PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Uz EU potpore održivi rast i razvoj

Projekt Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija postavio je temelje za budućnost sektora turizma, pridonoseći razvoju strukovnog obrazovanja

Sustav za pametno upravljanje lukama u luci Rab koji omogućuje detekciju zauzetosti vezova

Primorsko-goranska županija nastavlja s realizacijom projekata uz bespovratne potpore iz fondova Europske unije kojima podiže kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Projekt FRAMESPORT - Okvirna inicijativa za poticanje održivog razvoja jadranskih malih luka, vrijedan je gotovo 420 tisuća eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava. Riječ je o projektu koji je prijavljen u kategoriji doprinosa prekograničnoj suradnji, a koji je pridonio kvalitetnijem iskorištavanju potencijala malih luka u pružanju inovativnih usluga te poticanju njihove uloge kao pokretača održivog rasta obalnih područja.

U gotovo tri i pol godine, Primorsko-goranska županija i 15 partnerskih organizacija iz Italije i Hrvatske na čelu s Konzorcijem za koordinaciju istraživačkih aktivnosti za sustav laguna u Veneciji CORILA, provelo je 25 pilot-aktivnosti kroz koje je razvijeno dvadesetak inovativnih alata u tri glavna područja: održivi rast, poslovni razvoj i sustavi upravljanja.

Suradnja s gospodarstvom

Na području županije implementiran je sustav za pametno upravljanje lukama u luci Rab koji omogućuje detekciju zauzetosti vezova korištenjem nadzornih kamera u kombinaciji sa strojnim učenjem te identifikaciju vezova u stvarnom vremenu korištenjem Bluetooth tehnologije. Projekt se provodio od 2020. do 2023. u okviru Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska.

U kategoriji doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama projekt Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija postavio je temelje za budućnost razvoja sektora turizma, pridonoseći razvoju strukovnog obrazovanja te stvarajući kadrove spremne za izazove tržišta rada.

Uspostavljen kao centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja, rezultirao je suradnjom škole i gospodarskog sektora, popularizacijom strukovnih zanimanja, osiguravanjem praktičnih vještina, kreiranjem novih zanimanja, edukacijom nastavnika s inovativnim pristupima, stvaranjem sustava kvalitete, digitalizacijom i primjenom novih tehnologija te održivim razvojem i zelenim turizmom. Ukupna vrijednost projekta koji se provodio od 2020. do 2023. godine iznosila je oko 7,8 milijuna eura te je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima.

Projekt Maritime and Multimodal Sustainable Passenger Transport Solutions and Services - MIMOSA u kategoriji doprinosa prekograničnoj suradnji proveden je od početka 2020. do kraja lipnja 2023. na području Hrvatske i Italije.

Smanjenje utjecaja na okoliš

Projekt, ukupne vrijednosti 230.000,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava, provodilo je 19 partnera koji tražili rješenja za izazove povećanja multimodalnosti u prometu, odnosno korištenja više različitih oblika prijevoza ili prijevoznih sredstava u jednom putovanju, istovremeno smanjujući utjecaj prometa na okoliš.

Regionalna razvojna agencija PGŽ realizirala je pilot-aktivnost “Analiza tijeka prometa, potreba i navika građana Primorsko‑goranske županije i prekograničnih putnika prema regionalnim odredištima i interaktivnog alata za vizualizaciju podataka” koja je rezultirala informacijama o migraciji stanovništva unutar analiziranog područja.

Time je omogućeno bolje razumijevanje potreba i navika stanovnika i turista na području županije na temelju kojih je omogućeno donošenje poslovnih i strateških odluka važnih za razvoj održivog prometa i optimizaciju javnog prijevoza.

image

Projekt Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija

Sadržaj nastao u suradnji s Primorsko-goranskom županijom


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 13:35