještina, na razini EU trenutno postoji 8,5 milijuna ICT stručnjaka, a cilj do 2030. godine je da ih bude preko 20 milijuna. Kako bismo zadržali naše kvalitetne stručnjake u Hrvatskoj, kao i nekoliko puta povećali postojeći broj ICT stručnjaka potrebnih za ostvarenje ciljeva digitalne Hrvatske, uz ostalo trebamo i porezni sustav koji će poticati i nagrađivati rad i znanje. Osim toga moramo biti otvoreni i konkurentni i za dolazak ICT stručnjaka iz drugih zemalja – ističe Gordana Kovačević.

Kad gledate kroz Vašu karijeru, kakav je bio interes mladih žena za STEM područje? Raste li interes učenica i studentica za ta zanimanja? Što je po Vašem mišljenju potrebno da ih se još više uključi, također nas je zanimalo.

- U našem društvu zanimanja u STEM području su tradicionalno bila rezervirana za mušku populaciju. Zadnjih desetljeća ta se karakteristika ublažavala no još je uvijek prisutna. Tijekom mog srednjoškolskog obrazovanja u matematičkoj gimnaziji (XV./MIOC), a nakon toga studiranja na tadašnjem Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, današnjem FER-u, bilo je malo djevojaka. Na fakultetu su uglavnom bile studentice izvrsne u matematici i fizici koje su svoju karijeru planirale u realnom gospodarstvu. I ja sam bila jedna od njih. Logičan slijed nakon diplomiranja bilo je zapošljavanje u tadašnjoj kompaniji „Nikola Tesla“ koje je u velikoj mjeri odredilo moj poslovni put na koji sam iznimno ponosna – kaže Gordana Kovačević.

Smatra kako je situacija u Hrvatskoj danas nešto bolja, čak je, napominje, prema Izvješću EU o indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2021. godinu udio djevojaka u ICT-u nešto veći od prosjeka EU, no to ne umanjuje problem nedostatka ICT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih.

- ICT tehnologije nude velike mogućnosti za profesionalni razvoj i karijeru te rad na zanimljivim kreativnim i visokovrijednim poslovima. Moja poruka djevojkama je da tu priliku iskoriste, a na svima nama je da ih u tome hrabrimo i podržavamo. Ponosna sam na kolegice u Ericsson Nikoli Tesli koje rade na zahtjevnim liderskim i stručnim poslovima i postižu izvrsne rezultate u timskom radu sa svojim kolegama – istaknula je.

Predsjednicu kompanije Ericsson Nikola Tesla pitali smo i što joj je bitno prilikom zapošljavanja i osiguranja kadra. Na što bi mladi koji traže posao trebali posebno obratiti pažnju?

- Za poslodavca izbora, kao što je Ericsson Nikola Tesla, važno je privući talentirane ljude koji imaju potrebna znanja i kompetencije te kapacitet da svojim radom i zalaganjem pridonesu razvoju ICT proizvoda i rješenja te uspješnoj realizaciji poslovnih ciljeva kompanije. Želimo da novi zaposlenici budu naš izbor, a Ericsson Nikola Tesla kompanija njihovog izbora, da u našoj kompaniji njihov inovativni potencijal dođe do punog izražaja – odgovara i nastavlja:

- U našoj kompaniji detaljno su definirana potrebna znanja, vještine i osobine koje kandidati moraju imati te aktivnosti i poticajne mjere kojima možemo privući, motivirati i zadržati najbolje stručnjake. Uz akademsku naobrazbu od kandidata očekujemo spremnost na stalno učenje, daljnji razvoj znanja i kompetencija te predan timski rad. S obzirom na činjenicu da godinama intenzivno zapošljavamo veliki broj mladih zaposlenika, za proces uvođenja pripravnika u radne procese osposobljen je veći broj iskusnih mentora koji u svakodnevnom radu pružaju stručnu pomoć, prate njihov osobni i profesionalni razvoj te sudjeluju u procesu planiranja njihovih karijera. Svjesni smo kako je za kvalitetan rad važno zadovoljstvo zaposlenika te stoga kontinuirano radimo na osiguravanju njihovih radnih uvjeta i pogodnosti te stvaranju motivirajućeg radnog okruženja – kazuje Gordana Kovačević.

Što se tiče mladih ljudi koji traže posao, kaže kako bi im savjetovala da se dobro informiraju o potencijalnim poslodavcima, ali isto tako da budu ustrajni u osobnom razvoju jer će već sutra oni raditi na ključnim pozicijama i odgovornostima u kompanijama i društvu, a u tome će im od presudne važnosti biti stečena znanja i iskustva.

- Važno je da posao koji rade ima pozitivan utjecaj na zajednicu, da imaju priliku unaprjeđivati znanja i razvijati kompetencije, da su im jasno predstavljene mogućnosti razvoja karijere te da mogu ostvariti ravnotežu privatnog i poslovnog života. Ponosna sam da kompanija Ericsson Nikola Tesla nudi upravo takve mogućnosti. To su prepoznali mladi, ali i iskusni stručnjaci što potvrđuje činjenica da smo samo u protekloj godini zaposlili više od 400 novih zaposlenika, a u ovoj godini do sada njih preko 100 s velikim potencijalom za daljnji rast – zaključuje Gordana Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:54