KIBERNETIČKI RAT

Europska unija na poziv Ukrajine aktivirala kibernetički tim u kojem rade i hrvatski stručnjaci

Novoformirani tim od 12 stručnjaka, iz Litve, Hrvatske, Poljske, Estonije, Rumunjske i Nizozemske, obvezao se pomoći u obrani Ukrajine od cyber napada

Ilustracija

 Tomas Krist/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Kibernetički ​​sigutnosni tim za brzo reagiranje (CRRT) raspoređen je na svoje pozicije diljem Europe, nakon ukrajinskog poziva u pomoć, izvještava BBC.

Novoformirani tim od 12 stručnjaka, iz Litve, Hrvatske, Poljske, Estonije, Rumunjske i Nizozemske, obvezao se pomoći u obrani Ukrajine od cyber-napada - kako sa svojih pozicija diljem EU, tako i, ako bude potrebno, i iz Ukrajine. Za upravljanje tima bit će odgovorna Litva. Ministarstvo obrane Litve objavilo je na Twitteru: "Kao odgovor na zahtjev Ukrajine, [mi] aktiviramo [a] tim za kibernetičku brzu reakciju pod vodstvom Litve, koji će pomoći ukrajinskim institucijama da se nose s rastućim kibernetičkim prijetnjama. #StandWithUkraine." CRRT je nastao kao inicijativa Europske unije za produbljivanje obrane i suradnje između država članica. Navodi se da je tim opremljen -alatima dizajniranim za otkrivanje, prepoznavanje i ublažavanje kibernetičkih prijetnji. Europski parlament je 10. lipnja donio rezoluciju o strategiji EU-a za kibernetičku sigurnost. Zastupnici su pozvali Komisiju na pooštravanje standarda EU-a o kibernetičkoj sigurnosti povezanih uređaja, aplikacija i operativnih sustava. Također su istaknuli da je važno povećati investicije u kibersigurnost jer se radi o jednom od ključnih elemenata digitalne transformacije EU-a.

Europarlamentarci su posebno istaknuli da se razmjena informacija među državama članicama, kad je riječ o kibernetskim napadima, ne odvija u dovoljnoj mjeri.

"Možemo vidjeti da su kibernetičke mjere važan dio ruskog hibridnog alata", rekao je dužnosnik CRRT-a.

Ova vijest stiže nakon što su Velika Britanija i SAD ranije ovog mjeseca okrivile Rusiju za cyber-napade koji su privremeno blokirali mali broj ukrajinskih bankarskih i vladinih web-mjesta.

Gore spomenuti dužnosnik je kazao i kako tim "sastavljen od različitih kibernetičkih stručnjaka za forenziku i procjenu ranjivosti, kako bi bili spremni reagirati na razne scenarije".

Rusija je ranije bila optužena za takozvani hibridni rat, koji kombinira cyber napade s tradicionalnim vojnim aktivnostima, u Gruziji i na Krimu.

Naime, EU i Ukrajina okrivile su Rusiju za cyber napad, nakon što su tisuće ljudi u više gradova u Ukrajini 2015. i 2016. ostali bez struje, kada su hakeri privremeno isključili električne trafostanice.

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU također su okrivili Rusiju za vrlo razorni napad ransomwarea pod imenom NotPetya.

Stručnjaci kažu da je 2017. pokrenuto oko 2000 NotPetya napada, uglavnom usmjerenih protiv Ukrajine, ali se NoPetya od tada proširio globalno, uzrokujući milijarde dolara štete računalnim sustavima diljem Europe, Azije i Amerike.

Moskva poriče da stoji iza napada, nazivajući takve tvrdnje "rusofobnim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:31