BRUXELLES ISTRAŽUJE

Apple pred novim protumonopolskim optužbama, prijeti mu ogromna novčana kazna

Tehnološki div bit će optužen za kršenje zakona EU-a zbog načina na koji upravlja Apple Payom, sustavom plaćanja

Apple

 Nicholas Kamm/AFP

Američki tehnološki div Apple sljedeći će se tjedan suočiti s novim protumonopolskim optužbama u Bruxellesu zbog ograničavanja konkurentima pristup svom sustavu mobilnog plaćanja.

Tehnološki div bit će optužen za kršenje zakona EU-a zbog načina na koji upravlja Apple Payom, sustavom plaćanja koji se koristi na stotinama milijuna iPhone uređaja, saznaje FT. Europski dužnosnici smatraju da je Apple nepravedno blokirao svoju konkurenciju, poput PayPala, u pristupu njegovom sustavu mobilnih novčanika.

Bruxelles od listopada prošle godine istražuje ograničava li Apple NFC tehnologiju na svojim mobitelima. NFC (near field communication) je skup protokola koji omogućuje komunikaciju između dva mobitela na maloj udaljenosti. NFC se koristi za beskontaktno plaćanje mobitelom, tako da mobilni novčanik ili omogućena kreditna ili debitna kartica, komunicira s terminalom za plaćanje, šaljući šifrirane podatke o plaćanju od kupca do trgova.

U slučaju da Apple bude proglašenim krivim za narušavanje načela poštene konkurencije, kompanija teška 2,5 milijardi dolara mogla bi biti kažnjena novčanom kaznom u iznosu do 10 posto globalnog godišnjeg prometa.

Ova tužba samo je još jedan u nizu europskih tužbi protiv big techa, kojima dužnosnici, predvođeni povjerenicom Margretheom Vestager, žele pokazati da korporacije u EU više neće moći raditi što god žele na štetu građana.

U posljednjih mjesec dana, Europski parlament donio je dva ključna digitalna zakona kojim želi obuzdati dominaciju velikih tehnoloških kompanija.

Akt o digitalnim uslugama uvest će nova pravila za uklanjanje nezakonite robe, usluga ili sadržaja, mjere transparentnosti za oglašavanje, zabraniti ciljano oglašavanje za maloljetnike i regulirati tržište internetskog oglašavanja. Osim toga, europarlamentarci su donijeli i Akt o digitalnim tržištima koji će staviti na crnu listu određene prakse velikih interentskih platformi, koje djeluju kao nadzornici pristupa, i omogućiti Komisiji da provede tržišne istrage i sankcionira ponašanje koje nije u skladu s propisima. Nova pravila trebala bi izbjeći godine sudskih postupaka, koje su do sada bile potrebne za kažnjavanje monopolističkog ponašanja velikih internetskih platformi, a koji nerijetko završavaju velikim novčanim kaznama, ali malom ili gotovo nikakvom promjenu u načinu poslovanja tehnoloških divova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:14