POSJET SAD-u

‘EU će digitalno gospodarstvo učiniti poštenijim za tvrtke i potrošače‘

Delegacija Europskog parlamenta posjetila je vodeće tvrtke u Silicijskoj dolini kako bi ih upoznala s novim pravilima

Andreas Schwab

 Nicolas Landemard/Zuma Press/Profimedia

Prošlog tjedna delegacija odbora Europskog parlamenta za unutarnje tržište posjetila je vodeće tvrtke u Silicijskoj dolini, kako bi ih upoznala s paketom novih europskih pravila koja će utjecati između ostalog i na američke tehnološke divove.

Zastupnici Europskog parlamenta imali su priliku proučiti posljednja dostignuća na digitalnom tržištu u Sjedinjenim Američkim Državama, posebice u vezi s razvojem i korištenjem e-trgovine, umjetne inteligencije i zaštite potrošača. Rasprava je bila usmjerena i na utjecaj nedavno dogovorenih pravila EU-a o internetskim platformama, Aktu o digitalnim uslugama (DSA) i Aktu o digitalnim tržištima (DMA), na američke velike internetske platforme.

Od 23. do 27. svibnja delegacija se susrela s predstavnicima kompanija Google, Meta, Apple, Airbnb, eBay, PayPal, Uber i Salesforce. Osim toga, upoznali su se i predstavnicima neprofitne organizacije Electronic Frontier Foundation, CloudFlare, AT&T, Centra za internet i društvo Sveučilišta Stanford, kao i developerima igara.

"Misija je bila pravovremena jer Europska unija uvodi novu eru regulacije digitalnih platformi usvajanjem Akta o digitalnim tržištima i Akta o digitalnim uslugama. Budući da Europa uvodi nove digitalne zakone koji će imati utjecaj izvan EU-a, američke tvrtke i think-tankovi su se jako zainteresirali za ulogu Europskog parlamenta u tom procesu", rekao je u priopćenju vođa delegacije Andreas Schwab.

Osim Schwaba, koji je ujedno izvjestitelj Europskog parlamenta za Akt o digitalnim tržištima, u delegaciji su bili i izvjestiteljica Akta o digitalnim uslugama Christel Schaldemose (S&D), Alex Agius Saliba (S&D), Alexandra Geese (Zeleni/EFA), Dita Charanzová (Renew Europe), Marion Walsmann (EPP), Virginie Joron (ID) i Andrea Caroppo (EPP).

Andreas Schwab rekao je da su predstavnici vodećih kompanija imali uglavnom pozitivne reakcije na novi set EU pravila o digitalnim uslugama.

"Morat ćemo pričekati i vidjeti koliko će uistinu biti usklađeni sa zakonima ili na njih imati zamjerke jednom kad DSA i DMA stupe na snagu", dodao je Schwab.

Osim big techa, europarlamentarci su se susreli i s malim i srednjim poduzećima, koji bi trebali imati koristi od novih digitalnih zakona jer će im dati da se natječu na tržištu pod jednakim uvjetima.

"DMA će otvoriti tržišta tako što će razbiti moć nadzornika pristupa. Primijetili smo snažnu potporu malih i srednjih poduzeća prema jednakim uvjetima i jasnim pravilima u cijeloj EU", rekao je Schwab, "Misija je naglasila da je sveobuhvatno restrukturiranje digitalnog gospodarstva EU-a prijeko potrebno. EU će digitalno gospodarstvo učiniti poštenijim za tvrtke i potrošače".

Europarlamentarci su pozvali američke dionike da slijede napore EU-a i donesu pravila koja će regulirati digitalnu ekonomiju i stvoriti poštenije tržište za sve.

"Ruska agresija na Ukrajinu i digitalni propagandni rat pokazuju da su SAD i EU demokratski partneri koji dijele zajedničke interese u digitalnoj sferi. Sada bi američki Senat i Europski parlament trebali raditi zajedno na usklađivanju EU i SAD-a što je više moguće kako bi se izbjegla fragmentacija interneta kakvog poznajemo", zaključio je Schwab.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:01