ŽENE U ZNANOSTI

Dodiljene stipendije Nacionalnog programa stipendiranja za 2022. godinu

Četiri znanstvenice na posljednjoj godini doktorskog studija koje su mlađe od 35 godina i čiji je istraživački rad prijavljen u znanstvenim institucijama Hrvatske, nagrađene su stipendijama u vrijednosti od 5000 eura


Na fotografiji: Marsela Polic, Ana Novacic, Katarina Muzina, Natalija Ivanjko.
 

 Damjan Tadic/Cropix

Natalija Ivanjko, Katarina Mužina, Ana Novačić i Marsela Polić osvojile su stipendije Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti“ za 2022. godinu.

Program "Za žene u znanosti" održava se već šesnaestu godinu zaredom u organizaciji L'Oreal Adria i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija.

Četiri znanstvenice na posljednjoj godini doktorskog studija koje su mlađe od 35 godina i čiji je istraživački rad prijavljen u znanstvenim institucijama Hrvatske, nagrađene su stipendijama u vrijednosti od 5000 eura.

Do 2021. godine tim je programom stipendiranja nagrađeno 58 mladih znanstvenica na pragu stjecanja doktorata iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja prirodnih znanosti.

Glavni cilj programa je potaknuti što više mladih žena da krenu putem akademske i znanstvene karijere, naglasila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek tijekom dodjele nagrada.

Predsjednik Izbornog povjerenstva programa "Za žene u znanosti" Zvonko Kusić istaknuo je da nagrada nije toliko bitna financijski koliko je bitan njezin prestiž i poruka društvu. "Ove su djevojke na neki način uzor društvu time što pokazuju što treba raditi", dodao je Kusić.

Natalija Ivanjko je magistra inženjerka molekularne biotehnologije te radi na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu na podjedinici regenerativne medicine. Marsela Polić doktorica je znanosti s područja elektrotehnike i informacijske tehnologije, a radi kao suradnik na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Katarina Mužina je magistra inženjerka kemijskoga inženjerstva i radi kao asistentica na Zavodu za anorgansku kemijsku tehnologiju i nemetale. Ana Novačić, magistra inženjerka molekularne biologije, radi kao asistentica u Laboratoriju za biokemiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Dodajmo još kako od gotovo 15 milijuna znanstvenika i inženjera u EU-u, 41 posto čine žene. Hrvatska je na 11. mjestu u Uniji prema broju aktivnih znanstvenica. Položaj žena u znanosti ne razlikuje se puno položaja žena općenito na tržištu rada.

"Istraživačice obično imaju kraće karijere, manje su plaćene za svoja istraživanja i ne napreduju jednako kao i muški kolege. Nejednakost u plaćama dovodi i do nejednakosti u mirovinama te većem riziku od siromaštva. Kako bi se takva praksa privela kraju, Europska unija donijela je Strategiju za ravnopravnost spolova do 2050. i niz zakonodavnih akata o unaprjeđenju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, uvođenje pravila o roditeljskom dopustu, fleksibilnom radnom vremenu i dopustu za njegovatelje", istaknula je nedavno zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:03