GOOGLE

Europljani vjeruju kako višemilijunske kazne mogu zaustaviti bezobzirnost tehnoloških giganta

Iako su budžeti tehnoloških moćnika neograničeni, u EU smatraju kako će promisliti prije nego se odluče na kršenje europskih zakona
 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Kazne od više milijuna eura mogu prisiliti velike tehnološke tvrtke da promijene načine svoga poslovanja, tvrdi predsjednica francuskog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, Isabelle de Silva. Premda su budžeti tehnoloških moćnika neograničeni, de Silva vjeruje da višemilijunske sankcije nikako ne bi bile okarakterizirane samo kao trošak poslovanja, te bi tvrtke razmislile dva puta prije nego bi se odlučile na kršenje europskih zakona.

Njen ured kaznio je već ovoga lipnja Google s ukupno 720 milijuna eura. Istražitelji su tada otkrili kako je Google koristio svoj povlašteni položaj pri prodaji bannera konkurenciji. Tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji odlučila se nagoditi i platiti 220 milijuna eura kazne, što je prvi puta da je Google platio bilo kakvu kaznu u EU, bez da je prije uložio žalbu. Francusko tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja također je u srpnju kaznilo Google s 500 milijuna eura nakon što tvrtka nije postigla dogovor s medijskim izdavačima oko plaćanja njihovog sadržaja. Google upravo razmatra hoće li se ovoga puta odlučiti na žalbu. Podsjetimo, kako je Europska komisija najveću kaznu od 4,34 milijarde eura 2018. izrekla upravo Googleu.

De Silva odbija teorije kako regulacija ubija inovacije, te tvrdi kako će Google i druge velike platforme i nakon što Bruxelles donese nove strože zakone i dalje imati mogućnost stvaranja profita. Europski parlament i države članice upravo su u procesu revidiranja nacrta pravila kako bi ograničili moć Big Tech -a.

”Europska komisija koncem prošle godine uputila je u zakonodavnu proceduru paket o digitalnim uslugama. Riječ je o dvije uredbe kojima ćemo europsko tržište učiniti konkurentnijim i inovativnijim, posebno za mala i srednja poduzeća. Do sad je situacija bila takva da su velike internetske platforme zloupotrebljavale svoj dominantan položaj na tržištu i na taj način uvjetovale poslovanje manjih europskih kompanija, a pravila tržišnog natjecanja nisu bila dostatna jer sankcije za kršenje pravila nisu bile pravodobne”, izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:57