TEHNOLOŠKA SUVERENOST

EU mora povećati broj startupova i prilagoditi regulacije inovacijama

Iako su države članice povijesno bile relativno uspješne u istraživanju i razvoju, imale su poteškoća pretočiti znanje u uspješne inovacije
Maroš Šefčovič
 Paul Faith/AFP

Europska unija trebala bi povećati ulaganja u startupe ako do 2040. godine želi osigurati tehnološku suverenost.

Prema novom izvješću Zajedničkog istraživačkog centra (JRC), interne znanstvene službe Europske komisije, EU bi trebala povećati broj europskih startupa i prilagoditi regulacije inovacijama kako bi uspjela ostvariti zacrtane ciljeve.

Iako su države članice povijesno bile relativno uspješne u istraživanju i razvoju, imale su poteškoća pretočiti znanje u uspješne inovacije.

Izvješće navodi kako bi podrška startupovima u povećanju uspješnih inovacija u sektorima kao što su umjetna inteligencija, kvantna tehnologija i robotika mogla pomoći Europi da osigura svoje mjesto u globalnoj tehnološkoj utrci i ostvari tehnološki suverenitet.

Znanstveno izvješće identificiralo je nove izazove u geopolitici, tehnologiji, gospodarstvu, okolišu i društvu i ukazalo na moguća rješenja kako bi se osigurala strateška autonomija do 2040. godine.

U slučaju tehnologije, kako bi postigla digitalni suverenitet, EU bi mogla povećati broj novih poduzeća u ekosustavima prilagođenim inovacijama i oblikovati tehnološke propise na način koji potiče inovacije u skladu s vrijednostima i standardima EU.

Glavna misao koja se provlači kroz izvješće je da EU želi razvijati nove tehnologije na mnogim ključnim poljima kako bi zadržala svoj gospodarski utjecaj.

"Iako ne možemo znati što nas čeka u budućnosti, bolje razumijevanje ključnih megatrendova, neizvjesnosti i mogućnosti povećat će dugoročne sposobnosti i slobodu djelovanja EU-a.", izjavio je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič, "Pandemija je samo učvrstila važnost ambicioznih strateških izbora, a ovo izvješće će nam pomoći da držimo fokus tamo gdje on treba biti".

Zastupnici Europskog parlamenta smatraju kako bi industrijska strategija EU-a trebala pomoći poduzećima u prevladavanju posljedica koronakrize i suočavanju s digitalnom i ekološkom tranzicijom.

U rezoluciji usvojenoj u studenom, zastupnici su zatražili revidiranje prijedloga nove industrijske strategije.

Europarlamentarci su istaknuli da EU mora povećati tehnološku suverenost i svoje znanstvene, tehnološke i industrijske kapacitete u ključnim područjima, kako bi osigurala industrijsku konkurentnost i sposobnost rješavanja budućih globalnih izazova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:45