NOVA STRATEGIJA

EU želi modernizirati financijsko nadzorno izvješćivanje

Strategija će uspostaviti sustav koji nadzornim tijelima na razini EU-a osigurava točne podatke i smanjuje opterećenje financijskih institucija

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Europska komisija predstavila je novu strategiju za modernizaciju financijskog nadzornog izvješćivanja na području Europske unije.

Nadzorna tijela, kao npr. Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA), propisuju da financijska društva, banke i investicijska društva moraju dostavljati određene informacije. To je poznato kao nadzorno izvješćivanje.

Nadzor financijskog sustava EU-a administrativno opterećuje europska poduzeća koja ionako moraju pratiti brzi razvoj digitalnih tehnologija za prikupljanje i analizu podataka.

Cilj je nove strategije suočiti se s izazovima koji proizlaze iz veće količine i složenosti podataka potrebnih za nadzor financijskog sustava, odnosno uspostaviti sustav koji nadzornim tijelima na razini EU-a i nacionalnoj razini osigurava točne, dosljedne i pravodobne podatke te istodobno smanjiti ukupno opterećenje financijskih institucija zbog izvješćivanja.

U konačnici to će koristiti građanima jer učinkovitiji i brži nadzor osigurava stabilnost financijskog sustava, integritet tržišta i zaštitu ulagatelja, navodi se u priopćenju Komisije. Koristi će imati i poduzeća jer će se njihovo opterećenje zbog izvješćivanja smanjiti kad god to bude moguće.

Konkretnije, strategija ima četiri glavna elementa.

Prvi je osigurati dosljedne i standardizirane podatke koji se temelje na jasnoj i zajedničkoj terminologiji te na zajedničkim standardima, formatima i pravilima.

Jedna od zadaća koju ima je i olakšati razmjenu i ponovnu upotrebu dostavljenih podataka među nadzornim tijelima uklanjanjem nepotrebnih pravnih i tehnoloških prepreka.

Osim toga, Bruxelles se nada da će se ovime poboljšati izrada zahtjeva za izvješćivanje oblikovanjem smjernica koje se temelje na najboljim praksama.

Na kraju, strategija bi trebala uspostaviti zajedničke mehanizme upravljanja za poboljšanje koordinacije i poticanje veće suradnje različitih nadzornih tijela i drugih relevantnih dionika, što će omogućiti razmjenu znanja i informacija.

"Ova strategija dio je naših nastojanja da financijski sektor Europe postane digitalno pristupačniji te da potaknemo odgovorne inovacije i tržišno natjecanje. Time preuzimamo vodeću ulogu u međunarodnim raspravama za promicanje globalnog usklađivanja podataka, da bi digitalno gospodarstvo bilo djelotvorno, sigurno i dostupno svima", poručio je izvršni potpredsjednik zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis.

Spomenimo još kako je Europski parlament još 2017. u rezoluciji pozvao Komisiju da poduzme više aktivnosti u sektorima financijske tehnologije, kao što su veliki podaci, kibernetička sigurnost, blockchain, interoperabilnost, financijska stabilnost, financijske i IT vještine. U rujnu 2020. Komisija je krenula s usvajanjem sveobuhvatnog paketa o digitalnom financiranju, a nekoliko dana ranije europarlamentarci su izglasali rezoluciju zakonodavne inicijative o rizicima u kripto-imovini, ukazujući na regulatorne i nadzorne izazove u području financijskih usluga, institucija i tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:39