STARSHIP TECHNOLOGIES

Europska investicijska banka ulaže 50 milijuna u tvrtku koji proizvodi autonomne robote za dostavu

Estonska tvrtka je osnovana 2014. , a od tada su njihovi roboti dovršili više od 2,5 milijuna isporuka i prevezli pet milijuna kilometara

Autonomni robot-dostavljač Starship Technologiesa snimljen na ulicama Tallinna

 Jlk/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska investicijska banka (EIB) uložila je 50 milijuna eura u estonski startup Starship Technologies koji proizvodi autonomne robote za dostavu.

Ulaganje EIB-a, koje je podržano od strane Europskog fonda za strateška ulaganja, bit će usmjereno na istraživanje i razvoj, uključujući izgradnju nekoliko tisuća robota u Starshipovom pogonu u Tallinnu.

"Kao tržišni lider u autonomnoj dostavi, neprestano smo u potrazi za inovacijama i novim načinima za poboljšanje naših usluga. Dodatni inženjerski resursi koje ćemo angažirati u Europi bit će još jedna ključna komponenta koja će to omogućiti", rekao je Alastair Westgarth, izvršni direktor tvrtke Starship Technologies.

Starship već nekoliko godina testira svoje robote za dostavu, ponajviše u suradnji sa servisima za naručivanje hrane, ali i u zatvorenim zajednicama poput studentskih kampusa. Da se radi o vodećem igraču na tržištu autonomnih robota za dostavu pokazuje i podatak da njihovi roboti s nultom emisijom dnevno prođu više od 100 tisuća cesta diljem EU, Velike Britanije i SAD-a. Tvrtka je osnovana 2014. , a od tada su njihovi roboti dovršili više od 2,5 milijuna isporuka i prevezli pet milijuna kilometara.

"Električna vozila svih oblika i veličina bit će dio naše budućnosti i mogu biti ključni dio slagalice održivog transporta. Starshipovi roboti za dostavu već su dokazali svoju vrijednost i drago nam je što možemo podržati tvrtku kako bi mogla nastaviti razvijati svoju tehnologiju i povećati proizvodnju", izjavio je u priopćenju Thomas Östros, potpredsjednik EIB-a.

Inače, osnivač Starship Technologies je Danac Janus Friis, jedan od glavnih osnivača Skypea. On je osnovao kompaniju za razvoj autonomnih robota za dostavu s Ahtijem Heinlom, još jednim članom tzv. Skype mafije.

Podsjetimo da je Europska investicija banka nedavno objavila godišnje izvješće u kojem upozorava da EU zaostaje za SAD-om u ulaganju u digitalnu tehnologiju.

Istraživanje i inovacije ključni su za postizanje prioriteta Europske komisije zelene i digitalne tranzicije.

Izvješće je pokazalo da, ako EU želi dostići svoje konkurentne, mora ulagati najmanje 20 milijardi eura godišnje za poticanje razvoja umjetne inteligencije, šest milijardi eura godišnje za podršku digitalnim zelenim tehnologijama i pet milijardi eura godišnje za digitalne inovacije, podatke i internet sljedeće generacije.

Ključni programi za postizanje tih ciljeva su Obzor Europa i Digitalna Europa. Proračun Obzora iznosi 95,5 milijardi eura, od čega je 13,6 milijardi eura namijenjeno poduzetništvu potaknuto istraživanjem, a 15,3 milijardi digitalizaciji, industriji i svemiru. U pregovorima o proračunu EU-a, zastupnici Europskog parlamenta osigurali su dodatnih četiri milijarde za program. Europarlamentarci su također usvojili i program Digitalna Europa, prvi financijski instrument EU-a posebno usmjerenom na uvođenje tehnologije u poduzeće i kod građana, s proračunom od 7,6 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:21