KONTINUIRANI RAZVOJ

U Strahoninec stiže sve više mladih obitelji

Nastojimo aktivno djelovati na svim područjima kako bi mještanima pružali podršku u svim životnim situacijama i zajedno izgradili povezanu zajednicu, ističe načelnik

Općina kontinuirano radi na otvaranju novih stambenih zona

Općina Strahoninec u svom radu stavlja djecu i mlade u središte svojih aktivnosti. Posvećeni smo stvaranju podržavajućeg okruženja koji potiče sreću, zdrav razvoj i aktivno sudjelovanje mladih, a sve u suradnji s OŠ Strahoninec i dječjim vrtićem “Suncokret”, no isto tako ne zaboravljamo i ostale skupine mještana već nastojimo aktivno djelovati na svim područjima kako bi svojim mještanima pružali podršku u svim životnim situacijama i zajedno izgradili snažnu i povezanu zajednicu.

Prvenstveno kontinuirano radimo na poboljšanju infrastrukture i otvaranju novih stambenih zona. Pri završetku je dogradnja i rekonstrukcija dječjeg vrtića “Suncokret” čime se proširuje prostor i povećava kapacitet za nove odgojne skupine.

Prilagodba infrastrukture

Aktivno radimo na održivim urbanističkim planovima: potpisani Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom uređenja, graditeljstva i državne imovine (Transformacija UPU područja južno od Prvomajske ulice u Strahonincu, Izrada Prostornog plana uređenja Općine Strahoninec nove generacije, Transformacija UPU između ulica Žrtava fašizma i J. H. Zdelara u Strahonincu).

Radimo i na prilagodbi infrastrukture poput gradnje pješačkih i biciklističkih staza, prvenstveno imajući u vidu sigurnost naših mještana. Jedan od najvažnijih projekata je i gradnja Sportsko rekreativnog parka na ukupnoj površini od 30.095 m2 koji će se sastojati od ljetne pozornice, prostora za odmor (pametne klupe), prostora za druženje, park stijene za penjanje, prostora za fitness, viseće kuglane, prostora za sport.

U planu je gradnja punionice automobila s pogonom na električnu energiju u Ulici Ivana Hižmana, gradnja sunčanih elektrana na zgradama općine i vrtića, započeli su konzervatorsko-restauratorski radovi te građevinska sanacija Kapele Svete Marije Pomoćnice u Strahonincu, koja je zaštićeno kulturno dobro.

image

Na vrtiću i općini grade se sunčane elektrane

“Dok se neka ruralna područja i dalje suočavaju s depopulacijom zbog migracije mladih ljudi u potrazi za boljim zapošljavanjem i obrazovanjem u gradovima, Strahoninec bilježi pozitivne promjene. Primjetan je porast broja stanovnika zbog urbanizacije, ali i zbog doseljavanja mladih obitelji u potrazi za kvalitetnijim životnim uvjetima izvan gradske užurbanosti”, ponosno ističe načelnik Franjo Lehkec.

U proračunu općine Strahoninec 2024. za sufinanciranje djece polaznika vrtića i jaslica s područja Općine, kao i djece u vanjskim vrtićima osigurano je 274.000 eura. Općina sufinancira 50 posto ekonomske cijene vrtića.

Projekti za zajednicu

Podmiruju se troškovi radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala učenicima osnovne škole, sufinancira se program produženog boravka, troškovi osobnih asistenata, prijevoza učenika koji ne žive na području Općine, isplaćuje se jednokratna novčana pomoć od 150 eura učenicima srednjih škola, sufinancira se stipendiranje učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja.

Pomoć roditeljima za novorođeno dijete isplaćuje se roditeljima s prebivalištem na području Općine Strahoninec u iznosu od 265,44 eura za prvo dijete, 530,89 eura za drugo dijete, 796,33 eura za treće dijete, 1.061,78 eura za četvrto dijete, a za svako sljedeće dijete uvećano za 265,44 eura.

U sklopu socijalnog programa financiraju se i druge potrebe: uskrsnica i božićnica umirovljenicima, potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za provođenje programa kontrola plodnosti tla, subvencija za izradu glavnog elektrotehničkog projekta fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije i drugo.

image

Načelnik Franjo Lehkec

Foto:zlatkovrzan/

“Nastojimo aktivno djelovati na svim područjima kako bi svojim mještanima pružali podršku u svim životnim situacijama i zajedno izgradili snažnu i povezanu zajednicu. Pripremamo i realiziramo projekte za daljnji razvoj komunalne i društvene infrastrukture općine Strahoninec, svjesni da samo uređena i sređena općina može biti ugodno mjesto za život, razvijanje obitelji i rad”, zaključuje načelnik Franjo Lehkec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 16:44