PODUZETNIŠTVO

Dva mlada inženjera krenula u posao usred pandemije, moto im je ‘Jedan krov – jedna solarna elektrana‘

Bave se projektiranjem i postavljanjem solarnih elektrana, a sjedište tvrtke im je na otoku Čiovu
Matija Sucic i Matej Stipeljkovic, vlasnici tvrtke MS2 Energo
 Ronald Gorsic/Cropix

Prvu solarnu elektranu postavili smo u studenom 2020. godine, a do sada smo ih postavili 24. Uglavnom se nalaze u Dalmaciji, osobito oko Trogira, jer nam je sjedište firme na otoku Čiovu iako smo se počeli širiti po cijeloj Dalmaciji i Istri. Najjužnija elektrana je u Župi Dubrovačkoj, a najsjevernija u Brestu pod Učkom.

Kazuju nam to dva mlada inženjera Matija Sučić i Matej Stipeljković koji su u srpnju 2020. osnovali vlastitu tvrtku MS2 Energo i hrabro nakon završetka fakulteta, unatoč pandemiji koronavirusa, krenuli u poduzetničke vode. Bave se projektiranjem i postavljanjem solarnih elektrana. Također svojim klijentima pomažu oko dokumentacije, kako u pronalasku subvencija tako i povlačenju sredstava.

Pokretanje vlastitog poduzeća u vrijeme pandemije u području obnovljivih izvora energije posebno je izazovno, ističu i dodaju kako je više razloga zašto su se odlučili na taj korak.

-Obojica smo htjeli biti neovisni o poslodavcu, a tijekom zadnje godine diplomskog studija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB) puno se govorilo o budućnosti u energetici i o mogućnostima u dijelu vezanom za obnovljive izvore energije – pojašnjava Matija Sučić.

Dodaje kako su najveći utjecaj na njih sa strane struke imali njihovi profesori Ljubomir Majdandžić, Neven Duić, Goran Krajačić i Slaven Dobrović a poticaj su dobili i od ravnatelja REGEA-e Julija Domca te od kolege projektanta Petra Lukičevića.

-Uz podršku naših obitelji, veliku ambiciju koja je najvažnija osobina poduzetnika te jednogodišnje radno iskustvo, bez ustručavanja odlučili smo se na otvaranje poduzeća – kazuju nam.

image
Matija Sucic i Matej Stipeljkovic
Ronald Gorsic/Cropix

Tako su Matija Sučić, mag.ing.mech. i Matej Stipeljković, mag.ing.mech. u sklopu međunarodnog projekta “Yenesis”, financiranog od strane norveških fondova, otvorili vlastitu tvrtku kako bi obnovljive izvore energije i pametna rješenja uveli u svakodnevicu hrvatskih građana. Koristili su i mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Od mjere do karijere“ i Splitsko-dalmatinske županije za samozapošljavanje

-Pomoću tih mjera kupili smo potrebnu opremu i možemo reći da su to odlične mjere za poticanje poduzetništva – kazuju mladi poduzetnici.

Uz njih dvojicu, ostale poslove obavljaju kooperanti. Planiraju se i proširiti, ovisno o obujmu posla a nadaju se da će ga biti sve više.

Unatoč ogromnom potencijalu Sunčeve energije, u Hrvatskoj se svega 0,5 posto električne energije odnosi na solarnu energiju dok je prosjek u EU oko 5 posto. Veći udio energije iz obnovljivih izvora i veća energetska učinkovitost neophodni su i za ostvarenje europskog zelenog plana i klimatske neutralnosti do 2050. godine.

U lipnju 2021. godine Europski parlament je usvojio zakon o klimi koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići te ambicioznije ciljeve do 2030. godine. Osim na smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, države članice se potiče i na povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na 40 posto.

image
Matej Stipeljkovic
Ronald Gorsic/Cropix


U europskom udruženju SolarPower Europe očekuju da će u Hrvatskoj ovoj godini rast na tržištu solara biti 226 posto. A što očekuju mladi poduzetnici Matija Sučić i Matej Stipeljković? S obzirom na potencijal u korištenju Sunčeve energije u Dalmaciji i drugim dijelovima Hrvatske, hoće li biti sve više solarnih krovova i hoće li se sve razvijati brže nego dosada?

-Definitivno očekujemo da će se posao sa solarnim elektranama sve brže širiti po cijeloj Hrvatskoj, a osobito u Dalmaciji. Zakoni su sada prilagođeni običnim privatnim korisnicima mreže, iako i tu vidimo mjesta za napredak. Također, česti su novčani poticaji za instalaciju solarne elektrane, što na razini države, što na razini županije i čak na razini nekih gradova i općina. Mišljenja smo da zbog pada cijene solarne opreme, ali i rasta cijene struje i ostalih energenata ova investicija postaje jako primamljiva korisnicima i bez novčanih subvencija. Naš je moto, iako nerealan: „Jedan krov – jedna solarna elektrana“- optimistični su Matija i Matej.

Govoreći o mladima u Hrvatskoj, a oni su primjer onih koji su ostali i grade svoj biznis, kažu kako bi željeli motivirati mlade ljude da se aktiviraju i usude pokrenuti vlastita poduzeća u području obnovljivih izvora.

-Mladi se sve češće odlučuju krenuti u poduzetničke vode i to nam je izuzetno drago. To što smo mladi poduzetnici trenutno vidimo kao svoju prednost, brže i bolje baratamo s novim tehnologijama i lakše nam pada izdvajanje dodatnog vremena za posao, kad je to potrebno. Voljeli bismo vidjeti više mladih u poduzetništvu, te pozivamo sve mlade s idejom i ambicijom da probaju ući u ovaj svijet – naglašavaju.

image
Matija Sucic.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX
Ronald Gorsic/Cropix

Dodaju kako je za uspjeh bitna dobra priprema, razrađen poslovni plan te velika ambicija, a kad se krene u posao važno je biti u kontaktu s ljudima s iskustvom kako bi se izbjegle početničke greške.

-Mi otvaranje poduzeća na početku nismo shvaćali preozbiljno i time smo izbjegli nepotreban stres i velika ulaganja i mislim da je to pravi način za mlade da se u to upuste, jer ako se tako postaviš onda nemaš što izgubiti. Ako firma ne uspije barem si dobio vrlo vrijedno i značajno iskustvo, nakon toga možeš pokušati ponovno i veće su šanse da uspiješ ili se možeš lakše zaposliti – ističe Matija Sučić.

Na kraju razgovora kažu nam i kako se uskoro očekuje natječaj za subvenciju fotonaponskih elektrana za privatne iznajmljivače, OPG-ovce, industriju i obrtnike, a u tome vide i novu šansu za širenje svog posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:57