USVOJENA REZOLUCIJA

Europski parlament žali zbog „nedostatka vizije EU-a za europske otoke“ te poziva na niz aktivnosti

Europski parlament u utorak je prihvatio rezoluciju „Otoci i kohezijska politika: trenutačno stanje i budući izazovi“

Drvenik Veli /Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix

Europski parlament u utorak je prihvatio rezoluciju „Otoci i kohezijska politika: trenutačno stanje i budući izazovi“ s 577 glasova za, 38 protiv i 10 suzdržanih.

Rezolucija upozorava da društveni, gospodarski i okolišni izazovi s kojima se suočavaju EU otoci traže „ciljane, održive i djelotvorne regionalne politike i mjere“. Zastupnici upozoravaju kako su otoci najizloženiji posljedicama klimatskih promjena, posebno s obzirom na porast razine mora, utjecaj dezertifikacije i čestih prirodnih katastrofa. Dodatno, ta su područja ovisna o pomorskom i zračnom prijevozu, obično imaju nepovoljnu topografiju te se moraju nositi s ozbiljnim društvenim poteškoćama poput depopulacije, odljeva mozgova i vještina te nezaposlenošću, izvijestili su iz Europskog parlamenta.

Istaknuto je kako Europski parlament žali zbog „nedostatka vizije EU-a za europske otoke“ te poziva na niz aktivnosti kako bi se riješilo pitanje smanjenja razlika između otoka i najudaljenijih regija s jedne strane, te najrazvijenijih regija s druge.

Što se tiče mjera koje treba poduzeti, zastupnici žele da Komisija proglasi 2024. Europskom godinom otoka, traže dodatnu financijsku potporu i predlažu uspostavu radne skupine za otoke. Također pozivaju na ponovno ocjenjivanje programa državnih potpora i na fleksibilniji pristup, pogotovo kada je riječ o zračnim i pomorskim prijevoznicima koji su aktivni na otočnim područjima.

Zastupnici predlažu da se ispitaju posljedice novih zakona na ta područja, poput paketa „Spremni za 55" i upozoravaju na potrebu donošenja izvanrednih mjera kako bi se pomoglo otočnim regijama nositi s učincima. Također je naglašeno kako Europski parlament želi istinski europski program za otoke, europsku strategiju za otoke te poziva na izradu i provedbu pakta o otocima.

Nakon glasanja, izvjestitelj Europskog parlamenta Younous Omarjee (Ljevica, Francuska) je istaknuo kako je stvoren politički front za uspostavu istinske europske politike za otoke koja je postala prioritetno pitanje.

-Potrebne su posebne javne politike kako bi se riješili specifični izazovi s kojima se suočavaju otoci, što europske uredbe trebaju uzeti u obzir. Otoci imaju određene slabosti, ali i određene resurse. Do 2023. trebamo ostvariti europsku ambiciju za otoke. Ispunili smo agendu za urbana područja, za ruralna područja; sada je vrijeme za otoke. To je potrebno ako Europa želi biti blizu građanima. Europska komisija mora odgovoriti na konkretne realnosti pojedinih tog područja kroz europske uredbe i dinamičnu provedbu članka 174. Ugovora EU-a- izjavio je Younous Omarjee.

U Parlamentu navode kako su tri EU članice otočne države. Procjenjuje se kako EU otočne regije imaju oko 20 milijuna stanovnika, što predstavlja 4,6 % ukupnog broja u EU-u. To je stanovništvo raspodijeljeno na 2400 otoka u 15 država članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:32