I DALJE KASKAMO

Samo četiri grada u Hrvatskoj odvojeno prikupljaju preko 50 posto otpada, evo tko najbrže napreduje…

Portal Gradonačelnik.hr analizirao je izvješće Ministarstva gospodarstva o komunalnom otpadu za 2022.

Zagreb, 280422.
Jakusevac.
Odlagaliste otpada Jakusevac.

 Goran Mehkek/Cropix

Prelog, Koprivnica, Krk i Osijek jedina su četiri grada koja su prošle godine imala stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada i tako zadovoljili EU direktive…

Iako se Hrvatska pred EU obvezala kako će do 2020. godine odvojeno prikupljati polovicu otpada, na kraju 2022. tek smo dosegnuli stopu 46 posto, piše Gradonačelnik.hr. Napredak je to u odnosu na 2021. u kojoj smo bili na stopi od 43, no veliko kaskanje i zaostatak u odnosu na preuzete obveze i zacrtane ciljeve po kojima smo do kraja 2022. godine već trebali biti na stopi od 60 posto odvojeno prikupljenog otpada.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je naime ovih dana Izvješće o komunalnom otpadu za 2022. godinu. Prema podacima iz Izvješća, u 2022. godini ukupno je nastalo 1.844.382 t komunalnog otpada, najviše od 1995. godine kad je krenulo praćenje podataka o komunalnom otpadu. U odnosu na prethodnu 2021. godinu to je povećanje od 4 %, a ovaj rast u Ministarstvu pripisuju povećanim turističkim prometom koji je isproducirao preko 181 tonu otpada, također najviše ikada.

Najveća ikada je i godišnja količina komunalnog otpada koja je nastala po stanovniku a iznosila je 474 kg, što se pak objašnjava korištenju popisa stanovnika iz 2021. godine, koji je značajno niži od procjena stanovnika Eurostata koje su korištene u prethodnim godinama, kao i najvećim do sada zabilježenim količinama ukupno nastalog komunalnog otpada.

Kao što je Gradonačelnik.hr naveo, stopa odvojeno sakupljenog komunalnog otpada (sve vrste komunalnog otpada osim miješanog komunalnog otpada) iznosila je 46 % odnosno odvojeno je sakupljeno 844.387 t. U 2021. godini ta stopa je iznosila 43 %. Time je nastavljen trend rasta, ali dinamika je u zadnje dvije godine usporena što u Ministarstvu, pak, objašnjavaju nečistoćama koje su u značajnom udjelu prisutne u odvojeno sakupljenom otpadu, posebice u biootpadu, koji se u tom slučaju kategorizira kao miješani komunalni otpad.

Što se, pak, uspješnosti gradova u dostizanju zacrtane stope od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada tiče, iako ih je čak 80 uspjelo ostvariti veću stopu nego godinu ranije, nema osjetnog napretka jer smo i dalje na tek četiri grada u kojima se odvojeno prikuplja preko polovice otpada.

Prelog i u ovom izvješću drži poziciju najnaprednijeg i ekološki najosvještenijeg hrvatskog grada, a zajedno s Koprivnicom i jedinog koji je uspio ostvariti zacrtani cilj za 2022. i premašiti i 60 posto odvojeno prikupljenog otpada. Tu su još Krk sa ostvarenom stopom od 54,4 posto i Osijek sa 51,2 posto.

Nadomak ciljanom postotku, sa 48,6 posto odvojeno prikupljenog otpada je i Ludbreg, Čakovec je dostigao 48,3 posto, a Mali Lošinj 47,7 posto. U top 10 najuspješnijih gradova su još Buzet (47,6 posto), Križevci (47,2 posto) i Supetar (46,6 posto). Iznad 40 posto odvojeno prikupljenog otpada još su samo Varaždin (46,3 posto), Labin (44,9 posto), Cres (42,4 posto) i Slavonski Brod (40,8 posto).

Gledamo li količinu odvojeno prikupljenog otpada po stanovniku, najrevniji su Supetrani sa 767,9 prikupljenih kilograma po stanovniku. U Novalji je, pak, prikupljeno 563 kilograma po stanovniku, u Malom Lošinju 527,5 kilograma, Cresu 474,6 kilograma a u Krku 425,2 kilograma. Među ekološki najosvještenijim Hrvatima su i Rovinjani koji su u prosjeku odvojeno prikupili po 313,1 kilogram otpada, Porečani sa 300,5 kilograma i Rabljani sa 300 kilograma.

Upravo je Rab grad koji je u proteklih godinu dana napravio najveći iskorak – sa 20,5 posto koliko su ostvarili u 2021. skočili su na 39,8 posto odvojeno prikupljenog otpada u 2022. Nakon njih, najveći napredak ostvario je Grad Đurđevac koji je sa 19,2 posto u 2021. skočio na 35,7 posto u prošloj godini, te Rijeka – sa 13,9 posto odvajanje su povećali na 30,2 posto. U top 10 gradova koji su ostvarili najveći napredak na polju odvojenog prikupljanja otpada su još Bakar, Krk, Donji Miholjac, Vrlika, Crikvenica, Zadar i Kastav. (m.p.d., p.l.)

Prelog: U dvije godine u gospodarenje otpadom uložili 15,6 milijuna kuna, osigurali prikupljanje otpada na kućnom pragu, sortirnicu i kompostanu…

Prelog uspješno drži poziciju uvjerljivo najnaprednijeg hrvatskog grada kad je u pitanju odvojeno prikupljanje otpada – iako im je stopa po najnovijim rezultatima Ministarstva gospodarstva nešto niža nego godinu ranije – 67,4 posto, odavno su već zadovoljili EU norme i postavili primjer svim ostalima.

‘Ovaj rezultat je ostvaren stalnim ulaganjem u sustav gospodarenja otpadom. U zadnje dvije godine uloženo cca. 15,6 milijuna kuna kroz brojne projekte (edukacija korisnika 1,2 milijuna kuna, nabava plavih i žutih spremnika 4 milijuna kuna, opremanje i modernizacija kompostane 4,4 milijuna kuna, izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad 4,2 milijuna kuna, nabava 2 komunalna vozila 1,8 milijuna kuna). Drugi ključni faktor jest da se sav otpad sakuplja na kućnom pragu korisnika te sakupljeni korisni otpad GKP Pre-kom d.o.o. samostalno obrađuje u svojim pogonima: sortirnici, pogonu za obradu glomaznog otpada, centru za ponovnu uporabu, kompostani.

