PROGRAM

Europski institut za inovacije i tehnologije podupire inicijativu za novi europski Bauhaus s pet milijuna eura

"Inovativni poslovni pothvati mogu biti pokretač vidljive promjene koju želimo postići u našem društvu"
Mariya Gabriel
 Yves Herman/AFP

Europski institut za inovacije i tehnologiju pokrenuo je dvogodišnju shemu potpore u iznosu od pet milijuna eura za novi europski Bauhaus.

U okviru prvog poziva ukupno dvadeset inovativnh poduzeća dodijeljeno je po 50 tisuća eura za brzi razvoj rješenja koja objedinjuju održivost, estetiku i uključivost.

Europski Bauhaus je program Europske komisije za unošenje ljudske dimenzije u zeleni sporazum EU-a.

"Zahvaljujući izravnoj potpori koju europskim inovatorima pruža Europski institut za inovacije i tehnologiju, novi europski Bauhaus iz faze osmišljavanja krenuo je u fazu ostvarenja konkretnih rezultata. Tom se inicijativom pridonosi europskom zelenom planu, ali i našim novim ambicioznim misijama EU-a u okviru programa Obzor Europa", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Sredstva iz proračuna zajedničke inicijative zajednice EIT-a za novi europski Bauhaus u iznosu od pet milijuna eura za razdoblje 2021.–2022. namijenjena su za pružanje usluga ubrzanja poslovanja i potporu za poduzetnike, inovatore i poduhvate povezane s novim europskim Bauhausom; razvoj i pokretanje građanskih inicijativa te aktivnosti poduzetničkog osposobljavanja i obrazovne resurse za usavršavanje i cjeloživotno učenje.

Novoosnovana i rastuća poduzeća koja imaju ideje za javni prostor i održivi rast Europe mogu se prijaviti na poziv do 17. prosinca.

"Kako bi novi europski Bauhaus došao do svih regija i gradova Europe i izvan nje, moramo poticati inovativne poslovne koncepte i ideje. Naša je snaga u suradnji, u koju su uključeni poduzeća, regionalne i lokalne zajednice te kreativni umovi i koja se temelji na istinskom participativnom i transdisciplinarnom pristupu. Inovativni poslovni pothvati mogu biti pokretač vidljive promjene koju želimo postići u našem društvu i stoga se radujem da EIT potiče takav zamah prema održivosti, estetici i uključivosti", izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

EIT je inače tijelo EU-a i dio Obzora Europa, okvirnog programa EU-a za istraživanja i inovacije. Institut podupire dinamična paneuropska partnerstva, zajednice znanja i inovacija EIT-a, u kojima sudjeluju vodeća poduzeća, istraživački laboratoriji i sveučilišta.

EIT je usmjeren na jačanje sposobnosti Europe za inovacije poticanjem rješenja za goruće globalne izazove i podržavanjem poduzetničkog talenta kako bi se u Europi osigurali održivi rast i kvalificirana radna mjesta.

U Europskom parlamentu je u ožujku osnovana prijateljske skupina zastupnika Europskog parlamenta za novi europski Bauhaus. Zastupnica u Parlamentu Željana Zovko (EPP) je na prvoj konferenciji kao članica skupine istaknula kako novi europski Bauhaus potiče stvaranje ugodnih, estetskih, održivih i energetski učinkovitih životnih prostora koji će biti pristupačni i jednako dostupni svima te je pozvala na pokretanje pilot projekata gradnje na područjima pogođenima potresom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:33