SASTANAK

Europska komisija i odbor regija pozivaju na poticanje digitalne javne uprave

Članove odbora regija zanimalo je koje radnje su poduzete kako bi se izbjegla ‘dvoslojna Europa‘ i pozdravili su planirane mjere za poboljšanje kibernetičke sigurnosti
Ilustracija
 Zero Creatives/Imagesource/Profimedia

Europska komisija i Europski odbor regija održali su još jedan sastanak platforme za širokopojasnu mrežu čiji je cilj smanjiti digitalni jaz diljem EU.

Prvi dio sastanka bio je fokusiran na to kako se lokalne i regionalne vlasti mogu aktivno uključiti u postizanje ciljeva programa digitalnog kompasa koji se tiču digitalnih vještina, digitalne transformacije poduzeća, sigurne i održive digitalne infrastrukture i digitalizacije javnih usluga.

Sudionici sastanka naglasili su kako su ciljevi digitalnog kompasa usidreni u europskim vrijednostima i da bi trebali biti u skladu s ciljevima europskog zelenog plana.

Predsjednik platforme Michael Murphy smatra kako je na javnom sektoru glavna zadaća u poticanju digitalizacije.

"Ne moraju samo tvrtke poboljšati svoju digitalnu infrastrukturu ili zaposliti kvalificirane radnike. E-uprava je ključna. Javni sektor je u dobroj poziciji da potakne svijest o potencijalu digitalnih tehnologija i rješenja. Digitalni javni sektor može stvoriti efekt digitalizacije za društvo u cjelini", ističe Murphy.

Drugi dio sastanka bio je usmjeren na povezanost i digitalnu infrastrukturu. Predstavnici Europske komisije opisali su raspodjelu digitalnih ulaganja u Instrumentu za oporavak i otpornost, prikazali vremenski okvir mjera kibernetičke sigurnosti 5G i predstavili EU Toolbox za 5G sigurnost.

Članove odbora regija zanimalo je koje radnje su poduzete kako bi se izbjegla 'dvoslojna Europa' i pozdravili su planirane mjere za poboljšanje kibernetičke sigurnosti. Pojedini članovi su upozorili da njihove zemlje pate od čestih prijevarnih (scam) poziva.

Izvjestitelj odbora regija za Europski klimatski pakt, Rafał Trzaskowski, istaknuo je ukazao je na povezanost digitalnih i zelenih ciljeva.

“Moramo ulagati u europski zeleni plan, ali i u digitalizaciju. Oba ova prioriteta jačaju jedan drugoga. Korištenjem digitalnih alata možemo povećati učinkovitost resursa, olakšati kružno gospodarstvo, boriti se za bolju alokaciju resursa i smanjiti emisije, onečišćenje i gubitak bioraznolikosti. Zeleni plan i digitalizacija su lice i naličje istog novčića”, kazao je Trzaskowski.

Sastanak je završio predstavljanjem europske mreže sufinanciranih digitalnih centara za inovacije (EDIH). Europska komisija uskoro će objaviti poziv za stvaranje takvih centara koja će raditi na digitalnoj transformaciji industrije i javnih usluga u koordinaciji s lokalnim i regionalnim vlastima te udrugama malih i srednjih poduzeća.

Važnost internetske povezanosti prepoznao je i Europski parlament koji je 2017. donio rezoluciju o internetskoj povezivosti za rast, konkurentnost i koheziju: europsko gigabitno društvo i 5G. U izvješću europarlamentarci smatraju da je 5G puno više od samog razvoja mobilnog širokopojasnog pristupa i da će biti ključni pokretač digitalnog svijeta u budućnosti kao sljedeća generacija sveprisutne ultravisoke širokopojasne infrastrukture koja će doprinijeti transformaciji procesa u svim sektorima gospodarstva i omogućiti cijenom pristupačne, brze, pouzdane i visoko personalizirane usluge koje bi trebale poboljšati život svakog građanina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:08