Svaki uspješni sustav gospodarenja otpada počiva na tri stupa (korisnici, jedinice lokalne samouprave, komunalno poduzeće) i u Prelogu je ta suradnja na visokom nivou te svi dionici ovog sustava zajedno nastoje čuvati okoliš za mlađe naraštaje’, kaže nam gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Inače, za gospodarenje otpadom u Prelogu zaduženo je Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom koje pruža uslugu na području dvanaest jedinica lokalne samouprave (Grad Prelog, općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Podturen, Martijanec). U ožujku je obavljena primopredaja dva nova komunalna vozila, a potkraj travnja potpisan je i ugovor o opremanju i modernizaciji kompostane, koja će biti uređena prema svim vrhunskim, europskim, standardima.

Naposljetku, tu je i projekt opremanja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad.

Koprivnica: Kvalitetno planiraju i realiziraju program gospodarenja otpadom kojega u sinergiji provode gradsko komunalno poduzeće i građani…

Grad Koprivnica 2019. je još premašio zadanu stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, a u 2020. su dodatno povećali stopu na 55,75 posto, prestigli Grad Krk i pozicionirali se kao drugi najuspješniji grad u zemlji. Na toj poziciji ostali su i nakon novog izvješća i rezultata Ministarstva gospodarstva za 2021., s tek nešto nižom stopom – 55,4 posto, a koje se uz povećanu količinu otpada pripisuje i drugačijoj metodologiji izračuna po kojoj se, pojašnjavaju nam, u stope odvajanja više ne ubrajaju poslovni korisnici.

U 2022. samo su nastavili uspješan rezultat.

Kao i lani i sada su u novom izvješću odmah iza vodećeg Preloga zadržali poziciju najnaprednijeg i ekološki najosvještenijeg hrvatskog grada, a zajedno s Prelogom i jedinog koji je, kako smo spomenuli u uvodu, uspio ostvariti zacrtani cilj za 2022. i premašiti i 60 posto odvojeno prikupljenog otpada.

Inače, Koprivnica je i u našem velikom izboru za najbolji grad prije tri godine pobijedila u kategoriji Eco-city, a prošle godine se na istom polju našla u finalu, te je ovo još jedna potvrda da je riječ o gradu koji iz godine u godinu pametnim ulaganjima i projektima napreduje i podiže standarde na polju zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

Podsjetimo, kako je u ocjenjivanju pri izboru za završnicu spomenute nagrade naročito naglašano to da središte Koprivničko-križevačke županije ima usvojen Plan gospodarenja otpadom, provode kampanju informiranja građana o otpadu od kojih je većina aktivnosti usmjerena na edukaciju djece u važnosti zelene energije, na području grada svi su stanovnici dobili spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, a imyju i impresivan postotak odvojenog otpada.

Od specifičnih projekata žiri je posebno zapazio i projekt dogradnje, unapređenja i opremanja postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja. Ovim projektom povećava se praksa učinkovitosti postojećih procesa, odnosno projektom se dogradila, unaprijedila i opremila postojeća kompostana u Herešinu, utječući tako na povećanje kapaciteta obrade i zaprimanja biootpada. Novi kapacitet kompostane je 9.000 tona godišnje, u halama koje imaju tri lađe ukupne površine 4.800 m2 proizvodit će se kompost u kontroliranim uvjetima u vremenu od šest do osam tjedana, a do sada se proizvodio u trajanju od šest mjeseci.

-To što je Koprivnica na visokom drugom mjestu po stopi odvojeno prikupljenog otpada i što je unaprijed ispunjena europska norma, svakako dugujemo kvalitetno planiranom i realiziranom programu gospodarenja otpadom kojeg u sinergiji provode gradsko komunalno poduzeće i građani koji disciplinirano sortiraju i odlažu otpad. Brojne edukativne aktivnosti zadnjih nekoliko godina, pristupačne cijene javne usluge, kao i raspored odvoza otpada daju vidljive rezultate. Svakako zahvaljujem građanima na prihvaćanju i podršci u nastojanju da Koprivnica bude predvodnik održivog razvoja, zelene tranzicije i stvaranju još bolje budućnosti za sve nas, kao i za sve generacije koje dolaze- kaže nam gradonačelnik Mišel Jakšić.

Što se tiče projekata kojima su dodatno povećali standarde i stopu prikupljanja otpada ističu uz ostale projekt nabave novih komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada vrijedan 2,6 milijuna kuna, od čega je njihov Komunalac ostvario 1,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, što je ujedno i najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta. Komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada koriste se za odvoz papira, plastike i biorazgradivog s kućnog praga na području grada Koprivnice i svih osam općina uključenih u uslužno područje Komunalca.

Predlani je u probni rad puštena Kompostana Herešin kojom upravlja tvrtka Komunalac Koprivnica i koja je ujedno kompostana s najmodernijim sustavom kompostiranja u Hrvatskoj. Projekt modernizacije i proširenja postojeće kompostane vrijedan je 14,3 milijuna kuna od čega je 4,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Projektom su izgrađene dvije hale na postojećoj kompostani na površini od 4017 metara kvadratnih, koje će služiti za zaprimanje i obradu biootpada te proizvodnju komposta. U sklopu hala smješten je laboratorij za praćenje samog procesa kompostiranja tako da će se u svakom procesu dobiti kvalitetan kompost. Ugrađene su dvije sabirne jame za tehničke vode, a napravljena je i recirkulacija vode za daljnje zalijevanje.

Uz dvije hale sagrađen je i natkriveni dio gdje će se skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 50 litara, a nabavljeno je i novo sito za prosijavanje, drobilica za usitnjavanje, novi utovarivač za manipulaciju biorazgradivim otpadom te automatska praonica za pranje podvozja vozila. Kapacitet postrojenja je 9000 tona biootpada godišnje.

Nova tehnologija omogućava znatno kraće kompostiranje biorazgradivog komunalnog otpada. Do sada se kompost uobičajeno proizvodio u roku od 10 do 12 tjedana, dok će se u ovakvom pogonu kvalitetan eko kompost proizvesti u gotovo upola kraćem vremenu, odnosno za 6 do 8 tjedana.

Novi način kompostiranja, osim što smanjuje vrijeme potrebno za dobivanje kvalitetnog komposta, neizostavan je dio modernih svjetskih pogona za kompostiranje jer omogućuje bolju kontrolu koja se odnosi na zaštitu okoliša kao što je nastajanje mirisa, plinova, prašine i izgleda okoliša, pojašnjavaju u gradskoj upravi.

Nadalje, Komunalac Koprivnica je od 1.6.2021. počeo provoditi pilot projekt sakupljanja metala na kućnom pragu, najprije u dva rajona, a prema iskazanom interesu i odazivu građana, projekt će se proširiti i na ostale rajone. Prikupljanje metala i metalne ambalaže obavljat će se jednom mjesečno, a građani će uz obavijesti dobiti i raspored odvoza (odvajanje metalnog otpada u sivim vrećama – besplatne od strane Komunalca).

