OČEKIVANJA GRAĐANA

Europski parlament pokrenuo je proces izmjene Ugovora EU-a, na potezu su šefovi država i vlada

Parlament je prihvatio rezoluciju koja poziva Europsko vijeće na početak procesa revizije EU ugovora

Europski parlament

 Frederick Florin/AFP

Europski parlament pokrenuo je proces izmjene Ugovora EU-a kako bi se proveli prijedlozi europskih građana koji su sudjelovali u procesu Konferencije o budućnosti Europe.

U četvrtak, Parlament je, s 355 glasova za, 154 protiv i 48 suzdržana, prihvatio rezoluciju koja poziva Europsko vijeće na početak procesa revizije EU ugovora. Rezolucija je prihvaćena nakon prethodno održane rasprave.

Kako su izvijestili iz Parlamenta, u svjetlu mnogih tekućih i nedavnih kriza, zastupnici u Europskom parlamentu iskoristili su svoje pravo na poziv za izmjenu Ugovora, konkretno:

- Izmjenu postupka glasanja u Vijeću kako bi se poboljšala sposobnost djelovanja Europske unije, uključujući prelazak s jednoglasnog donošenja odluka na glasanje kvalificiranom većinom, u područjima kao što su sankcije, tzv. klauzule “paserele” i u hitnim slučajevima;

- Prilagodbu EU ovlasti, pogotovo u područjima kao što su zdravstvo, prekogranične prijetnje zdravstvu, dovršetak energetske unije temeljene na učinkovitosti i obnovljivim izvorima u skladu s međunarodnim sporazumima o klimi. Također u područjima obrane i socijalne i ekonomske politike.

- Jamstvo pune primjene Europskog stupa socijalnih prava te uključenje socijalnog napretka povezanog s Protokolom o društvenom napretku u Ugovore;

- Jačanje otpornosti EU gospodarstva, stavljanje fokusa na mala i srednja poduzeća i nadzor konkurentnosti te promoviranje ulaganja usmjerenih u pravednu, zelenu i digitalnu tranziciju;

- Pravo Parlamenta na zakonodavnu inicijativu, te izmjenu i poništavanje zakona, kao i puno pravo suzakonodavca kada je riječ o EU proračunu;

Što se tiče sljedećih koraka, odgovornost je šefova država i vlada 27 članica da na Europskom vijeću običnom većinom donesu odluku o sazivanju Konvencije. Mnogi europarlamentarci smatraju da to treba učiniti čim prije, što bi značilo već na EU summitu 23. i 24. lipnja, kako bi se ispunili zahtjevi građana te proveli zaključci procesa Konferencije o budućnosti Europe. U radu Konvencije trebali bi, pojasnili su, sudjelovati zastupnici Europskog parlamenta, povjerenici, zastupnici nacionalnih parlamenata država članica te EU čelnici.

Očekuje se da će Komisija sredinom lipnja najaviti što namjerava poduzeti po pitanju zaključaka Konferencije o budućnosti Europe. U očekivanju sazivanja Konvencije, parlamentarni Odbor za ustavna pitanja nastavit će raditi na izmjenama koje će u Ugovorima tražiti Europski parlament.

Podsjetimo kako su na završnoj svečanosti 9. svibnja u Strasbourgu predsjednica Roberta Metsola u ime Europskog parlamenta, francuski predsjednik Emmanuel Macron u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Ursula von der Leyen u ime Europske komisije primili konačno izvješće o ishodu Konferencije o budućnosti Europe od supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije. To uključuje 49 prijedloga koji se sastoje od više od 300 mjera u 9 tema, na temelju 178 preporuka europskih građanskih panela, doprinosa nacionalnih panela i događaja, ideja s Europskog događaja za mlade i 43.734 priloga o 16.274 ideja zabilježenih na višejezičnoj digitalnoj platformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:03