DOMAĆE TVRTKE ZA RAZVOJ

Vinkovci su gospodarski lider najistočnije županije

Vinkovačko je gospodarstvo 2017. bilo “teško” 362 milijuna, a u 2023. čak 904,4 milijuna eura

Grad u gospodarskim pokazateljima i zaposlenosti ove godine obara sve rekorde

Vinkovci su posljednjih sedam-osam godina veliko gradilište, grad koji je znao iskoristiti prilike koje nose fondovi EU i europskim novcem izgraditi važnu komunalnu, društvenu, ali i gospodarsku infrastrukturu - od novih prometnica, gradskih obilaznica, poduzetničkog inkubatora, mreže odvodnje, nove knjižnice i nadvožnjaka kojim su napokon spojena dva dijela grada pa do zatvorene tržnice i brojnih drugih manjih projekata. U ovom trenutku spremni su novi veliki projekti koji će doprinijeti podizanju kvalitete života u najstarijem europskom gradu. Gradi se novi vrtić, uskoro i nove škole, Sportsko-rekreacijski centar Papuk, otvoreni bazeni, novi Trg Vinkovačkih jeseni i nova poduzetnička zona. Zanimljivo je kako su u svim tim velikim poslovima sudjelovale i sudjeluju domaće tvrtke, što je uvelike utjecalo i na vinkovačko gospodarstvo. A ono posljednjih godina bilježi konstantni rast u svim parametrima, od ukupnih prihoda do rasta broja zaposlenih i novih tvrtki.

Više novih radnih mjesta

Vinkovački su gospodarstvenici ponovno oborili sve rekorde. Prihodi vinkovački tvrtki tako su lani porasli za gotovo 24% na 904,4 milijuna eura te je vinkovačko gospodarstvo postiglo nove najviše povijesne rezultate.

“Od velike je važnosti što su uz rast prihoda rasli i ostali pokazatelji vezani uz gospodarstvo. Tako je broj poslovnih subjekata porastao za 4,4% sa 772 na 806, dok je broj zaposlenih u tvrtkama i obrtima koji plaćaju porez na dobit povećan za 17,12%, sa 7321 zaposlenog na 8574. Gledajući podatke mirovinskog osiguranja, u Vinkovcima smo početkom trećeg kvartala imali 16.717 zaposlenih pa dolazimo do brojke od 332 novootvorena radna mjesta u odnosu na prošlu godinu”, objašnjava Ivan Bosančić.

Ako se uzme u obzir kako je vinkovačko gospodarstvo u 2017. bilo “teško” 362 milijuna eura, jasno je koliki se rast i napredak bilježi iz godine u godinu. A kako bi se takav trend i nastavio, u gradskoj upravi, uz potpore poduzetnicima, intenzivno rade na proširenju Poduzetničke zone Zalužje, za koju je spremna projektno-tehnička dokumentacija.

Grad u kojem se ugodno živi

“Pokazatelji o rastu gospodarstva daju nam za pravo da s optimizmom gledamo prema budućnosti. Novim velikim poslovima u sklopu projekata EU, na kojima rade mahom lokalne tvrtke, te u konačnici i proširenjem zone Zalužje, osigurat ćemo uvjete za daljnji rast i razvoj gospodarstva, nova zapošljavanja i rast standarda”, naglašava gradonačelnik Bosančić.

Vinkovci su danas gospodarski lider najistočnije hrvatske županije, na dobrom putu da dostignu prijeratne pokazatelje koji su ih svrstavali među najproduktivnije i najrazvijenije gradove. Nekada jedno od najvećih željezničkih čvorišta Europe i regionalni gospodarski div, nakon stagnacije, u posljednje vrijeme niže uspjehe u svim ekonomsko-gospodarskim pokazateljima. To potvrđuju i službene brojke prema kojima u Vinkovcima živi 21,55% ukupnog broja stanovnika županije, a 37% ukupnih poslovnih prihoda u županiji ostvaruju vinkovačke tvrtke, dok i po pitanju zaposlenih Vinkovci daju 37% svih zaposlenih u županiji.

“Vinkovci su grad ugodnog življenja i kvalitetnog rada stanovnika, grad koji uspješno ostvaruje razvojne ciljeve i predstavlja mjesto uspješnog napretka u svim svojim segmentima. Vinkovci otvaraju svoja vrata za sve one koji žele doći živjeti i raditi u našem gradu i stvarati s nama nove uspjehe”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

image

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:21