Osim toga, do 1.7.2021., Komunalac Koprivnica podijelio je 8.500 žutih spremnika za odvojeno prikupljanje plastike na kućnom pragu, nakon što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dao suglasnost za podjelu. Svim građanima koji stanuju u kući u Koprivnici i svim prigradskim naseljima žuti spremnik zaposlenici Komunalca su ostavili na kućnoj adresi. Svi spremnici su čipirani, a praznit će se prema redovnom rasporedu odvoza plastike. Uz spremnike u koje nije potrebno stavljati žute vreće, plastiku je i dalje moguće odložiti u žute vreće u slučaju viška plastičnog otpada, a njih je moguće kupiti na blagajnama Komunalca.

Žuti spremnici su nabavljeni preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu Javnog poziva za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada od 2018. godine. Ugovor s Fondom potpisao je Grad Koprivnica, a nabavljeno je 8500 spremnika za plastiku. Postotak sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša iznosi 85 posto, dok je ostatak podmirio Grad Koprivnica.

Postavljeno je samo kroz 2021. i 27 novih spremnika na 17 lokacija gradskih zelenih otoka…

Osijek: Dvostruki pobjednik izbora za najbolji grad u Eco-city kategoriji potvrđuje svoj status

Grad Osijek jedan je od tek dva grada u zemlji koji su zadovoljili i premašili EU direktivu o 50 posto odvojeno prikupljenog otpada što je uveliko pridonijelo i dvostrukoj pobjedi slavonske prijestolnice u našem velikom izboru za Najbolji grad u Eco-city kategoriji. Osijek je tu trijumfirao dvije godine zaredom.

Dok, nažalost, čak 60 posto gradova i općina nema organizirano sakupljanje i obradu biootpada, u Osijeku je postotak odvojenog skupljanja otpada u prošloj, 2022. godini, iznosio 51,2 posto.

Osijek je jedan od rijetkih gradova u RH s izgrađenom kompostanom, a uspostavljenim sustavom prikupljanja u 2021. sakupljeno je čak 8450 tona biootpada.

Zgradama u kolektivnom stanovanju u gradu Osijeku, podsjeća Jutarnji list, dodijeljen je Ekološki certifikat što omogućuje svakoj zgradi odvojeno sakupljanje šest frakcija otpada koji se odvozi jednom tjedno specijaliziranim dvokomornim vozilima koja istovremeno odvojeno sakupljaju dvije frakcije otpada. Odvojeno sakupljanje šest frakcija otpada (papir, plastika, staklo, metal, biootpad i miješani komunalni otpad) sustavom od vrata do vrata predstavlja najviši standard u odvojenom sakupljanju otpada.

U zgradama sa 100 i više stanova proveden je projekt ‘‘Reciklirajte u papučama‘‘, u kojem je stanarima na svakom katu zgrade omogućeno odlaganje papira i plastike, a u zajedničkim prostorijama za odlaganje otpada uspostavljeno je mini reciklažno dvorište gdje mogu odložiti metal, staklo, tekstil, baterije, lijekove i biootpad.

Unikom je jedna od rijetkih komunalnih tvrtki koja je do sada realizirala pet EU projekta kojima je nabavljena oprema za sakupljanje i obradu otpada, što je značajno doprinijelo razvoju sustava gospodarenja otpadom u gradu Osijeku.

Nabavljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje biootpada i plastike, strojevi za obradu biootpada (prevrtač, sito, utovarni stroj), drobilica za građevinski i glomazni otad. U suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljena su vozila za odvojeno sakupljanje otpada: dvije dvokomorne preše za baliranje otpada, 25.000 spremnika za papir i 31.000 spremnika za plastiku i biootpad.

Veliku ulogu u ostvarenju ovih značajnih rezultata ima izgradnja građevina za gospodarenje otpadom: kompostane, reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, četiri reciklažna dvorišta, a pripremljena je i dokumentacija za izgradnju građevine za obradu glomaznog otpada. Modernom tehnologijom obrade biootpada na kompostani zaokružen je cijeli ciklus kružnog gospodarenja otpadom – od biootpada do prvoklasnog prirodnog organsko gnojiva, odnosno komposta.

Na reciklažnom se dvorištu za građevni otpad od sakupljenog građevinskog otpada obradom stvara proizvod za tržište: nasipni materijal koji se upotrebljava u građevinarstvu.

Kontinuirano se radi na modernizaciji voznog parka, nabavljena su specijalna vozila koja su opremljena sustavom za identifikaciju podizanja i kontrole spremnika što omogućuje naplatu odvoza komunalnog otpada po volumenu i broju pražnjenja spremnika.

Navedena ulaganja u sustav gospodarenja otpadom u gradu Osijeku rezultirala su dostizanjem zadanih ciljeva iz Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske od 50 posto. Dostizanju postignutih ciljeva značajno je doprinijela i dugogodišnja sustavna edukacija svih društvenih skupina, kao i izgradnja ekološko-edukacijskog centra u sklopu reciklažnog dvorišta. Pored materijalnih resursa veliku važnost u poslovanju ima i kontinuirano ulaganje u obrazovanje radnika, te zapošljavanje i rad visokoobrazovanog kadra na poslovima planiranja i uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

Potrebno je naglasiti i kako zbog ostvarenih rezultata u 2021. godini Grad Osijek neće platiti poticajnu naknadu već će se predviđena proračunska sredstva moći uložiti u daljnje unapređenje gospodarenje otpada u gradu Osijeku.

Za postizanje još boljih rezultata kako najavljuju iz Grada, planira se u Osijeku daljnji rad na razvoju sustava gospodarenja otpadom kroz izgradnju sortirnice, objekta za obradu glomaznog otpada, centra ponovne oporabe i edukacijskog centra…

Ludbreg: Kontinuirano poboljšavanje usluge i edukacije građana od najranije dobi

Grad Ludbreg i ove je godine među deset najnaprednijih gradova kad je u pitanju odvojeno prikupljanje otpada – sa stope od 41,2 u 2020. prošlu su godinu završili sa stopom od 46,5 posto i tako se sa 10. popeli na 6. poziciju među gradovima.

Niz je projekata i mjera kojima u Ludbregu iz godine u godinu podižu svijest građana i stopu odvojenog prikupljanja otpada.

Prije šest godina su, tako, sanirali odlagalište otpada ‘Meka’, a 2018. su EU sredstvima izgradili Reciklažno dvorište ‘Meka’ vrijedno gotovo pet milijuna kuna. Na Reciklažnom dvorištu Meka građani mogu besplatno odložiti svoj otpad, a omogućen je i besplatan odvoz glomaznog otpada do 4m3 s kućnog praga, pojašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

Nadalje, sredstvima FZOEU sufinancirana je nabavka više od 5800 posuda za zbrinjavanje otpada koje su podijeljene građanima kako bi se omogućilo što bolje razvrstavanje na kućnom pragu.

