INICIJATIVA ALMA

Države EU izdvojit će 270 milijuna eura za mlade osobe u nepovoljnom položaju

ALMA bi prvenstveno trebala pomoći mladim osobama, pripadnicima tzv. NEET generacije (oni koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja i nisu u sustavu obrazovanja odraslih) da pronađu posao

Ilustracija

 Markus Mainka/Panthermedia/Profimedia/Markus Mainka/Panthermedia/Profimedia

Države članice EU-a obećale su izdvojiti oko 270 milijuna eura za ALMA-u, novi program mobilnosti usmjeren na mlade osobe u nepovoljnom položaju.

Više od polovine država članica EU-a obvezalo se uvesti inicijativu ALMA u svojim zemljama.

Osim toga, prema trenutačnim procjenama već se osam država članica obvezalo izdvojiti oko 270 milijuna eura za inicijativu ALMA u okviru svojih programa Europskog socijalnog fonda (ESF+).

Očekuje se da će još više država obvezati na izdvajanje sredstava za tu novu inicijativu kako bi mladi iz cijele Europe imali koristi od nje, poručuju iz Komisije.

"Inicijativom ALMA želimo pomoći mladima da pronađu svoj put u životu i uspiju ondje gdje im sustav dosad to nije omogućivao. Riječ je o približavanju Europe široj zajednici tako da se mladim Europljanima omogući stjecanje radnog iskustva, lakše zapošljavanje i bolji životni izgledi. Mladi su oni koji stvaraju bolju budućnost", izjavio je potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

ALMA bi prvenstveno trebala pomoći mladim osobama, pripadnicima tzv. NEET generacije (oni koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja i nisu u sustavu obrazovanja odraslih) da pronađu posao.

Usmjerena je na mlade osobe koje teško pronalaze zaposlenje, dugotrajno su nezaposlene, nemaju dovoljnu razinu školovanja ili strukovnih vještina, migrantskog su podrijetla ili su osobe s invaliditetom. Cilj je da se osobe (u dobi od 18 do 30 godine), nakon što prođu obuku u drugoj zemlji EU-a u trajanju od dva do šest mjeseci, na kraju vrate u svoju zemlju, integriraju u društvo i pronađu posao.

"EU pruža potporu svim mladima, a posebno onima koji se suočavaju s poteškoćama. Sudjelovanjem u inicijativi ALMA mladi u nepovoljnom položaju steći će samopouzdanje, povjerenje i uvjerenje da mogu uspjeti u životu", dodao je Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava.

Na događanju posvećenom mladima održanom 12. svibnja, predstavnici vlada te predstavnici Međunarodne organizacije rada, socijalni partneri, poduzeća i javne službe za zapošljavanje raspravljali su o izazovima i mogućnostima povezanima sa zapošljavanjem mladih. Razmijenili su i stajališta o tome kako postići uspjeh novog programa mobilnosti u području socijalne uključenosti, inicijative ALMA.

Mladi iz Belgije, Češke, Njemačke, Irske, Italije, Poljske, Španjolske i Švedske došli su u Bruxelles da podijele svoje priče o tome kako su im pomogli programi slični inicijativi ALMA i kako im je to iskustvo promijenilo živote.

Eurostatovi podaci pokazuju da je u srpnju 2021. oko 2,8 milijuna ljudi mlađih od 25 godina bilo nezaposleno diljem EU-a, od čega ukupno 2,3 milijuna dolazi iz eurozone.

Nakon što je 2022. godinu proglasila europskom godinom mladih, Europska komisija predstavila je niz projekata koja bi trebala mladim osobama pružiti konkretne prilike za zapošljavanje, obrazovanje i sudjelovanje u društvu.

Uz Erasmus+ s proračunom od 28 milijardi eura i Europske snage solidarnosti s proračunom od milijardu eura za razdoblje od 2021. do 2027., nove prilike trebale bi donijeti i programi Garancija za mlade i Inicijativa za zapošljavanje mladih. Europski parlament se izborio da se Erasmus+ u proračunu za 2022. godinu poveća za 35 milijuna eura i tako ukupno iznosi 3,5 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:55