KREATIVNA EUROPA

Djelatnicima u kulturi i kreativnom sektoru osigurano dodatnih 100 milijuna eura

Europski parlament u svibnju je usvojio dosad najveći proračun EU-a za kulturu i audiovizualni sektor vrijedan 2,5 milijardi eura

Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade

 Yves Herman/Afp/Profimedia

Europska komisija donijela je program rada za 2022. godinu za provedbu aktivnosti programa Kreativna Europa. Riječ je o programu s proračunom od oko 385 milijuna eura, što je gotovo 100 milijuna eura više nego 2021. godine.

Poticaji iz programa Kreativna Europa namijenjeni su svima iz kreativnih i kulturnih sektora. Pri definiranju iznosa potpore u obzir su uzeti izazovi koji proizlaze iz krize uzrokovane pandemijom bolesti covid-19 i sve veće globalne konkurencije.

"Kulturni i kreativni sektori osnova su europskog društva. Znamo koliku su otpornost u posljednje dvije godine pokazali. Za program Kreativna Europa 2022. predviđen je dosad najveći proračun. EU im pruža potporu u oporavku, kreativnom radu i ostvarenju inovacijskog potencijala. Pozivamo umjetnike, autore i kulturne djelatnike da istraže i iskoriste brojne mogućnosti financiranja koje pruža Kreativna Europa", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Program Kreativna Europa ima tri potprograma – Kultura, MEDIA i Međusektorski potprogram.

Potprogram "Kultura" obuhvaćat će nove pozive i inicijative za sektore glazbe, kulturne baštine, izvedbenih umjetnosti i književnosti. Osim toga, pokrenut će se program mobilnosti kojim će se umjetnicima, autorima ili kulturnim djelatnicima omogućiti odlazak u inozemstvo radi profesionalnog razvoja ili međunarodne suradnje, kao i pronalaženja nove publike, koprodukcija, sukreiranja ili predstavljanja njihova rada.

Potprogram "MEDIA" usmjeren je na audiovizualni sektor, a za ovu godinu predviđeno je nekoliko noviteta. Financijskim sredstvima potaknut će se razvoj inovativnih videoigara i virtualne stvarnosti. Novo djelovanje „MEDIA 360 stupnjeva” bit će usmjereno na vodeće industrijske forume koji surađuju s poduzećima u cijelom audiovizualnom lancu vrijednosti. Kako bi se dodatno potaknule inovacije, za pomoć perspektivnim novoosnovanim poduzećima pokrenut će se „tržišni pristupnik potprograma MEDIA”. Suradnja filmskih festivala ojačat će se pomoću mreža. U okviru projekata financiranih sredstvima iz potprograma MEDIA morat će se provoditi i strategije za ekološka rješenja i raznolikost, uključujući rodnu ravnopravnost.

Naposljetku, "Međusektorski potprogram" predviđa povećanje sredstava za Laboratorij kreativnih inovacija za zajedničke inovacijske projekte koji uključuju više kreativnih sektora te doprinose novom europskom Bauhausu. Povećat će se i potpora informativnim medijima dodatnim mjerama za jačanje slobode medija.

Kreativna Europa će također znatno doprinijeti političkim prioritetima Komisije u pogledu održivosti i uključivosti. Program obuhvaća inicijative usmjerene na druge prioritete EU-a, kao što je doprinos strategiji EU-a za suzbijanje antisemitizma i njegovanje židovske kulture te Europskoj godini mladih.

Dosad najveći proračun

"U okviru programa Kreativna Europa mobilizirat ćemo rekordnih 226 milijuna eura za audiovizualni sektor te 35 milijuna eura za međusektorsku suradnju, uključujući informativne medije. Kreativna Europa ulagat će u inovacije u digitalne tehnologije i nove vrste sadržaja, od prvoklasnih televizijskih serija do virtualne stvarnosti. U želji da zaštitimo slobodu medija u EU-u financirat ćemo partnerstva u novinarstvu, jačati profesionalne standarde i promicati medijsku pismenost", dodao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Europski parlament u svibnju je usvojio dosad najveći proračun EU-a za kulturu i audiovizualni sektor. Za program Kreativna Europa za razdoblje 2021.-2027.ukupno je osigurano oko 2,5 milijardi eura, čime se nastoji pomoći kulturnim i kreativnim sektorima EU-a da se suoče s izazovima globalizacije i digitalizacije.

"Ponosan sam što je Parlament uspio ostvariti mnoge od svojih prioriteta. Osim povećanja proračuna od 36 posto, usredotočili smo se na inkluzivnost i rodnu ravnopravnost te smo se pobrinuli da se programom financiraju samo projekti s europskom dodanom vrijednošću. Također smo uspjeli uvjeriti ministre EU-a da prepoznaju važnost potpore za glazbeni sektor, koji je posebno teško pogođen pandemijom i čiji specifični izazovi do sada nisu bili na odgovarajući način riješeni", rekao je izvjestitelj Massimiliano Smeriglio (S&D).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:17