‘Grad Ludbreg i komunalna tvrtka Lukom kontinuirano rade na poboljšanju usluge odvojenog prikupljanja otpada kao i na edukacijama po različitim projektima od najmlađe dobi, vrtićke, osnovnoškolske, dostava letaka na kućni prag, radio emisije.

Kontinuirano se prati starost vozila, nabavljaju se nova, sustav sakupljanja otpada na kućnom pragu je redovit, kante su čipirane, kamioni opremljeni kamerama’, kaže gradonačelnik.

U 2021. godini nabavili su, također EU sredstvima, i novo specijalno vozilo za odvojeno prikupljanje.

U sklopu projekta izrađen je i informativni letak sa uputama za zbrinjavanje otpada te edukativnim slikovnicama za predškolsku i osnovnoškolsku dob vezanim uz tematiku otpada i brige za okoliš, održane su radionice za djecu u vrtićima i osnovnoj školi, koja su dobila edukativne slikovnice i platnene vrećice za bojanje kao i male olovke sa sjemenkama biljke kako bi mogla naučiti o važnosti sadnje biljaka i drveća kako bi doprinijeli još zelenijem okolišu.

godine odobren je i projekt vrijednosti 647.625,00 kuna za nabavu komunalne opreme.

Radi se o 35 seta, svaki sadrži 3 kante u obliku životinja koji su se nabavili u 2022. godini i koji će se postaviti u krugu osnovne škole, dječjih vrtića, po dječjim igralištima.

Također je nabavljeno i 18 setova od po 4 kante za interijere.

U tijeku je i izmjena projekta postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala kako bi bio u skladu sa zelenom tranzicijom Europske unije.. .

Čakovec: Nadomak ciljanog postotka, provode brojne aktivnosti i programe kojima se utječe na svijest cjelokupnog stanovništva…

Grad Čakovec među vodećim je našim gradovima i kada je u pitanju stopa odvojeno prikupljenog otpada. Nalazi se nadomak ciljanog postotka (50 posto) s 48.3 posto, prema aktualnim podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH…

-U 2022. godini na području Čakovcu ukupno je sakupljeno 9.557 tona otpada, a stopa odvajanja iznosi preko 48 posto, što je i dalje vrlo blizu proklamiranog cilja od 50 posto. Ukupno je sakupljeno 9.557 tona otpada što je 427 tona manje nego godinu dana prije- ističu iz Grada.

Grad Čakovec, u cilju očuvanje okoliša, navode, provodi brojne aktivnosti i programe kojima se utječe na svijest cjelokupnog stanovništva kako bi se ostvarile pozitivne promjene u pogledu zbrinjavanja, odnosno pravilnog gospodarenja otpadom. Tako su na području grada postavljena i tri spremnika za odlaganje otpadnog jestivog ulja. Uz postavljanje novih spremnika, velika pozornost pridaje se i kontroli poznatih ilegalnih odlagališta na administrativnom području grada koja redovito obilaze komunalni redari, a uključivanjem u europske i domaće zelene pokrete, ali i projeke Grada Čakovca često se u suradnji s građanima čisti okoliš, sakuplja otpad, ali i saniraju vanjski prostori koji su predviđeni za druženje i okupljanje građana.

-Na čakovečkom području educiranje građana o važnosti odvajanja otpada provodi se više od četvrt stoljeća. Uz ulaganja u vozni park, postrojenja za odvajanje otpada te postavljanje spremnika po gradu u koje građani mogu besplatno odlagati otpadnu plastiku, papir, staklo, metal, baterije te tekstil, došli smo do faze u kojoj građane ne trebamo posebno upozoravati na važnost odvajanja otpada. Nadalje, cijenom komunalnih usluga te brojem odvoza nastojimo građane navesti da proizvode manje otpada te sudeći po brojkama, u tome uspijevamo. Također, u prošloj smo se godini fokusirali na smanjenje ilegalnih odlagališta na području grada te uklanjanje otpada koji neodgovorni ostavljaju u prirodi. Primjećujemo da je takvih ilegalnih odlagališta sve manje, što zajedno s manjim ukupnim količinama prikupljenog otpada pokazuje da naša nastojanja daju rezultate. I dalje planiramo nastaviti s ranije započetim akcijama, s ciljem daljnjeg smanjena ukupno prikupljenih količina te povećanja količina odvojenog otpada – tvrdi za naš portal Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca.

Križevci: Bez građana nema rezultata

Uz to što je pionir i predvodnik zelene tranzicije u Hrvatskoj, Grad Križevci ulazi i u red gradova s najvećom stopom odvojenog sakupljanja otpada. U 2022. ona je iznosila 47.2 posto. Postotak odvojeno sakupljenog otpada na području Grada Križevaca povećava se iz godine u godinu zahvaljujući provedbi niza projekata u području gospodarenja otpadom.

Svakom korisniku usluga Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci omogućeno je odvojeno sakupljanje otpada putem plavog spremnika za papir, smeđeg za biootpad te narančastog spremnika za plastičnu, metalnu i višeslojnu ambalažu. Staklena ambalaža prikuplja se putem „zelenih otoka“ na nekoliko lokacija u gradu i okolnim naseljima te se jednom godišnje organiziraju akcije sakupljanja stakla na kućnom pragu korisnika usluge, a također, jednom godišnje prikuplja se granje nastalo orezivanjem voćaka koje se odvozi na reciklažno dvorište, usitnjava i služi za grijanje postrojenja sortirnice otpada i Upravne zgrade Komunalnog poduzeća d.o.o.

Križevci. Iz glomaznog otpada odvajaju se korisne komponente koje se predaju na daljnju oporabu te se tako smanjuju količine odloženog otpada na odlagalištu. Osim opisanih projekata koji doprinose povećanju količina odvojeno sakupljenog otpada, Grad Križevci prepoznao je i edukaciju kao jednu od vrlo važnih karika u sustavu bez koje dobri rezultati u odvajanju otpada izostaju. U suradnji s Komunalnim poduzećem d.o.o. Križevci provode se razni edukativni projekti u koji su uključene sve dobne skupine s naglaskom na predškolski i školski uzrast. Učenici svih osnovnih i srednjih škola prolaze predavanja o održivom gospodarenju otpadom od strane stručnih osoba u Komunalnom poduzeću, a kao završna faza edukacije, provodi se terenska nastava koja obuhvaća posjet učenika odlagalištu otpada, reciklažnom dvorištu i pogonu za sortiranje otpada Komunalnog poduzeća d.o.o Križevci. Tako se znanje stečeno na predavanjima dodatno potkrjepljuje praktičnim obilaskom objekata za gospodarenje otpadom te se prikazuje zaokružena slika pravilnog postupanja s otpadom.

