ISTRAŽNI ODBOR

Europarlamentarci traže odgovor na pitanja kako je i gdje softver Pegasus korišten na području EU

Chaim Gelfand iz NSO grupe nije dao konkretne podatke o tome koliko je zločina korištenjem Pegasusa spriječeno

Europski parlament/ilustracija

 Frederick Florin/AFP

Istražni odbor Europskog parlamenta za ispitivanje Pegasusa i drugih špijunskih softvera održao je raspravu s predstavnicima NSO grupe.

Europarlamentarci su izrešetali pitanjima izraelsku tehnološku tvrtku NSO grupu koja je razvila softver Pegasus, tražeći odgovore na pitanja kako je i gdje softver korišten na području EU, posebno o slučajevima u kojima su europske vlade priznale da koriste taj softver na građanima. Istraga konzorcija Forbidden Stories pokazala je da je Pegasus korišten za praćenje i špijuniranje poljskih oporbenih političara, kao i za mađarskih novinara i političara.

Zastupnici Europskog parlamenta željeli su saznati više o sustavu bodovanja koji se koristi za ocjenu zemalja o njihovoj prikladnosti kao kupcima NSO proizvoda, uključujući rezultate zemalja članica EU-a, te utječu li oni na prodajne cijene softvera. Reagirajući na objašnjenje NSO grupe da je Pegasus alat za borbu protiv kriminala, eurozastupnici su zatražili pojedinosti o tome koliko je zločina spriječeno i koliko života je spašeno korištenjem tog softvera.

Glavni savjetnik NSO grupe i glavni direktor za usklađivanje poslovanja, Chaim Gelfand, nije dao konkretne podatke o tome koliko je zločina korištenjem Pegasusa spriječeno. Umjesto toga, rekao je da se podaci o njegovoj upotrebi čuvaju u revizijskom tragu kojemu tvrtka može pristupiti prilikom istrage navoda o zlouporabi. Naglasio je da izraelska vlada mora odobriti izvozne dozvole Pegasusa i da industrija pozdravlja dodatnu regulaciju za uspostavljanje jasnih pravila za špijunske softvere.

"Pegasus nije sredstvo za masovni nadzor, već je namijenjen određenim osumnjičenim osobama, slično prisluškivanju. U slučaju kada kupac softvera koristi Pegasus u druge svrhe osim borbe protiv ozbiljnog kriminala i terorizma, tvrtka mu poništava licence", kazao je Gelfand.

NSO grupa je utvrdila, kaže Gelfand, da se Pegasus nije koristio za špijuniranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona niti u slučaju ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

"Tvrtka prikuplja informacije o sumnjama na zlouporabu softvera pomoću zviždača koji na službenoj web stranici imaju mogućnost upozoriti na neetičko ponašanje. Treće strane su uključene samo u komercijalne aspekte prodaje softvera", tvrdi Gelfand, dodajući da je tvrtka dovršila desetke istraga o legitimnosti korištenja Pegasusa. Tvrtka je također raskinula više od osam ugovora s kupcima, uključujući jedan ili više ugovora u europskim zemljama, a neke od njih nakon nedavnih medijskih otkrića o Pegazu. Gelfand nije htio otkriti o kojim se konkretno kupcima i zemljama radi, navodeći tek da je najmanje pet država članica EU-a koristilo Pegasus i da će više informacija o tome dati u "kasnijoj fazi" istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:03