GRAD ZA SVE GENERACIJE

Virovitica postaje turistička destinacija za cijelu obitelj

Uz gradske bazene, za koje je trenutačno u tijeku javna nabava, posebno se u gradu ističe projekt uređenja Virovitičkih jezera, omiljenog okupljališta Virovitičana, ali i putnika namjernika

grad se ubrzano razvija uz brojne projekte s ciljem gospodarskog, komunalnog i društvenog napretka

Kulturno-povijesne i prirodne atrakcije, mogućnost aktivnog odmora, jedinstvena izložba u Hrvatskoj “Virovitica voli vlakove”, najbolji slavenski muzej u 2022. godini... Sve to možete pronaći u gradiću na granici Podravine i Slavonije jer Virovitica je destinacija koja nudi sadržaje u kojima uživa cijela obitelj, a uskoro će, zahvaljujući projektima koji su u realizaciji, biti još privlačnija za sve generacije.

Uz gradske bazene, za koje je trenutačno u tijeku javna nabava, te planiranu izgradnju Sportsko-rekreacijskog centra Vegeška koji obuhvaća proširenje i produženje karting staze, izgradnju nogometnog igrališta, atletskog borilišta s bacačkim borilištem te multifunkcionalnim terenima na tartan podlozi, posebno se ističe projekt uređenja Virovitičkih jezera, omiljenog okupljališta svih Virovitičana, ali i putnika namjernika. Projekt “Uređenje sliva Ođenice na području grada Virovitice” trenutačno je u fazi realizacije, a na njemu se radilo više od 17 godina. Svrha zahvata je unapređenje sustava obrane od poplava na slivu Ođenice te revitalizacija Virovitičkih jezera, a vrijednost radova iznosi oko 25 milijuna eura s PDV-om. Nositelj projekta su Hrvatske vode, a financira se sredstvima EU iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Uređenje kompletne obale

Zahvatom se planira, uz unapređenje sustava obrane od poplava i revitalizaciju jezera, uređenje vodnog režima sliva Ođenice za potrebe obrane od poplava i višenamjensko korištenje. Cjelokupni zahvat obuhvaća rekonstrukciju retencije Razbojište i gradnju nove građevine temeljnog ispusta u lijevom boku brane te gradnju akumulacije Ribnjak.

image

Na projektu “Uređenje sliva Ođenice na području grada Virovitice” radilo se više od 17 godina

U sklopu uređenja ribnjaka predviđeno je čišćenje površine jezera od oko 86 hektara i njihovo izmuljivanje. Predviđena je i izvedba odvodnog kanala uz rub jezera te rekonstrukcija obale i nasipa između jezera. Ukupno se planira ukloniti 624.047 kubnih metara mulja na području kompletnog zahvata.

To je projekt koji je obranu od poplava spojio sa zaštitom okoliša, a završetkom radova pokrenut će se i turističko uređenje kako bi ova destinacija u budućnosti bila još privlačnija kako za izletnike tako i za brojne rekreativce.

- Raspisan je natječaj za izradu glavnog projekta za uređenje rijeke Ođenice od Virovitičkih jezera kroz cijeli grad do zapadne obilaznice, odnosno bivše vojarne gdje će se sagraditi tri zapornice za zaustavljanje vode te novo jezero Bajer iza nekadašnjeg Opeca. Rekonstruirat će se postojeći mostovi i sagraditi novi kod postojećeg željezničkog mosta te urediti kompletna obala s pješačkim i biciklističkim stazama, javnom rasvjetom i drvoredima u cijeloj dužini od kraja grada do Virovitičkih jezera. Tim projektom vraćamo život grada na našu Ođenicu - rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

image

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin

Matija Turkalj Photography/

Uporan rad grada

Grad Virovitica u suradnji s Hrvatskim vodama te općinama Lukač i Špišić Bukovica planira i treću fazu uređenja sliva Ođenice koja će imati višestruke koristi kako za poljoprivredu i gospodarstvo tako i za turizam. U planu je i uređenje plovnog puta druge klase kako bi se u budućnosti mogla dovoziti roba rijekom Dravom i Ođenicom putem teglenica do virovitičke poduzetničke zone Zapad II.

Cilj je učiniti prostor Virovitičkih jezera atraktivnim i što dostupnijim, a projekt će zasigurno imati pozitivan učinak na razvoj turističke infrastrukture i porast broja posjetitelja u Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji te na razvoj cikloturizma, ribolovnog i planinarskog turizma. Kompletno uređenje Virovitičkih jezera bit će polazišna točka na koju će se povezivati brojne manifestacije u gradu, osobito one sportskog i zabavnog karaktera, a sve to stvorit će dodanu vrijednost i omogućiti daljnji razvoj turizma.

- Već godinama Virovitica se velikom brzinom razvija i svi dosadašnji, ali i budući projekti usmjereni su prvenstveno na razvoj grada da bude na ponos svih njegovih stanovnika. Svojim gospodarskim, komunalnim, turističkim i društvenim napretkom naša Virovitica je primjer ostalim gradovima da su dobra politička volja te kvalitetan i uporan rad gradske uprave na realizaciji dobrih projekata zalog za njezinu svijetlu budućnost. I na ovome nećemo stati, nego ćemo i dalje raditi za naš grad i sve njegove ljude - zaključio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 16:00