NATJEČAJ

Do 10. srpnja prijave na javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama

Bespovratna sredstva namijenjena su izvedbenoj umjetnosti, književno-nakladničkoj i knjižarskoj djelatnosti i drugima

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

 Ranko Suvar/Cropix

Ministarstvo kulture i medija objavilo je javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama.

Bespovratna sredstva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2022. godini namijenjena su područjima izvedbene umjetnosti, književno-nakladnička i knjižarska djelatnost, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti.

Cilj javnog poziva je potaknuti aktivnosti usmjerene na prilagodbu poslovnih modela proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja kako bi se olakšala dostupnost i omogućio pristup širem krugu korisnika i publike.

"Dobre prakse koje su osmišljene u pandemijskim uvjetima, naročito one vezane za sferu digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja i njihovog posredovanja publici koja je razvila nove navike sudjelovanja, treba zadržati i kreativno prilagoditi redovnom/ranijem načinu rada, naročito prije implementacije drugih mehanizama potpore kulturnim i kreativnim industrijama, ponajprije investicijske mjere Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija", naglašavaju iz ministarstva kulture i medije.

Na natječaj se mogu javiti sve zainteresirane umjetničke organizacije, obrti, slobodni umjetnici, trgovačka društva, zadruge i ustanove kojima osnivač nije tijelo javne vlasti.

Prihvatljive aktivnosti i troškovi na koje se bespovratna sredstva mogu potrošiti uključuju promidžbu vlastitih aktivnosti i kulturno-umjetničkih sadržaja s ciljem povećanja prodaje i širenja publike, zapošljavanje i troškove osoblja, prilagodbu pristupa kulturno umjetničkim sadržajima u fizičkom i online okruženju (npr. ulaganje u distribuciju, troškovi tehničke produkcije prilagodbe i distribucije) te nabavu opreme i opremanje prostora za obavljanje djelatnosti/proizvodnih procesa. Potpore se odobravaju u visini do 85% prihvatljivih troškova predloženog projekta.

Prijave traju do 10. srpnja.

Dodajmo kako je Europski parlament usvojio dosad najveći proračun EU-a za kulturu i audiovizualni sektor. Za program Kreativna Europa za razdoblje 2021.-2027.ukupno je osigurano oko 2,5 milijardi eura, čime se nastoji pomoći kulturnim i kreativnim sektorima EU-a da se suoče s izazovima globalizacije i digitalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:34