DEJAN GREPO

Cro Care je online platforma za lociranje hitnih službi i COVID centara, ima više od 5000 korisnika

Sustav Cro Care dolazi i u vrijeme kad nova digitalna potvrda EU-a za COVID omogućava sigurno putovanje diljem Europe tijekom pandemije

Dejan Grepo
 Bozidar Vukicevic/Cropix

U drugoj polovici ožujka ove godine u u Tehnološkom parku Sveučilišta u Splitu, uz poticaj ICT Županije, predstavnicima županijskog i gradskog ureda civilne zaštite, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Doma zdravlja predstavljen je novi projekt webLaba - Cro Care, online web platforma. Njezin autor Dejan Grepo tim predstavljanjem ukazao je na mogućnost sustava Cro Care želeći dobiti podršku za daljnji razvoj i primjenu platforme koja korisnicima, pogotovo turistima, u slučaju potrebe, može znatno olakšati dolazak do hitnih službi.

Tri mjeseca poslije, u drugoj polovici lipnja u zgradi Splitsko-dalmatinske županije predstavljena je aplikacija Cro Care koja bi turistima trebala pružiti sve bitne informacije o punktovima za cijepljenje, testiranje ili najbliže COVID ambulante, na njihovom jeziku. Njezin potencijal prepoznali su u Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije i Domu zdravlja, ali i u Turističkoj zajednici SDŽ.

- Sustav Cro Care je online web platforma (www.cro.care ) za lociranje hitnih službi i COVID centara za testiranje u Hrvatskoj. Sustav pojednostavljuje korisnikov postupak pretrage, jer ima mogućnost pretrage po trenutnoj lokaciji. Korisnik može vršiti pretragu putem odabira kategorija (Covid testiranja, veleposlanstva i konzulati, bolnice - domovi zdravlja i sve ostale državne hitne službe); radijusa (odabir udaljenosti u km od svoje trenutne lokacije uz mogućnost selekcije kategorija ili tagova) i nazivu (naziv usluge koja je potrebna korisniku) – pojašnjava autor Dejan Grepo.

Uz jedan klik

Dodaje kako je u web platformu ugrađena i tipka za hitne pozive sa kojom putem jednog klika korisnik može pozvati Policiju, Vatrogasce, Hitnu pomoć, Covid službu, Službu za hitne situacije.

- Sučelje je maksimalno prilagođeno krajnjem korisniku jer grafički prikazuje mapu i listu sa lokacijama, te omogućava direktnu navigaciju do traženih lokacija. Također platforma je kompletno prilagođena za korištenje na računalima i mobilnim uređajima – navodi Grepo.

Zanimljivo je i da web platforma dostupna na 7 jezika sa Smartweb sustavom za prepoznavanje korisnikovog govornog područja, koje automatski prevodi stranicu na njegov jezik i filtrira lokaciju po jezičnom sučelju.

Ovaj sustav, kaže autor, namijenjen je svima kojima je potrebna pomoć u hitnoj situaciji. Uz brz pronalazak COVID centara za testiranje tu je i lociranje i navigacija do najbližih bolnica, domova zdravlja te mogućnost hitnih poziva policije, vatrogasaca, COVID call centra i hitne pomoći.

image
Cro Care, karta
Cro Care

Prema najnovijim podacima, od 16. lipnja 2021., otkad je sustav Cro Care pušten u javnost do sada ima više od 5000 korisnika iz preko 60 država u svijetu, koji su koristili sustav kako bi pronašli hitne službe ili centre za testiranje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Sustav je potpuno modularan i fleksibilan za nadogradnje i proširenja u smislu novih kategorija pretrage za moguću post Covid upotrebu (turističke i pedijatrijske ambulante, ljekarne, lučke kapetanije isl.) što je u planu za i dogovoru sa Civilnom zaštitom i Turističkim zajednicom Splitsko dalmatinske županije za nadolazeće sezone – napominje Grepo.

Namijenjen za cijelu Hrvatsku

Dodaje kako je ovakva web platforma u vrijeme pandemije i više nego potrebna stranom kao i domaćem gostu koji u svega nekoliko klikova može saznati gdje i kako doći do centra za testiranje na COVID-19, prijaviti svoje zdravstveno stanje, zatražiti medicinsku pomoć, kontaktirati svoje veleposlanstvo i mnoge druge hitne službe koje su mu potrebne.

Projekt je, kaže Grepo, namijenjen za cijelu Hrvatsku.

- Spremni smo na suradnju sa svim ostalim županijama u Hrvatskoj koje ne samo da će olakšati gostima informacije i pronalazak hitnih službi i centara za testiranje na COVID- 19 nego će dobiti i kompletnu statistiku koji su korisnici iz kojih država, kada i gdje tražili hitne službe na području Hrvatske što itekako može biti od pomoći za pripremu i organizaciju u nadolazećim sezonama kao i okretanjem stranim tržištima. Spremni smo povezati cijelu Hrvatsku do kraja srpnja uz suradnju sa županijama koje će sa ovakvim projektom Hrvatsku postaviti kao najpristupačniju i najorganiziraniju u cijeloj Europi – zaključuje Dejan Grepo.

image

Dejan Grepo
Bozidar Vukicevic/Cropix

Osim online sustava Cro Care, Grepo je ove godine na tržište plasirao i mobilnu aplikaciju pod nazivom "Plaja – Beach Finder" . Više od 15 godina bavljenja turizmom i pronalaženjem digitalnih rješenja za probleme u poslovanju rezultirali su u ovoj godini s dvije aplikacije koje bi turistima trebale olakšati kretanje i boravak u destinacijama.

Dejan Grepo je u travnju 2020. za vrijeme lockdowna zbog pandemije koronavirusa pokrenuo portal i mobilnu aplikaciju OPG2Go za prodaju namirnica hrvatskih OPG-ova koji je i danas besplatan za korištenje. Isto tako volonterski je kreirao sistem za izradu propusnica za trajektni linijski prijevoz Split-Supetar koji je lani za vrijeme karantene otoka Brača obradio preko 6000 putnika.

Sustav Cro Care dolazi i u vrijeme kad nova digitalna potvrda EU-a za COVID omogućava sigurno putovanje diljem Europe tijekom pandemije. Europski parlament je odobrio potvrdu EU-a za COVID 9. lipnja 2021., a u primjeni je od 1. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:46