IZVJEŠĆE

Europarlamentarci traže produljenje sheme ‘u roamingu kao kod kuće‘ za sljedećih 10 godina

Zastupnici potrošačima žele osigurati pravo na istu kvalitetu i brzinu mobilne veze u inozemstvu kao i kod kuće i zabraniti poslovne prakse koje smanjuju kvalitetu usluga
roaming

Odbor Europskog parlamenta za industriju, istraživanje i energetiku traži produženje programa „u roamingu kao kod kuće“ za još najmanje deset godina.

S 67 glasova 'za' i 7 suzdržanih, članovi odbora ITRE usvojili su izvješće kojim traže nastavak sheme za ukidanje naknada za mobilni roaming te predlažu ukidanje doplata za pozive unutar EU.

Europarlamentarci traže da potrošači imaju pravo na istu kvalitetu i brzinu mobilne veze u inozemstvu kao i kod kuće. Davatelji usluga roaminga bi tako bili obvezni ponuditi uvjete roaminga jednake onima koji se nude na domaćem tržištu, ako su iste tehnologije i uvjeti dostupni na mreži u zemlji koju potrošač posjećuje.

Zastupnici u Europskom parlamentu novim izvješćem žele zabraniti poslovne prakse koje smanjuju kvalitetu usluga reguliranih maloprodajnih usluga roaminga, poput primjerice prebacivanja veze s 4G na 3G.

Pristup hitnim službama omogućio bi se putnicima bez ikakve dodatne naknade - bilo pozivom ili SMS -om, uključujući prijenos informacija o lokaciji pozivatelja. Operateri bi također morali korisnicima roaminga pružiti informacije o europskom broju za hitne slučajeve 112, složili su se zastupnici u Europskom parlamentu. Ukidanje dodatnih troškova za pristupanje hitnim službama posebno je važno za osobe s invaliditetom, istaknuli su europarlamentarci.

Eurozastupnici se nadaju da će uspjeti ukinuti nadoplate za pozive unutar EU (na primjer iz Belgije u Italiju), a koji su trenutačno ograničeni na 19 centa po minuti. Korisnici bi prema novom prijedlogu trebali plaćati samo dodatne troškove koje objektivno opravdava davatelj usluga.

Izvjestiteljica Parlamenta Angelika Winzig (EPP) istaknula je kako je "roaming kao kod kuće" jedinstvena europska priča o uspjehu koja pokazuje da svi u EU imaju izravnu koriste od jedinstvenog europskog tržišta.

„Želimo dodatno smanjiti troškove i poboljšati kvalitetu usluga za sve europske građane. Ovo je prilika za nas da dodamo neka značajna poboljšanja koja će biti od koristi građanima i poduzećima bez izazivanja smetnji za operatore mobilnih mreža. Ovom uredbom činimo još jedan važan korak prema pravom europskom digitalnom jedinstvenom tržištu, za uspješnu, snažnu i učinkovitu Europsku uniju budućnosti ”, kazala je Winzig.

Uredbom o roamingu uspostavljeno je pravilo "u roaming kao kod kuće" koje je nalagalo prestanak maloprodajnih pristojbi u roamingu od lipnja 2017. u EU.

Uredba je na snazi do 30. lipnja 2022. godine. Pet godina nakon usvajanja uredbe 2015. godine, Komisija je pregledala shemu kako bi procijenila njezine učinke i potrebu za produljenjem. U procjeni učinka Komisija je istaknula kako se čini da tržišni uvjeti još ne jamče da se besplatni roaming može nastaviti bez regulatorne intervencije, te je predložila proširenje pravila na njihov trenutni datum isteka 30. lipnja 2022. godine.

Parlament i Vijeće morat će usuglasiti nova pravila prije nego što stupe na snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:14