MODERAN GRAD

Sveta Nedelja u vrhu po naknadama za djecu

Cjelovita obnova dvorca Kerestinec najveći je projekt EU na gradskoj razini, koji je sufinanciran u stopostotnom iznosu. Radovi će biti gotovi do 30. lipnja 2026.

Grad neumorno nastavlja razvijati infrastrukturu i podizati životni standard svojih građana

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec donio je prije početka školske godine nekoliko važnih odluka u smjeru financijskog rasterećenja svojih građana. Budući da su najavljena poskupljenja privatnih vrtića, Grad Sveta Nedelja s prvim će danom listopada ove godine povećati sufinanciranje smještaja djece predškolskog uzrasta u privatnim vrtićima i obrtima za čuvanje djece sa 190 eura, koliko je subvencija iznosila do sada, na 300 eura mjesečno. Stipendije za učenike povećane su s prijašnjih 80 na 100 eura, a studentske će stipendije, koje su bile 120 eura, nakon povećanja iznositi 140 eura. Povećavaju se i naknade za novorođenčad. Jednokratna će naknada za opremu od 1. listopada 2024. za svako prvo novorođeno dijete biti 1500 eura, za svako drugo novorođeno dijete 2500 eura, za svako treće novorođeno dijete 3000 eura, za svakog četvrtog novorođenog 3500 eura, a za svako daljnje novorođeno dijete 4000 eura. Ovim podizanjem naknada Grad Sveta Nedelja svrstao u prvih deset gradova po visini naknada za novorođenčad.

Siguran i moderan grad

“Cilj je svih demografskih mjera koje Grad provodi stvaranje Svete Nedelje mjestom koje ima sve uvjete, od infrastrukture do financijskih potpora, za mlade obitelji, podizanje djece i njihovo bezbrižno djetinjstvo. Sveta Nedelja je siguran, moderan i društveno osviješten grad u kojem cijenimo rad i stvaranje, a preduvjet za to je ulaganje u mlade, njihov razvoj i obrazovanje. Stoga gradska uprava provodi sve projekte za stvaranje i jačanje tih uvjeta”, govori nam gradonačelnik Dario Zurovec.

Značajno veće plaće u vrtiću

Drugog dana rujna ove godine potpisan je ugovor o dogradnji Dječjeg vrtića Slavuj u Strmcu vrijedan 2,36 milijuna eura, za koji je ostvareno sufinanciranje iz Mehanizma za oporavak i otpornost u iznosu od 649.810,87 eura. Budući da je riječ o montažnom objektu, ova metoda omogućava bržu gradnju, veću fleksibilnost u dizajnu, bolju kontrolu kvalitete materijala i završne obrade te često u konačnici niže troškove. Dogradnja vrtića omogućit će siguran i moderan prostor za rast i razvoj većeg broja djeca. Radovi bi trebali biti gotovi u roku od osam mjeseci, a oni neće ometati rad samog vrtića. Početak gradnje planiran je za sredinu rujna. Kapaciteti Dječjeg vrtića Slavuj tako će se proširiti za ukupno četiri skupine - tri jasličke i jednu vrtićku - tj. za ukupno šezdesetero djece. Također, gradonačelnik Zurovec donio je 27. kolovoza godine odluku o osnovici za obračun plaće u gradskom Dječjem vrtiću Slavuj kojom se bruto osnovica podiže s 590 na 830 eura. Time će zaposlenicima Dječjeg vrtića Slavuj plaće će porasti od 200 do 500 eura neto, ovisno o radnome mjestu. Ovim povećanjem njegovi će djelatnici biti među najbolje plaćenim zaposlenicima dječjih vrtića u Hrvatskoj.

Ugovor o cjelovitoj obnovi dvorca Kerestinec potpisan je 5. rujna 2024. Riječ je o iznosu od 4,621.266,39 eura, što je samo dio od 13,7 milijuna eura ishođenih za radove, mjere zaštite i projektnu dokumentaciju tog zdanja. Ovo je najveći projekt EU na gradskoj razini, koji je sufinanciran u stopostotnom iznosu, a svi radovi moraju se završiti do 30. lipnja 2026.

“Naša nas povijest i kulturna baština obvezuju da ih čuvamo i promičemo njihovu vrijednost. Kako bismo tu baštinu revitalizirali, pripremamo projekte njezine obnove i stavljanja u funkciju razvoja turizma Svete Nedelje”, istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

image

Gradonačelnik Dario Zurovec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:17