Osim edukacije djece predškolske i školske dobi započet je projekt „Živi održivo, smanji otpad!“ kroz koji se provelo niz predavanja za gradske ustanove, poduzeća, udruge i građane na kojima je prezentirano kako smanjiti otpad u Gradu Križevcima poštujući hijerarhiju postupanja s otpadom te su dani primjeri kako to učiniti u vlastitim poduzećima i kućanstvima. Održano je i nekoliko pokaznih radionica na križevačkim gradskim vrtovima gdje je građanima prezentirano kako pravilno kompostirati. Ove godine Dan planeta Zemlje obilježen je manifestacijom pod nazivom „Igrom i znanjem do zelenih Križevaca!“ u kojoj su sudjelovali učenici 5. i 6. razreda osnovnih škola. Sudjelovanjem u različitim eko igrama učenici su morali pokazati svoje znanje u području održivog gospodarenja otpadom, navode iz Grada.

-Edukacija je proces čiji rezultati nisu odmah vidljivi, ali sustavnim i metodološkim pristupom dobivamo generacije koje shvaćaju važnost pravilnog gospodarenja s otpadom i prihvaćaju ga kao jedini ispravan način na putu prema održivom razvoju. Dobrih rezultata ne bi bilo bez naših građana koji su ozbiljno shvatili potrebu odvajanja i recikliranja na čemu im zahvaljujem, kao i vrijednim djelatnicima Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci na trudu i angažmanu u zajedničkom nastojanju da Križevci budu zeleni i održivi- kaže nam gradonačelnik Mario Rajn.

Rovinj: Građani dobili spremnike, u čitavom gradu uspostavljen sustav ‘od vrata do vrata’

Među gradovima s najvećom količinom odvojeno prikupljenog otpada po glavi stanovnika je Rovinj čiji su građani, tako, u prosjeku razdvojili preko 313 kilograma otpada. Sustavom prikupljanja otpada „ od vrata do vrata“ Grad Rovinj- Rovigno odnosno komunalno poduzeće Komunalni servis d.o.o. započeo je već 2009. U svrhu postizanja cilja sprječavanja nastanka otpada, mjerom povećavanja stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada, krajem 2021. godine nabavljeni su dodatni spremnici za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. Nabava spremnika sufinancira je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u udjelu od 85 posto novčanih sredstvima, dok je preostalih 15 posto sufinancirano sredstvima Grada Rovinj- Rovigno. Korisnicima javne usluge isporučeno je 4.485 spremnika za odvojeno prikupljanje otpadne plastike i otpadnog papira/kartona. Čime je na gotovo čitavom području Grada, 99 posto uspostavljen sustav „od vrata do vrata“.

U sklopu projekta „Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada“ nabavljena su dva nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada, jedno komunalno vozilo zapremnine od 8 m3 za prikupljanje otpadnog stakla i komunalno vozilo ukupne zapremnine 3-komornog spremnika od 12 m3 za istovremeno odvojeno sakupljanje otpadnog papira i kartona, otpadne plastične ambalaže, te otpadne staklene ambalaže, a sve u svrhu ispunjenja Cilja 1.2. „Odvojeno prikupiti 60% mase proizvedenog komunalnog otpada“.

Također, kontinuiranim ulaganjem u nabavku novih vozila za prikupljanje otpada, ne samo da osuvremenjujemo vozni park te smanjujemo emisije CO2, već je javna usluga prikupljanja brža, učinkovitija i ekonomičnija.

Brojnim edukativnim akcijama, uspostavom „zelenih otoka“, reciklažnog dvorišta i centrom za ponovnu uporabu, te sustavom „od vrata do vrata“, znatno su smanjene količine miješanog komunalnog otpada, te povećana stopa odvojenog prikupljenog komunalnog otpada.

-Namjeravamo, i dalje provoditi mjere i aktivnosti u svrhu razvoja kružnog gospodarenja otpadom s naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje otpada kako bi iz godine u godinu dodatno podizati količine odvojeno prikupljenog otpada- ističu gradonačelnik Marko Palliaga i ekipa iz Gradske uprave Rovinja.

Đurđevac: Jedini uspješno privukli EU sredstva za čak 4 projekta čijom su realizacijom osigurali kompletnu uslugu gospodarenja otpadom, a građani plaćaju i najnižu cijenu odvoza otpada…

Đurđevac se nalazi u vrhu pozitivnog trenda, među gradovima koji su u proteklih godinu dana napravili najveći iskorak – sa 19.2 posto koliko su ostvarili u 2021. skočili su na 35.7 posto odvojeno prikupljenog otpada u 2022.

Redovno tjedno odvoženje otpada, zeleni otoci i polupodzemni spremnici kojima su dobro pokriveni grad, sva prigradska naselja i sva vinorodna područje, zatim spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u svakom kućanstvu, nešto niža cijena odvoženja otpada od drugih, susjednih komunalnih tvrtki te sve veći postotak odvajanja otpada koji se redovno bilježi na reciklažnom dvorištu u Đurđevcu – sve je to već u prvom dijelu ove godine dalo zadovoljavajuće rezultate u zbrinjavanju otpada na području Grada Đurđevca. Sva domaćinstva i gospodarstva u stopostotnom iznosu obuhvaćena su organiziranim prikupljanjem i odvozom komunalnog otpada.

– Doista, odgovorno gospodarenje i odvajanje otpada koju pokazuju naši sugrađani potvrđuje kako su mnogi shvatili koliko je važno čuvati svoju životnu sredinu. Stečena je navika, ne samo da se koristi komunalna usluga skupljanja i zbrinjavanja otpada, nego se i bitno povećala svijest o pravilnom odvajanju otpada. Za mnoge naše sugrađane otpad više nije smeće, naglašava gradonačelnik Hrvoje Janči i dodaje da je zadovoljan jer su zeleni projekti koje je do sada Grad Đurđevac implementirao na svojem području stvorili zaokruženi sustav gospodarenja otpadom.

Izvrsni rezultati postignuti su nakon što su prošle godine u Đurđevcu izgrađena i opremljena dva vrlo važna objekta i postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada, koja su početkom 2023. dobila uporabne dozvole i krenula s radom.

– To su sortirnica i kompostana za obradu biootpada, papira i plastike, u koje iz tjedna u tjedan stiže sve više odvojivog otpada. Rezultati pokazuju kako je prošle godine količina odvojeno prikupljenog otpada dosegla 30%, a ove je godine taj broj porastao na čak 41%. Nadamo se da će količine do kraja ove godine biti takve da možemo reći da polovicu svega otpada u gradu Đurđevcu odvajamo na kućnom pragu, ali težimo i više, rekao je gradonačelnik Janči.

