velika platforma

Europske organizacije za zaštitu potrošača pozivaju EU i SAD na transparentnost ususret prvom sastanku TTC-a

‘Rasprave ni na koji način ne bi trebale dati Sjedinjenim Američkim Državama da utječe na način na koji EU uređuje važne teme vezane uz potrošače‘
Monique Goyens
 Georges Gobet/AFP

Ususret prvom sastanku Vijeća za trgovinu i tehnologiju, krovna europska organizacija za zaštitu potrošača pozvala je SAD i EU da rasprave budu transparentne i javnosti jasno objašnjene.

EU i SAD su u lipnju osnovali zajedničko tijelo Vijeće za trgovinu i tehnologiju (TTC), što je prva velika platforma za dijaloge u posljednjih nekoliko godina.

TTC se sastoji od 10 radnih skupina koje će operacionalizirati političke odluke u izvršne, koordinirati tehnički rad i podnositi izvješća, pritom se baveći pitanjima od klime, sigurnosti lanaca opskrba i nadzora izvoza do globalnih trgovinskih izazova.

Na Vijeću će se raspravljati i o mnogim pitanjima s velikim potencijalnim utjecajem na potrošače, poput umjetne inteligencije, povezanih proizvoda, internetskih platformi i digitalnih prava.

Europska organizacija potrošača (BEUC) podržala je dobrovoljnu razmjenu najboljih praksi i informacija među regulatorima sve dok se time ne slabi ambicija EU-a da bolje zaštiti potrošače.

Potrošačke organizacije preporučuju da EU i SAD razmijene najbolje prakse u rješavanju štetnih poslovnih modela temeljenih na iskorištavanju podataka, online prijevara i prodaje opasne robe na internetu. To bi moglo, smatraju organizacije za zaštitu potrošača, dovesti do zajedničkih aktivnosti za uklanjanje nesigurnih proizvoda s transatlantskog tržišta, što izravno koristi potrošačima.

"Međutim, ove rasprave ni na koji način ne bi trebale dati Sjedinjenim Američkim Državama da utječe na način na koji EU uređuje važne teme vezane uz potrošače, zbog čega je transparentnost neophodna. Pozivamo EU i SAD da se usredotoče na praktičnu komunikaciju s javnošću, poput postavljanja web stranice s izvješćima sa sastanaka i održavanja redovitih brifinga koji omogućuju civilnom društvu provjeru onoga ono o čemu se raspravlja", poručila je u pisanoj izjavi glavna direktorica BEUC-a, Monique Goyens.

Sredinom rujna EU je organizirao prvi javni događaj na kojem je civilna društva obavijestio o posljednjim događanjima vezanim uz Vijeće za trgovinu i tehnologiju, a organizacija za zaštitu potrošača kažu da je to proces koji se treba nastaviti.

Europski parlament je nakon uspostavljanja TTC-a u lipnju poručio da će EU i SAD bližom suradnjom razviti najmoderniju tehnologiju, pomaknuti granice inovacija, održati zajedničko globalno tehnološko vodstvo, uravnotežiti kritične opskrbne lance, smanjiti ranjivosti i povećati otpornost.

Predsjednik Posebnog odbora Europskog parlamenta za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu, Dragoș Tudorache, izjavio je da "izvršnu akciju treba ojačati snažnom i dosljednom parlamentarnom dimenzijom kako bi se osigurala regulatorna konvergencija; dobrobit građana u središtu je zajedničke vizije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:56