KIBERNETIČKI NAPADI

CERT zbog rata u Ukrajini upozorava hrvatske građane na porast internetskih prevara

Premda trenutačno u Hrvatskoj nema aktivnosti koje su izravno povezane s napadima u Ukrajini, poziva se na dodatni oprez

Ilustracija

 3d Generator/Alamy/Alamy/Profimedia

Nacionalni CERT pozvao je građane u Hrvatskoj na dodatni oprez oko potencijalnih internetskih prijevara povezanih s napadima u Ukrajini.

Naime, europski timovi za kibernetičku sigurnost već nekoliko tjedana prate napade na mreže i sustave u Ukrajini. To uključuje sprečavanje i onemogućavanje DDoS napada, napade zlonamjernim kodom, postavljanje lažnih web stranica ukrajinske vlade i širenje lažnih vijesti, poput vijesti o kvaru bankomata ili mobilnih mreža u Ukrajini.

Iako, prema saznanjima nacionalnog tima za kibernetičku sigurnost, trenutačno u Hrvatskoj nema aktivnosti koje su izravno povezane s napadima u Ukrajini, poziva se na dodatni oprez.

- Građane pozivamo na dodatan oprez i dodatnu pažnju prilikom otvaranja poveznica, privitaka i sličnog sadržaja koji im mogu doći putem e-pošte ili im se pojaviti prilikom pretraživanja interneta jer ih može odvesti na stranice koje sadrže lažne vijesti ili omoguće preuzimanje zlonamjernog sadržaja. Sadržaji povezani sa situacijom u Ukrajini mogu poslužiti kao mamac za phishing kampanje, širenje lažnih vijesti ili se iskoristiti za druge vrste prijevara korisnika – upozorava CERT.hr.

Nacionalni CERT je u stalnoj komunikaciji i pripravnosti uz daljnje praćenje razvoja situacije u Ukrajini i utjecaja na nacionalne sustave i mreže. Dodaju da će po potrebi o odgovarajućim mjerama obavijestiti operatore ključnih usluga i davatelje digitalnih usluga te druge potencijalno ugrožene subjekte i širu javnost.

Podsjetimo, CERT.hr se bavi incidentom ako se jedna od strana u incidentu nalazi u Hrvatskoj, odnosno, ako je u .hr domeni ili u hrvatskom IP adresnom prostoru.

Osim toga, Nacionalni CERT je proglašen nadležnim CSIRT-om (timom za odgovore na računalne sigurnosne incidente) za sve operatore ključnih usluga iz sektore bankarstva, infrastrukture financijskog tržišta, digitalne infrastrukture, dio poslovnih usluga za državna tijela i davatelje digitalnih usluga.

CSIRT mreža uspostavljena je NIS Direktivom, a čine ju CSIRT-ovi država članica EU, CERT-EU i ENISA te djeluje s ciljem doprinosa razvoju povjerenja između država članica EU i promicanju brze i učinkovite operativne suradnje.

Europski parlament je početkom veljače 2021. usvojio izvješće o vanjskom upletanju u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje.

Europarlamentarci su pozvali institucije EU-a i države članice da brzo povećaju ulaganja u strateške kiberkapacitete i sposobnosti EU-a da otkrije i riješi problem vanjskog uplitanja, kao što su umjetna inteligencija, sigurna komunikacija, podatkovna infrastruktura i infrastruktura u oblaku.

Osim toga, pozvali su Komisiju da poveća ljudske, materijalne i financijske resurse potrebne za odgovor na kiberprijetnje i izrazili žaljenje zbog nedostatka suradnje i usklađenosti u pitanjima kibersigurnosti između država članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:34