Novoizgrađena kompostana i sortirnica imat će dugoročno brojne pozitivne učinke na kvalitetu života stanovništva kroz smanjivanje ilegalno odbačenog otpada, smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanja stope recikliranja otpada. – Ovi su projekti posljednja stavka u implementaciji novog sustava gospodarenja otpadom u Gradu Đurđevcu. Grad je u suradnji s Komunalnim uslugama do sada proveo 10 projekta vezanih uz gospodarenje otpadom čija je ukupna vrijednost 22 mil. kuna/oko 2.9 mil. eura, a za iste je osigurano sufinanciranje u iznosu od 14 mil. kn/više od 1,8 mil. eura sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U Đurđevcu na tom pitanju radimo godinama, sustavno i planski te nemamo problema s otpadom. Realizacijom ovih projekata sada imamo zaokruženu i samodostatnu priču za Grad Đurđevac i napravit ćemo veliki iskorak u gospodarenju otpadom – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

U cilju unaprjeđenja sustava gospodarenja otpadom, na 11 lokacija u Gradu i prigradskim naseljima postavljeni su polupodzemni spremnici za odvojeno sakupljanje otpada. Dodajmo kako su na području Grada na zelenim otocima postavljeni i kontejneri za prikupljanje papira, plastike, stakla, metala i baterija koji se prazne prema potrebi, a građani su prepoznali važnost odvojenog prikupljanja otpada budući je Grad Đurđevac visoko na nacionalnoj ljestvici koja prikazuje rast/pad stope odvojeno sakupljenog komunalnog otpada.

– Polupodzemni kontejneri pokazali su se izvrsnima u centru grada, tamo gdje je manjak prostora i tamo gdje to narušava estetsku sliku grada. Zato stalno razvijamo reciklažno dvorište, nabavljamo nove zelene otoke i spremnike za koje želimo da su što neupadljivi u prostoru – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči, te je dodao kako će se ubuduće sve investicije u gradu koordinirati, odnosno gdje će se raditi prometna i komunalna infrastruktura, ugrađivat će se i spremnici.

– Važnost očuvanja okoliša i odvajanje otpada očito su ušli u naviku većini građana, a to možemo zahvaliti upravo ovakvim projektima. Zadovoljni smo rezultatima koje imamo u posljednje dvije godine jer je napredak u recikliranju očit. Količine su u stalnom porastu tako da u ovoj godini očekujemo još više odvojenog otpada – kaže nam za naš portal gradonačelnik Điurđevca.

Također, u sklopu ovih projekata sustavno se provode aktivnosti kojima se utječe na educiranje javnosti i povećanje svijesti javnosti o odvojenom sakupljanju, ponovnoj uporabi otpada te o održivom gospodarenju otpadom, Tako su građanima dostavljene informativne brošure i letci o važnosti odvajanja otpada. Organizirana je i javna tribina na tu temu, a trenutno je u tijeku informativna kampanja o odgovornom postupanju s komunalnim otpadom, pravilnom odvajanju otpada u kućanstvu, kompostiranju i ponovnoj uporabi predmeta u sklopu koje su u kroz predstave za djecu u vrtiću i osnovnoj školi te eko modnu reviju sudjelovali i naši najmlađi sugrađani, koji ovu tematiku redovito mogu pratiti i putem društvenih mreža te radija.

– Grad Đurđevac četvrti je grad u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava kojima želimo podići standard kvalitete življenja u svim sektorima, pa tako i u sektoru gospodarenja otpadom. Provedbom čak četiri EU projekta kojima smo nabavili spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, komunalna vozila te izgradili sortirnicu i kompostanu, postali smo jedini grad u Hrvatskoj koji je za sva četiri projekta uspješno osigurao EU sredstva, a čijom je realizacijom osigurana kompletna usluga gospodarenja otpadom, uz to da građani i dalje plaćaju najnižu cijenu odvoza otpada – rekao je gradonačelnik Janči te napomenuo kako ovako zaokruženom pričom Đurđevac uspješno postaje pravi zeleni europski grad.

Cres: Među prvima uveli suvremeni sustav odvojenog prikupljanja otpada, na cijelom otoku postavili polupodzemne spremnike velikog kapaciteta, pripremaju i inovativna rješenja…

Grad Cres je na području gospodarenja otpadom u samom hrvatskom vrhu, što potvrđuje i naša analiza za 2021. gdje su u Top 10 stopom prikupljenog odvojenog otpada po glavi stanovnika- 474,6 kilograma…

Među prvima su uveli suvremeni sustav odvojenog prikupljanja otpada i kontinuirano ga nadograđuju, na cijelom otoku postavili su polupodzemne spremnike velikog kapaciteta za odvojeno prikupljanje otpada, te prvi u županiji izgradili pretovarnu stanicu i tako stvorili uvjete da se još od 2017. godine na otoku više ne odlaže komunalni otpad već se on odvozi u županijski centar.

Nabavka polupodzemnih spremnika s odgovarajućim kamionima za njihovo pražnjenje koštala je oko 2 milijuna kuna uz 60-postotno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Još 2020. godine izgradili su i reciklažno dvorište kako bi se njihov sustav odvojenog prikupljanja otpada podigao na još višu razinu. Projekt „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Pržić“ sufinanciran je iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“, u sklopu projekta izgrađeno je i opremljeno reciklažno dvorište Pržić i na taj način dovršena infrastruktura neophodna za uspostavu cjelovitog sustava odvojenog prikupljanja otpada na području Grada Cresa.

Uz izgradnju reciklažnog dvorišta proveden je niz aktivnosti radi informiranja i edukacije stanovništva o projektu, korištenju reciklažnog dvorišta i pravilnom odvajanju otpada – tiskani su leci i brošure koje su sva kućanstva dobila uz račune za komunalne usluge, snimljen je video-film o pravilnom odvajanju otpada koji je distribuiran preko društvenih mreža, te su održane edukacije za djecu i odrasle, a ukupna vrijednost projekta izgradnje reciklažnog dvorišta je 3.076.290,25 kn, a iznos EU bespovratnih sredstava 2.577.680 kuna.

U 2021. dovršen je projekt sanacije i zatvaranja odlagališta otpada, ukupno vrijedan 10,8 milijuna kuna. Od tog iznosa se 85 posto bespovratno sufinanciralo iz europskog Kohezijskog fonda, 10 posto su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je ostatak uložio Grad Cres.

