DIGITALIZACIJA

Brojne su mogućnosti bespovratnog financiranja inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvu

Bez pružanja inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvu nema napretka, istaknuto je na skupu u Splitu

Događanje 'Mogućnosti bespovratnog financiranja inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvu'

 NetHub

NetHub poduzetnički akcelerator za tehnologije u zdravstvu i Medicinski fakultet u Splitu, u suradnji s ICT županijom, upoznali su predstavnike privatnog zdravstvenog sektora, okupljene u u SPINIT Inkubatoru Sveučilišta u Splitu, sa svim mogućnostima koje nudi bespovratno financiranje u području inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvu.

Kako su izvijestili iz NetHuba, na početku događanja sudionicima se u ime Medicinskog fakulteta u Splitu obratio predstojnik Zavoda za neuroznanost prof. dr. sc. Zoran Đogaš koji je istaknuo kako bez pružanja inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvu nema napretka. Također je naglasio koliko je važno u postojećim uvjetima uzrokovanim pandemijom bolesti COVID-19, usmjeriti zdravstveni sustav prema digitalizaciji i pritom se osloniti na ogromne financijske mogućnosti raspoloživih bespovratnih sredstava fondova EU.

Njegovim riječima pridružio se voditelj ICT županije Damir Brčić, naglašavajući velike potencijale tehnoloških inovacija za gospodarski rast Splitsko-dalmatinske županije i njenu neupitnu podršku mladim inovatorima. Iskoristio je prigodu naglasiti značaj stvaranja pozitivnog poduzetničkog okruženja i jačanja kapaciteta za bolju budućnost stanovnika.

image

Damir Brčić

NetHub

Nakon uvodnih obraćanja, predstavnik NetHub poduzetničkog akceleratora za razvoj tehnologija u zdravstvu Marko Mimica, pojasnio je što podrazumijeva pojam HealthTech te istaknuo posebni značaj suvremenih tehnoloških rješenja u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, kao i dostupne izvore bespovratnih sredstava za financiranje uvođenja i razvoja rješenja u digitalnom zdravstvu.

image

Marko Mimica

NetHub

Stručnjak u području senzorskih tehnologija i sustava, izv. prof. dr. sc. Petar Šolić, održao je predavanje na temu mogućnosti korištenja low-cost senzora u zdravstvu, ističući nužnost povezivanja ICT-a i brige o zdravlju.

image

Petar Šolić

NetHub

Uslijedilo je predstavljanje poduzetničkih iskustava Karla Sudarevića tijekom njegovog razvijanja inovativne tehnologije 3D printanja u dentalnoj medicini i provedbe projekta „Razvoj inovativne tehnologije direktnog 3D printanja mobilnih ortodontskih naprava“, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

image

Karlo Sudarević

NetHub

Koordinatorica NetHub akceleratora Maja Čurković govorila je o programu studentske poduzetničke prakse koji se razvija na Sveučilištu u Splitu s ciljem unapređenja kvalitete sustava mentorstva i stručne prakse.

image

Maja Čurković

NetHub

Događanje je, kako javljaju iz NetHuba, zaključila konstruktivna rasprava u sklopu koje su sudionici razmijenili svoja znanja i iskustva međusobno i s predavačima, te izrazili zainteresiranost za HealthTech i mogućnosti razvoja svoga poslovanja u smjeru digitalne transformacije.

Dodajmo kako je Europski parlament podržao u prosincu sporazum s Vijećem EU s ciljem donošenja Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o procjeni zdravstvenih tehnologija (HTA). Riječ je o istraživačkom alatu koji podržava donošenje odluka u zdravstvu. Time će ojačati suradnja među državama članicama, a to bi trebalo doprinijeti i boljem pristupu sigurnim, učinkovitim i visokokvalitetnim zdravstvenim tehnologijama.

U inovativne zdravstvene tehnologije ulaze primjerice određeni medicinski uređaji, medicinska oprema, inovativni lijekovi te metode prevencije i liječenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:00