ISTRAŽIVANJE

Broj korisnika digitalnih identifikacijskih dokumenta u svijetu premašit će 6,5 milijardi do 2026.

Ove godine zabilježeno je 4,2 milijarde korisnika, što je rast od 50 posto u odnosu na godinu prije početka pandemije

Ilustracija

 Feroz Khan/Alamy/Alamy/Profimedia

Broj korisnika digitalnih identifikacijskih dokumenta na globalnoj razini premašit će 6,5 milijardi do 2026. godine, navodi britanska analitička kuća Juniper Research.

U novom istraživanju Juniper ističe kako je ove godine zabilježeno 4,2 milijarde korisnika digitalnog identifikacijskog dokumenta, što je rast od 50 posto u odnosu na godinu prije početka pandemije koronavirusa.

Važnost digitalnog identiteta, odnosno električnog identifikacijskog dokumenta, pokazalo se posebno važno u javnom sektoru, a jednostavnost i jednakost pristupa ključnim čimbenicima za korištenje digitalnog identiteta u državnim službama. U novom istraživanju autori preporučuju da se vlade EU-a udruže s pružateljima digitalnog identiteta s različitim skupovima identifikacijskih podataka, kako bi osigurale uključivu digitalnu transformaciju u e-upravi.

Pokazalo se i da će digitalne osobne lisnice do 2026. godine koristiti više od četiri milijarde ljudi, u odnosu na 2,5 milijarde ove godine. Također, vrijednost transakcija putem digitalnog novčanika dosegnut će 12 bilijuna dolara u sljedećih pet godina, u odnosu na oko 7,5 milijardi dolara koliko se očekuje da će ove godine ukupna vrijednost takvih transakcija iznositi.

"Osobne digitalne iskaznice bile su kontroverzna tema u pojedinim zemljama zbog zabrinutosti glede privatnosti, ali one su ustvari dobro uspostavljen mehanizam digitalizacije. Ako se pristupom trećih strana pravilno upravlja, osobne e-iskaznice mogu biti u središtu tržišta digitalnog identiteta, ali moraju biti podržane snažnim procesima", pojasnila je jedna od autorica istraživanja, Damla Sat.

Budući da su dokumenti koje izdaju vlade ključni za procese utvrđivanja identiteta, preporučuje se da vlade koje izdaju digitalne identifikacijske dokumente surađuju s dobavljačima za provjeru, koji nude niz različitih scenarija provjere u različitim slučajevima upotrebe, jer u suprotnom se neće uspjeti osigurati od prijevare.

Dodajmo kako je Europska komisija u lipnju 2021. predložila europski digitalni identitet za sve Europljane, uključujući i digitalnu lisnicu. Svaki građanin EU-a moći će koristiti osobnu digitalnu lisnicu, koja će mu omogućiti identifikaciju pri korištenju elektroničkih usluga, pohranu i upravljanje osobnim podacima te pohranu službenih dokumenata u elektroničkom obliku. Uredba eIDAS bi trebala biti gotovo do rujna ove godine, a države članice će imati godinu dana da ju implementiraju i stave na raspolaganje lisnicu digitalnog identiteta svakom građaninu koji ju želi koristiti.

"S novim EU okvirom za digitalni identitet želimo uspostaviti u potpunosti interoperabilan i funkcionalan paneuropski e-građani sustav koji će građani i poduzeća moći koristiti u jednakoj mjeri u nacionalnom i prekograničnom prometu za sve vrste usluga koje zahtijevaju potvrdu autentičnosti korisnika i njihovih osobnih dokumenata“, izjavila je izvjestiteljica Europskog parlamenta za uredbu o europskom digitalnom identitetu, Romana Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:12