Sanacijom je postojeći otpad prikupljen na manju površinu, a potom prekriven gornjim brtvenim sustavom koji će se na kraju ozeleniti travom te će tako umjesto hrpe smeća na tom mjestu osvanuti zeleni brežuljak. Zatvaranje odlagališta značajno doprinosi „ublažavanju negativnih učinaka na javno zdravstvo i ljudsko zdravlje, okoliš, klimu i na turizam“, kako je navedeno u cilju projekta. Ugradnjom završnog pokrovnog sloja spriječeno je procjeđivanje oborinske vode kroz odloženi otpad, a odlagališni plin se skuplja i obrađuje na biofilterima. Time je ostvaren zadani cilj jer podaci monitoringa pokazuju da metana ima samo u tragovima, a sve se otpadne vode prikupljaju i odvode u taložnik. Ukupna površina regeneriranog zemljišta u sklopu ovog projekta je 2,17 ha, te je presloženo gotovo 100.000 kubičnih metara materijala.

Ovom sanacijom priveo se kraju dugotrajni postupak pretvaranja nekadašnjeg smetlišta u suvremeni centar za gospodarenje otpadom započet izgradnjom pretovarne stanice, a potom i reciklažnog dvorišta kojim upravlja gradska tvrtka „Komunalne usluge Cres Lošinj“. Sve su to bili preduvjeti da građani prihvate novi sustav odvojenog prikupljanja otpada te da Cres iz godine u godinu postiže sve bolji rezultat.

Premda je sustav zaokružen, planova i dalje ima. Komunalno društvo planira izgradnju kompostane, sustava za obradu glomaznog otpada i sortirnice, a trenutno je najveći izazov zbrinjavanje glomaznog otpada. Stoga su potpisali pismo namjere s tvrtkom koja distribuira postrojenja za pirolizu ne bi li se i tom metodologijom obrade upotpunio creski sustav gospodarenja otpadom.

-Iako kontinuirano napredujemo u odvojenom prikupljanju otpada, pokazuje se da takav sustav nije dovoljno dobar između ostalog i zbog vrlo visokih troškova, a polovične uspješnosti u otkupu i ponovnoj uporabi potencijalnih sirovina. Zato već neko vrijeme radimo, zajedno s partnerima, na uvođenju tehnologije vodika i taj naš projekt postao je dio Doline vodika o kojem se puno govori u zadnje vrijeme. Zapravo smo primorani ići u inovacije jer sustav gospodarenja otpadom koji smo uveli i uvodi se širom Hrvatske neće biti dobar jer se njime neće postići ciljevi kao što je smanjenje otpada, njegova ponovna uporaba te da sustav bude priuštiv građanima. Nijedna od te tri komponente danas nije zadovoljena, iako je u Cresu situacija puno bolja nego drugdje. Mi svoj otpad odvajamo i odvozimo s otoka, ali to činimo po izuzetno visokoj cijeni. Upravo zato uvodimo tu priču s vodikom jer se jednom inovativnom tehnologijom možemo riješiti otpada i dati mu novu vrijednost u obliku energije ili goriva- kaže nam Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa.

Donji Miholjac: Prvi u RH izradili i elaborat o biootpadu…

Donji Miholjac među gradovima je koji su prošle godine načinili najkrupniji iskorak gledajući stopu odvojeno prikupljenog otpada u odnosu na godinu ranije, 2021. Još 2018. godine napravili su plan kako doći do ciljeva i zadovoljiti zadane postotke u razdvojeno prikupljenom reciklabilnom otpadu te kako smanjiti količinu odloženog otpada na odlagalište, ističu iz Grada.

Shvatili su da dosadašnji sistem prikupljanja otpada putem „eko otoka“ neće donijeti rezultate jer su isti bez nadzora, a građani nisu dovoljno educirani i svjesni koliko je bitno ispravno odlagati otpad u za to predviđene kontejnere, pa su takvim načinom prikupljanja mogli predati oporabiteljima samo 30-tak posto tako prikupljenog reciklabilnog otpada.

Zajedno s gradskom komunalnom tvrtkom DOROSLOV d.o.o., davateljem usluge prikupljanja otpada na području Grada Donjeg Miholjca, osmislili su i isplanirali aktivnosti u nekoliko pravaca kako bi došli do potrebnih rezultata u razdvojenom prikupljanju otpada.

Ponajprije, prezentirali su podatke i na nekoliko sastanaka u Fondu za zaštitu okoliša te resornom Ministarstvu tražili izmjenu osnovica za obračun poticajne naknade (bazna godina bila je 2015.) jer je osnovica za izračun ekološke takse bila nepravedna i za sve jako nepovoljna. To su uspješno riješili djelujući zajedno s Udrugom Gradova i Grupacijom održavanja čistoće te tako znatno smanjili iznos poticajne naknade, a shvatili su da bez rješenja biootpada nećemo moći dostići zadane postotke, napominju nam.

-Jedini u Hrvatskoj smo izradili elaborat o biootpadu u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje iz Zagreba u suradnji te s g-dinom Slavenom Dobrovićem, a za predložak elaborata koristili smo ispitivanje otpada s našeg odlagališta koje je izvršila tvrtka IPZ UNIPROJEKT iz Zagreba, te za potrebe novog Centra za Gospodarenje otpadom u našoj Županiji kod Antunovca. Rezultati su pokazali da se 27 posto biootpada ne odlaže na naše odlagalište jer građani u ruralnim sredinama kao što je naša ne bacaju biootpad na odlagalište nego kućno kompostiraju otpad te nakon toga kompost odlažu na svojim njivama ili vrtovima. Na osnovu našeg elaborata i zajedničkog djelovanja Udruge Gradova i Grupacije održavanja čistoće od strane Ministarstva predložena je izmjena Pravilnika o gospodarenju otpadom i koja je trenutno u fazi donošenja, a trebala bi ući u primjenu od 2024. godine- kazuje nam Goran Aladić, gradonačelnik Donjeg Miholjca.

Nadalje, panirali su i odradili dvije velike edukacije građana, jednu uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša, a drugu prilikom nabavljanja kamiona za reciklabilni otpad. Edukacije su radili putem prezentacija s građanima u mjesnim odborima te vrtićima, osnovnim i srednjoj školi. Izradili su tisuće brošura, letaka, bojanki za vrtićku djecu, plakata i jambo plakata te iste dostavili i postavili na uvid svim građanima. Odradili su niz radio emisija koje su emitirane putem lokalnih radio postaja o razdvojenom prikupljanju otpada.

-Uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša nabavili su vagu na odlagalištu, novi kamion za prikupljanje reciklabilnog otpada te spremnike za odvojeno prikupljanje papira, plastike i biootpada. Tvrtka Doroslov d.o.o., – davatelj usluge prikupljanja otpada u našem Gradu- iz kreditnih sredstava kupila je novi kamion s kranom te novu kombinirku koje se koriste za prikupljanje glomaznog otpada, a ista vozila prikupljaju i utovaraju staklo i plastiku kada je to potrebno- naglašavaju iz Grada.

