Praćenje cijepljenja

Europski parlament podržao Covid putovnicu

Zastupnici su ipak upozorili da će svi napori za oporavak biti ništavni ako Europljani brže ne budu cijepljeni
 Tang Chhin Sothy/AFP

Većina zastupnika u Europskom parlamentu podržala je digitalni zeleni certifikat u javnosti poznatiji kao COVID putovnicu, a koja bi se trebala koristiti u digitalnom obliku.

Zastupnici su ipak upozorili da će svi napori za oporavak biti ništavni ako Europljani brže ne budu cijepljeni.

U raspravi o Summitu EU-a od 25. do 26. ožujka i Digitalnom zelenom certifikatu s potpredsjednikom Komisije Marošem Šefčovičem i portugalskim predsjedništvom Vijećem, europarlamentarci su naglasili potrebu da se koordiniranim i jedinstvenim jamči odgovarajući broj cjepiva širom EU pristup.

Neki su izrazili strah da je vjerodostojnost Europske unije ugrožena zbog lošeg upravljanja ugovorima o cjepivima i spore raspodjele uboda, navodi Europski parlament.

Nekoliko govornika pozvalo se na kašnjenja u isporuci cjepiva AstraZeneca i na današnje otkriće gotovo 30 milijuna doza u talijanskoj tvornici, a mnogi govornici pozivali su na pravnu akciju protiv proizvođača.

Drugi su upozorili na zabranu izvoza zbog rizika od odmazdi koje bi mogle rezultirati daljnjim odgodama, a neki su istaknuli kako bi takav potez neopravdano naštetio mnogim siromašnijim zemljama koje tek trebaju dobiti jednu dozu.

Digitalni zeleni certifikat koji je predložila Europska komisija može pomoći zajamčiti slobodno kretanje unutar Europske unije i podržati prijeko potreban oporavak sektora putovanja i turizma, rekla je većina zastupnika u Europskom parlamentu koji su uzeli riječ.

Međutim, neki su izrazili zabrinutost da bi se oni koji nisu cijepljeni mogli suočiti s diskriminacijom te istaknuli potrebu da se osiguraju najviši standardi zaštite podataka.

Zastupnici u Europskom parlamentu također su se osvrnuli na odnose s Turskom, a mnogi su pozvali na oštriji stav prema njenoj neliberalnoj praksi i osudili njezino povlačenje iz Istanbulske konvencije Vijeća Europe o nasilju nad ženama.

U raspravi o Rusiji je prevladao sličan ton. Neki govornici pozivali su na proaktivnije stajalište u promicanju europskih vrijednosti, a drugi su ponavljali poziv da se projekt Sjeverni tok 2 prekine.

Nekoliko govornika tražilo je da nastavak trgovinskih pregovora s Kinom bude povezan s poštivanjem ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:05