OTVORENO PISMO

Baza koja bi mogla dovesti do masovnog nadozora migranata

Nevladine organizacija apeliraju na Europski parlament da preispita bazu podataka s otiscima prstiju tražitelja azila
Ilustracija
 Ben Stansall/AFP

Više od trideset nevladinih organizacija u otvorenom pismu apeliraju na zastupnike Europskog parlamenta da preispitaju planove za reviziju Eurodac baze podataka koja sadrži otiske prstiju podnositelja zahtjeva za azil i državljana zemalja koje nisu članice EU-a.

Naime, 32 NGO-a, uključujući Amnesty International i Europska digitalna prava (EDRi), upozoravaju kako će ažurirana baza podataka poslužiti kao moćno oruđe za masovni nadzor migranata.

Europarlamentarci i ministri unutarnjih poslova EU-a su 2018. postigli dogovor o proširenju baze podataka. Prema tom dogovoru, u bazi će se pohranjivati fotografije lica, podaci o putovnici ili osobnoj iskaznici, kao i otisci prstiju tražitelja azila. Vlasti bi također mogle početi uzimati otiske prstiju i fotografirati djecu migrante u dobi od šest godina, u usporedbi s trenutnom minimalnom dobnom granicom od 14 godina.

"Predložena uporaba biometrijskih postupaka za prepoznavanje lica je nametljiva, nesrazmjerna i ugrožava privatnost. Europska komisija nije uspjela dokazati da je snimanje lica nužno", navodi se u pismu, "Ljudi u pokretu zaslužuju istu razinu zaštite kao i bilo tko drugi, a EU ne bi trebala iskorištavati njihovu ranjivu situaciju kako bi ih podvrgnula masovnom nadzoru i nedostojnom tretmanu”.

NGO su također kritizirali planove za uzimanje otisaka prstiju i fotografiranje djece.

"Uzimanje i čuvanje biometrijskih podataka djece u svrhe koje se ne odnose na zaštitu je invazivno i neopravdano kršenje prava djeteta", navodi se u pismu, dodajući da se radi o ideji koja je u suprotnosti sa smjernicama UN-a.

Baza podataka s otiscima prstiju stvorena je 2000. godine u pokušaju odvraćanja migranata od podnošenja više zahtjeva za azil u državama članicama. Prema sadašnjem pravu EU-a, izbjeglice obično moraju podnijeti zahtjev za azil u prvoj zemlji EU-a u koju stignu, čime se vrši pritisak na zemlje jugoistočne Europe.

Zastupnici EU-a tvrdili su da je bazu podataka potrebno proširiti na tinejdžere kako bi se pomoglo identificirati i pronaći nestalu djecu, u sklopu napora da se maloljetnici zaštite od dolaska u ruke krijumčara.

Nevladine organizacije pozivaju članove odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove da preispitaju uredbu.

"Digitalna prava tražitelja azila i migranata žrtvuju se radi jačanja tvrđave Europe. Migracijski paket pretvara bazu podataka Eurodac u moćno oruđe za masovni nadzor koji potiskuje, prati i deportira ljude koji traže međunarodnu zaštitu. Europski parlament mora preokrenuti tu politiku koja krši prava", navodi Chloé Berthélémy, savjetnica za politiku u Europskoj skupini za digitalna prava, prenosi Guardian.

Otvoreno pismo objavljeno je u trenutku dok Velika Britanija prijeti da će početi vraćati brodove s migrantima u francuske vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:30