DMA

Europski građani mogli bi imati pravo podizati tužbe protiv velikih internetskih platormi

Poziva se Europski parlament da nova pravila osiguraju veću moć potrošačima u borbi protiv nezakonitih radnji tehnoloških divova

Andreas Schwab, zastupnik u Europskom parlamentu

 Nicolas Landemard/Zuma Press/Profimedia

Udruge za zaštitu privatnosti traže da se građanima omogući pravo na tužbu protiv tehnoloških divova koji krše propise Europske unije.

Više od 30 europskih, američkih i međunarodnih organizacija civilnog društva, nezavisnih akademika te malih i srednjih poduzeća pozivaju Europski parlament i države članice da u završnoj fazi pregovora o zakonu o digitalnim tržištima (DMA) osiguraju krajnjim korisnicima odgovarajuće zaštitne mjere i mehanizme.

Prije više od godinu dana Europska komisija predložila je DMA, a Europski parlament usvojio ga je u prosincu prošle godine. Od tada traju pregovori između EU parlamenta, Vijeća i Komisije. Posljednji u nizu trijaloga je na rasporedu 1. ožujka, a glavni pregovarač EP-a, Andreas Schwab (EPP), nedavno je izjavio da bi tekst mogao biti finaliziran već krajem ožujka, odnosno najkasnije početkom travnja.

Nacrt zakona o digitalnim tržištima sadrži smjernice za velike internetske platforme i usmjeren je na reguliranje tehnoloških divova - Apple, Google, Facebookovu krovnu tvrtku Metu, Amazon i Microsoft.

Tvrtke koje kontroliraju podatke i pristup platformama bi zbog kršenja novog zakona mogle biti kažnjene i s do 10% globalnog prometa.

Prema aktualnoj verziji DMA, pravo na tužbe protiv tehnoloških tvrtki trebali bi imati samo poslovni klijenti. Skupina udruga, MSP-ova i akademika smatra da bi to pravo trebalo biti prošireno i na građane, jer će se samo tako uspješno obuzdati moć velikih platformi.

- Da bi zakon bio uspješan, krajnji korisnici i njihovi predstavnici moraju moći podizati tužbe zbog kršenja propisa iz DMA pred sudovima članicama - navodi koalicija u otvorenom pismu.

Zastupnici Europskog parlamenta spremni su razmotriti tu mogućnost, ali zemlje EU-a do sada su ignorirale takve zahtjeve. Skupina udruga i akademika pozvala je zakonodavce i zemlje EU-a da potrošačkim udrugama i predstavnicima civilnog društva omoguće sudjelovanje u dijalogu o DMA, kako bi se njihove potrebe odrazile u odlukama Komisije o tehnološkim divovima.

Pismo su, između ostalih, potpisali krovna europska udruga za zaštitu potrošača (BEUC), Europska inicijativa digitalnih prava (EDRI), američki Centar za digitalnu demokraciju i Europski centar za digitalna prava (NOYB). Pridružili su im se akademici sa Sveučilišta Oxford, Sveučilišta ekonomije i poslovanja u Beču te Sveučilišta u Amsterdamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:47