OMIKRON

Europska unija poziva na intenziviranje cijepljenja i docjepljivanja

Europska komisija je predložila zajednički i koordinirani europski odgovor na izazove koji se ponovno nameću izbijanjem bolesti covid-19 u mnogim državama članicama.

Ilustracija

 Michele D‘ottavio/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska unija ponovno poziva na intenziviranje cijepljenja i docjepljivanja te na oprez i brzu reakciju na varijantu omikron.

Komisija je predložila zajednički i koordinirani europski odgovor na izazove koji se ponovno nameću izbijanjem bolesti covid-19 u mnogim državama članicama.

Porast broja slučajeva teškog obolijevanja, osobito necijepljenih, stvorio je velik pritisak na bolnice i preopterećeno zdravstveno osoblje. To izravno utječe i na zdravlje pacijenata koji nisu oboljeli od covida jer liječenje pacijenata oboljelih od bolesti covid-19 opet smanjuje dostupnost zdravstvene skrbi za ostale bolesnike.

Između ostalog, Komisija je pozvala države članice da nastave provoditi zajedničku strategiju za ograničavanje ulaska varijante omikron u EU i svakodnevno redovito preispituju nužna ograničenja putovanja.

Također, traže od zemalja članica da obnove kampanje cijepljenja i usmjere ih na necijepljene osobe iz svih dobnih skupina koje se mogu cijepiti, ciljanim nacionalnim strategijama rješavaju problem osoba koje su neodlučne u vezi s cijepljenjem, te da primjenjuju revidirani pristup slobodnom kretanju, uz devetomjesečni standardni rok valjanosti EU digitalne covid potvrde.

Uz to, Komisija traži da EU i države članice pojačaju rad Tima Europa u vezi s dijeljenjem cjepiva kako bi se u 2022. postigao globalni cilj cijepljenja od 70 posto, dogovoren na sastanku na vrhu skupine G-20 u listopadu 2021. te podupiru izgradnju kapaciteta za sekvenciranje, testiranje i cijepljenje.

"Pojava varijante omikron pokazuje koliko je važno cijepiti se i jačati imunitet da bismo prekinuli lanac prijenosa bolesti. Ako je moguće, treba uvesti učinkovite javnozdravstvene mjere kao što su ograničavanje socijalnih kontakata i nošenje maske. Moramo brzo i odlučno ograničiti širenje virusa i ublažiti njegove posljedice", izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Strategija EU-a za cjepiva glavni je instrument EU-a za okončanje pandemije, dopunjena strategijom EU-a za terapeutike protiv bolesti COVID-19. U okviru tih strategija, koje su dio europske zdravstvene unije, primjenjuje se koordinirani europski pristup radi zaštite zdravlja građana, pripreme EU-a i njegovih država članica za učinkovitije sprečavanje i suočavanje s budućim pandemijama te poboljšanja otpornosti europskih zdravstvenih sustava, priopćila je Komisija.

Spomenimo još kako je Europski parlament 21. listopada donio rezoluciju o transparentnosti EU-a u pogledu razvoja, nabave i distribucije cjepiva protiv bolesti COVID-19 u kojem poziva Komisiju da poboljša komunikaciju s javnošću o strategiji EU-a za cjepiva protiv bolesti COVID-19 i učini je jasnijom, transparentnijom i temeljitijom kako bi građani EU-a mogli ostvariti svoje pravo na pristup informacijama izravno povezanima s njihovim zdravljem, uključujući kriterije prema kojima se neka cjepiva odabiru, a neka ne.

Europarlamentarci su također kritizirali odluku Komisije da osnivanje novog Europskog tijela za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) ne provede u okviru redovnog zakonodavnog postupka, zbog čega to tijelo nije uspostavljeno kao punopravna neovisna agencija koja ima mandat za zaštitu javnog interesa i na koju se primjenjuje jednako strog nadzor kao i na druge agencije EU-a. Parlament je isključen iz nadzora nad radom HERA-e, što zastupnici smatraju još jednim nedostatkom kojim je ugrožena transparentnost i odgovornost u pogledu potrošnje javnih sredstava i donošenja odluka u području javnog zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:07