NA TRI MJESECA

Europski telekomi smanjenju veleprodajnih troškova roaminga s ukrajinskim operatorima

Inicijativi su se pridružili Deutsche Telekom, Vodafone Group, Orange i 20 drugih telekomunikacijskih tvrtki.

Mats Granryd, glavni direktor GSMA-e, industrijske organizacije koja zastupa interese operatora mobilnih mreža

 Lluis Gene/Afp/Profimedia

Vodeći europski telekom operateri dogovorili su smanjenje veleprodajnih troškova roaminga s ukrajinskim operatorima na tri mjeseca, kako bi oko 4,5 milijuna izbjeglica ostali u kontaktu sa svojom obitelji u Ukrajini.

Inicijativi su se pridružili Deutsche Telekom, Vodafone Group, Orange i 20 drugih telekomunikacijskih tvrtki. Ukrajinski operatori Kyivstar, Vodafone Ukraine i Lifecell neki su od operatera već uključenih u inicijativu. U zajedničkom priopćenju Europska komisija je objasnila da su mnoge izbjeglice pobjegle u susjedne zemlje, uključujući Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku.

Veliki broj operatora, uključujući i hrvatske (Hrvatski Telekom, A1 i Telemach) već su ranije omogućili besplatne pozive i slanje SMS-ova u Ukrajinu i odrekli su se maloprodajnih naknada za roaming. Europska unija regulira veleprodajne naknade za roaming podataka.

"Nadamo se da će ove mjere na neki način olakšati teret s kojim se suočavaju milijuni raseljenih ljudi koji traže utočište. Uz ove mjere, nadamo se da će mobilni uređaji nastaviti igrati svoju vitalnu ulogu u održavanju povezanosti obitelji i prijatelja", poručio je Mats Granryd, glavni direktor GSMA-e, industrijske organizacije koja zastupa interese operatora mobilne mreže širom svijeta.

Operatori su se također složili smanjiti stope terminacije za pozive s ukrajinskih brojeva na istu razinu kao one koji potječu iz država članica EU.

"Potičemo više sličnih mjera koje mogu napraviti stvarnu razliku u ovim izvanrednim okolnostima", izjavila je povjerenica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

Ovu odluku europskih operatera pozdravila je i izvjestiteljica Europskog parlamenta za novu uredbu o roamingu Angelika Winzig.

"Smanjenjem veleprodajnih ograničenja ukrajinski operateri mogu lakše ponuditi besplatni roaming unutar Europske unije svojim korisnicima, te im tako olakšati da ostanu u kontaktu sa svojom obitelji i prijateljima u Ukrajini. Na taj način im se u ovim izazovnim vremenima ne nameće nikakav dodatni financijski teret", rekla je EU zastupnica Winzig.

Dodajmo kako je Europski parlament prije otprilike mjesec dana dogovorio da građani EU-a mogu još najmanje 10 godina koristiti besplatni roaming. Europarlamentarci su se složili da će potrošačima omogućiti da i dalje zovu, koriste SMS poruke i mobilne podatke bilo gdje unutar EU-a uz jednake troškova kao kod kuće. Naknade za podatkovni promet ograničene su na dva eura po gigabajtu te će do 2027. 'pasti' na jedan euro po gigabajtu. Usluge poziva sada stoje 0,022 eura po minuta, a do 2027. će se smanjiti do 0,019 eura po minuti. Cijena jedne tekstualne poruke bi se trebala spustiti na 0,003 eura u narednih pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:07