PITANJE OPSTANKA

Budućnost EU gospodarstva je u digitalnoj transformaciji, ona je izazovna i za IT tvrtke

Digitalna transformacija zahtjeva nove poslovne modele, kao i novo promišljanje u javnoj upravi, kaže Tomislav Bronzin iz CITUS-a

Tomislav Bronzin, osnivač i direktor IT tvrtke CITUS

 Ivana Nobilo/Cropix

Činjenica je da je COVID-19 pandemija digitalizirala čitav svijet, počevši od gospodarstva, svakodnevnog života, pa sve do državne i lokalne uprave. Sve o čemu mi iz ICT industrije pričamo već godinama, proces digitalizacije i, ultimativno, digitalne transformacije se, zbog iznimne situacije, počeo odvijati izuzetno ubrzano, gotovo preko noći. U gotovo svim industrijama digitalizacija je postala imperativ, pitanje opstanka, a ne samo unaprjeđenja poslovanja – kaže Tomislav Bronzin, osnivač i direktor tvrtke CITUS odgovarajući na naš upit o tome koliko su hrvatske tvrtke zbog pandemije ubrzale svoju digitalizaciju, s obzirom da je korona-kriza izbacila mogućnosti digitalnih tehnologija u prvi plan.

Dodaje kako hrvatske tvrtke imaju problem s nedostatnim resursima, posebno u financijskom dijelu, pa je tako s jedne strane izuzetno važno omogućiti izvore financiranje, posebno kroz strukturne europske fondove, ali i izvore rizičnog kapitala i povoljnih financijskih instrumenata banaka i drugih financijskih institucija.

- Drugi problem koji se vidi je nedostatak stručnjaka koji će uspješno provesti digitalizaciju u nekoj tvrtki, no tu uskaču hrvatske ICT tvrtke koje, kao što je to slučaj i s našim CITUS-ovim timom, imaju veliko iskustvo u međunarodnim projektima i znanje o implementaciji vrhunske informatičke tehnologije – kaže Bronzin čiji CITUS je poznat po inovacijama. U 23 godine postojanja tvrtke osvojili su 87 međunarodnih nagrada za inovaciju.

Digitalna transformacija jedan je od glavnih prioriteta Europske unije. Što ona znači za IT tvrtku, konkretno CITUS, a što donosi gospodarstvu, javnoj upravi i svim građanima?

- Vodstvo EU-a je odavno shvatilo da je budućnost europskog gospodarstva u digitalnoj transformaciji tvrtki, budući je ona nužna kako bi tvrtke opstale ne samo na globalnom, nego i na lokalnom tržištu gdje sve više prodiru globalne, multinacionalne tvrtke. Digitalna transformacija je puno složeniji proces od digitalizacije poslovanja, a uključuje potpuno novo promišljanje i promjenu tradicionalnih poslovnog modela i rezultira novima kao što su to, danas povijesni primjeri, Amazona (najveće svjetske knjižare bez knjiga), Ubera (najveće taxi tvrtke bez taksija) itd. - ističe Tomislav Bronzin.

image

Tomislav Bronzin

Ivana Nobilo/Cropix

Kazuje nadalje kako su IT tvrtke, odnosno šire gledano, informatičke tehnologije, jedan od važnih omogućavatelja ili pokretača digitalne transformacije, ali nikako ne dovoljan uvjet za provedbu digitalne transformacije u gospodarstvu, javnoj upravi i društvu u cjelini.

- Na primjeru jedne od „starijih“ industrija - automobilske - možemo vidjeti u kojem smjeru ide digitalna transformacija. Ona se prvenstveno zasniva na inovaciji i onom nečem što će „uzdrmati“ postojeći poslovni model, gdje se više ne nudi samo kupovina proizvoda (automobila), nego se nudi servis kroz plaćanje „pretplate“ za najam i usluge održavanja, te ostale dodatne usluge (servis, punjenje strujom, navigacije itd.). Niti IT tvrtke ne mogu izbjeći digitalnu transformaciju, iako posjeduju određene pretpostavke da je, kada je započnu, i provedu u djelo. No s druge strane, ona je i jako izazovna za IT tvrtke, jer moraju i sebe digitalno transformirati i ponuditi inovativne proizvode koji će omogućiti digitalnu transformaciju drugih ne-IT tvrtki – ocjenjuje Bronzin.

Dodaje kako CITUS-ov tim pomaže da se ostvare planovi digitalne transformacije u mnogim tvrtkama.

