TRI PROGRAMA

Diljem Europe počeo je prvi Festival novog europskog Bauhausa, brojna su događanja

Prezentirat će se i prvih 5 projekata „svjetioničarskih demonstratora” koji će u 13 zemalja stvoriti održivije, uključivije i ljepše prostore

European Union Commissioner for Innovation, Research, Culture, Education and Youth Mariya Gabriel speaks during a joint press conference with Ukraine's Deputy Prime Minister for European and Euro-Atlantic Integration and European Innovation Council Board member on new European Innovation Council support for tech start-ups from Ukraine on June 9, 2022 in Brussels. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD/AFP)

 Kenzo Tribouillard/Afp

Diljem Europe počeo je prvi Festival novog europskog Bauhausa, koji ima za cilj upoznati građane s ekološkim, gospodarskim i kulturnim projektom Novog europskog Bauhaua (NEB).

Festival NEB-a podijeljen u tri programa - Forum, Sajam i Festival - koji će se odvijati na briselskim lokacijama Gare Maritime i Mont des Arts. Osim bogatog programa u Bruxellesu, partneri NEB-a su širom Europe organizirali više od 200 popratnih događanja, koji će se odražavati od 9. do 12. lipnja. Događanja je moguće pratiti i online.

Primjerice, na trodnevnoj konferenciji "Forum" sudjelovat će poznati europski arhitekti, umjetnici, spisatelji i aktivisti, a u sklopu "Sajma" publici će se predstaviti projekti povezani s NEB-om, među ostalim oni koji uključuju lokalne građanske laboratorije za pionirska istraživanja financirana iz programa EU-a kao što su Obzor Europa te prototipovi koji će povećati održivost, uključivost i kvalitetu svakodnevnog života. Program "Festival" je proslava NEB-a kroz razne instalacije, glazbene nastupe, plesne i kazališne predstave. Na programu su među ostalim ukrajinski umjetnički bend Patsyki Z Franeka i Дeva, ovogodišnji dobitnik nagrade Music Moves Europe, kao i znanstveni eksperimenti, radionice o recikliranju s dodanom vrijednošću i brojni drugi sadržaji.

U okviru Festivala, prezentirat će se i prvih 5 projekata „svjetioničarskih demonstratora” Novog europskog Bauhausa. To su projekti koji će u 13 zemalja stvoriti održivije, uključivije i ljepše prostore te će uključiti građane u zelenu, urbanu i ruralnu tranziciju i regeneraciju na lokalnoj razini. Jedan od projekata koji će se predstaviti je EHHUR (EYES HEARTS HANDS Urban Revolution), u kojem sudjeluje i Hrvatska.

"Povezujući znanost i inovacije s umjetnošću i kulturom Festival novog europskog Bauhausa izvrsna je prilika za umrežavanje, razmjenu inovativnih projekata koji nas potiče da pridajemo veću pažnju europskom zelenom planu. Na njemu će se okupiti pojedinci iz svih društvenih slojeva kako bi raspravljali i gradili održivu, uključivu i privlačnu budućnost", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Novi europski Bauhaus je projekt pokrenut u rujnu 2021., te ima za cilj spojiti dizajn, održivost, pristupačnost, priuštivost i ulaganja, kako bi se pomogao ostvariti europski zeleni plan.

Za provedbu Novog europskog Bauhausa predviđeno je oko 85 milijuna eura. Sredstva će se osigurati iz više programa EU-a, među kojima su program Obzor Europa za istraživanje i inovacije, program LIFE za okoliš i klimatsku politiku i Europski fond za regionalni razvoj.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke radit će na predstojećem parlamentarnom izvješću o Novom europskom Bauhausu.

"Pobrinut ću se da inicijativa Novi europski Bauhaus bude što vidljivija i dostupnija našim građanima i da njezina provedba u Hrvatskoj i državama članicama bude što učinkovitija" naglasila je europarlamentarka Željana Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:10