Od 2018. godine vidljivi su rezultati rasta postotka razdvojeno prikupljenog otpada i smanjenja količine odloženog otpada na odlagalište, najveći rast imali su 2022., jer su od 01.07. uveli razdvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, a ukinuli „eko otoke“, to su radili samo pola godine i isti rezultati trebali bi se ponoviti i 2023…

Imaju i planove za iduće razdoblje, pa ove godine planiraju i treću edukaciju građana koju će po sličnom modelu odraditi putem okolnih radio postaja te podjelom brošura, letaka, bojanki i postavljanjem plakata i jumbo plakata. Zatim, održavanjem prezentacija u mjesnim odborima, vrtićima i školama, a sve s temom razdvojeno prikupljanje otpada. Planiraju nabaviti i kompaktor jer su ishodili dozvolu za podizanje visine odlagališta, a kako ne bi otpad morali voziti na druga odlagališta. Kada se steknu uvjeti planiraju otkup ambalaže s povratnom naknadom.

– Vjerujemo da bi 2024. godine, uz ostvarenje svih gore nabrojanih planova i donošenja izmjena Pravilnika o gospodarenju otpadom koja definira obračun samokompostiranja ili kućnog kompostiranja, trebali dostići zadane planske veličine- najavljuju iz Grada Donjeg Miholjca.

Poreč: Uložili su značajna sredstva u infrastrukturu, opremu i radna sredstva

Poreč je među gradovima s najvišom “per capita” količinom sakupljanog komunalnog otpada – odnosno po stanovniku 300.5 kilograma.

Grad Poreč kontinuirano napreduje, a osobito smo zadovoljni jer smo zajedno s našim sugrađanima, ostvarili značajan napredak kada je u pitanju recikliranje otpada. Podaci pokazuju da su samo u prošloj godini ostvarili porast od gotovo 10 posto u odnosu na 2021. godinu, s ostvarenom stopom odvojenosti od 39 posto. Ovi rezultati svrstavaju ih u sami vrh hrvatskih gradova, a i sve su bliže ostvarenju direktive EU, kojom očekivani postotak recikliranog otpada iznosi 50 posto.

-Kako bismo stvorili efikasan i održiv sustav gospodarenja otpadom, koji nam omogućuje ovakve rezultate, Grad Poreč i komunalno društvo Usluga Poreč uložili su značajna sredstva u infrastrukturu, opremu i radna sredstva. Svake godine obnavlja se vozni park, nabavljaju se novi kamioni za sakupljanje i obradu različitih vrsta otpada, zatim spremnici i različiti informacijski sustav, a riječ je o samo jednom od segmenata u koji kontinuirano ulažemo – navode iz Grada.

Sustav im danas čini preko 50 tisuća spremnika na terenu, 53 seta podzemnih i polupodzemnih spremnika, izgrađena pretovarna stanica, reciklažno dvorište, uspostavljen rad mobilnog reciklažnog dvorišta, sanirano odlagalište otpada, nabavljana su nova vozila, novi i dodatni spremnici, podzemni spremnici, nova informatička oprema, strojevi i sustavi za rad. Uspostavljena je individualna usluga sakupljanja i zbrinjavanja otpada. Točnije, svaki korisnik ima svoju vlastitu kantu za sakupljanje miješanog komunalnog otpada, plavu kantu za sakupljanje papira i kartona, žutu kantu za sakupljanje plastike te zelenu kantu za sakupljanje staklene ambalaže, a usluga sakupljanja otpada danas se obavlja od vrata do vrata svakog pojedinog korisnika usluge, što je individualiziran proces i prilagođen je svakoj vrsti otpada, a sakupljanje se provodi prema unaprijed određenom planu. U sklopu cjelokupnog sustava organizirana je i besplatna usluga odvoza glomaznog otpada dok se zeleni otpad iz vrtova poput lišća, granja, i slično, sakuplja se u posebne vreće namijenjene za biootpad.

Novost u 2023. godini je i odvojeno sakupljanje biootpada od pravnih subjekata koji se bave djelatnošću pripreme i usluživanja hrane, a da ovakva usluga uspješno funkcionira, vidljivo je iz uspostavljenog godišnjeg trenda smanjenja količina miješanog komunalnog otpada te kontinuirano povećanja količine odvojeno sakupljenog otpada.

Postojeći sustav konstantno raste i razvija se što zahtjeva i dodatne prilagodbe postojećih, ne samo opreme i sredstava za rad, već i prostora na kojima se ista djelatnost obavlja. Upravo iz tog razloga u planu je i rekonstrukcija građevine za gospodarenje otpadom gdje je u planu osiguranje adekvatnog mjesta za obradu i pripremu otpada za daljnju predaju ovlaštenim sakupljačima.

-Ipak, moram istaknuti, da za ostvarenje ovakvih rezultata nije dovoljno samo ulaganje u opremu i sam sustav, presudni su te iznimno vrijedni i profesionalni djelatnici Usluge koji su uvijek dostupni, na terenu, bez obzira na vremenske prilike, tijekom cijele godine. Nužna je kvalitetna i otvorena suradnja s korisnicima usluga, Upravo je to još jedan od segmenata kojemu i Grad Poreč i naše komunalno društvo pridaju veliku pozornost, pa kontinuirano ulažemo u informiranje i educiranje korisnika, ali i na otvaranje komunikacije s njima, kako bi čuli njihove potrebe i prilagodili uslugu njihovim potrebama. Vjerujemo da naša otvorenost i suradnja s građanima, praćenje trendova i potreba u sektoru, usklađivanje s turističkim rezultatima, te modernizacija i prilagodba sustava doprinose ovom uspjehu i svrstavaju nas u sami vrh gradova u RH – rekao nam je gradonačelnik Loris Peršurić.

0

VEZANE VIJESTI

I dalje kaskamo – samo četiri grada u Hrvatskoj odvojeno prikupljaju preko 50 posto otpada, evo tko je još nadomak cilju i tko najbrže napreduje...

Novigrad je ‘najženskiji‘, a Lepoglava ‘najmuški‘ grad u Hrvatskoj - evo u kojim gradovima prevladavaju žena, a gdje muškarci....

Vukovar, Varaždin i Petrinja rekorderi - evo koji gradovi najviše ulažu u razvoj sporta

Dan nakon oluje svih oluja: Kreće saniranje i zbrajanje šteta, upozorenje građanima - ne šetajte po parkovima!

Nastavlja se projekt ZAŽELI, osigurano 100 milijuna eura! Evo koji su gradovi dosad povukli najviše za najpopularniji projekt u zemlji...

IMPRESSUM

O NAMA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:52