- To radimo tako da kreiramo nova inovativna IT rješenja koja se baziraju na našoj inovativnoj digitalnoj platformi. CITUS-ova digitalna platforma se zasniva na modernim informatičkim tehnologijama poput: umjetne inteligencije (AI), proširene stvarnosti (AR), virtualne stvarnosti (VR), mješovite stvarnosti (MR), interneta stvari (IoT), BigData itd. U tim područjima u nadolazećim godinama dogodit će se nevjerojatne stvari i omogućiti da inovativne, informatičke tvrtke poput CITUS-a, budu katalizatori za pokretanje i provedbu digitalne transformacije tvrtki, ne samo u Hrvatskoj nego u čitavom svijetu – kaže Bronzin.

Također pojašnjava kako digitalna transformacija u javnoj upravi na sličan način zahtjeva novo promišljanje „poslovnog procesa“ koji se događa između građana i javne uprave.

- Kada se krene u digitalnu transformaciju javne uprave, ona će dovesti do velikog napretka u kvaliteti života svih građana. Procesi postaju brži, lakši, jednostavniji, svima dostupni, transparentni, a uštede su velike – ističe vlasnik CITUS-a.

Europski parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa, prvi financijski instrument Europske unije posebno usmjeren na uvođenje tehnologije u poduzeća i kod građana, a u studenom je Europska komisija objavila prve pozive na podnošenje prijedloga. Pitali smo Tomislava Bronzina što očekuje od tog i drugih izvora financiranja namijenjenih ulaganjima u digitalnu infrastrukturu. Ima li hrvatski privatni i javni sektor dovoljno digitalnih projekata za ta bespovratna sredstva?

- Hrvatsko gospodarstvo, a posebno IT tvrtke imaju veliki broj projekta koji bi mogli konkurirati za bespovratna sredstva EU-a. Problem često nastaje u kapacitetu javnih tijela koja moraju raspisati i evaluirati natječaje, kao i nadgledati njihovu provedbu. Konkretni program ima više komponenti, a cilj mu je omogućiti veću konkurentnost europskih, pa tako i hrvatskih tvrtki, tako i povećanja digitalne pismenosti građana Europe. Digitalna infrastruktura koju Europa želi omogućiti uključuje interoperabilnu digitalnu osobnu iskaznicu (EU digital ID), digitalizaciju pravosuđa. U to je uključeno i osiguranje pristupa Internetu kroz dostupno, sigurno, brzo i povoljno povezivanje – kaže Bronzin.

image

Tomislav Bronzin

Ivana Nobilo/Cropix

S obzirom da je angažiran i u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), pitamo što je, po njegovom mišljenju, ključno za jačanje ICT sektora, posebno u području umjetne inteligencije.

- Dopredsjednik sam Udruženja za IT Hrvatske gospodarske komore, član sam izvršnog odbora HUP-ICT i aktivan sam u Tematskom inovacijskom vijeću za sigurnost, u sklopu Strategije pametne specijalizacije (S3) Republike Hrvatske. Jedan od najvažnijih ciljeva koji smo si zadali, kako bi omogućili daljnji razvoj i jačanje ICT sektora, je nadopuna Strategije pametne specijalizacije (S3) kroz uvođenje zasebne digitalne i kreativne vertikale. To će omogućiti IT tvrtkama da se transformiraju iz servisne (uslužne) u proizvodnu (produktnu) industriju, kroz stvaranje horizontalnih digitalnih platformi na kojima je moguće brzo razvijati vertikalna aplikativna rješenja i ta rješenja brzo komercijalizirati – kazuje Bronzin.

Kaže kako osim toga, lobiraju za regulativne promjene u području umjetne inteligencije i omogućavanje financiranja tzv. „sandbox“ projekata.

- U prosincu 2021. godine obilježili smo 20 godina djelovanja HUP–ICT udruge. Zahvaljujući njenom radu napravljene su i pokrenute mnoge stvari, projekti, inicijative. Ovih prvih 20 godina nam je bilo jako dinamično i na samom početku nismo ni slutili što nas sve čega. Udruženje za IT HGK, koje okuplja baš sve hrvatske IT tvrtke, čekaju velike promjene u 2022. godini budući se promijenio zakon o HGK. Zajedničkim djelovanjem te dvije organizacije, u suradnji s CisEx-om i CROAI-em i proširivanjem fokusa na širu zajednicu pridonijeli smo tome da danas ICT nije više samo horizontalni, potporni sektor kako se to do nedavno smatralo, nego važna vertikalna razvojna industrija – zaključuje Tomislav Bronzin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:18