VIZIONARSKI PROJEKT

Smart kvart kao vizija budućnosti za mlade obitelji

Projekt je demografska mjera i prilika za unapređenje kvalitete života, ističe gradonačelnica Ratković

Varaždinske toplice provode vizionarski projekt kojim potiču ostanak mladih obitelji i privlače nove stanovnike

Stambeno naselje Smart kvart u Varaždinskim Toplicama predstavlja vizionarski projekt koji gradska uprava planira godinama. Gradonačelnica Dragica Ratković ističe da ovo nije klasična POS gradnja.

“Grad komunalno uređuje 44.056 četvornih metara, koje će zatim prodavati mladima do 45 godina. Poseban je naglasak stavljen na poticanje ostanka mladih obitelji u Toplicama i privlačenje novih stanovnika.”

Mladi do 45 godina koji nemaju drugu nekretninu imat će pravo na kupnju parcele, uz uvjet da u roku od tri godine sagrade obiteljsku kuću i prijave prebivalište. Posebne pogodnosti bit će osigurane za lokalne stanovnike koji će parcele moći kupiti po znatno povoljnijoj cijeni - do 30 posto procijenjene vrijednosti. S druge strane, oni bez prebivališta u Varaždinskim Toplicama plaćat će punu cijenu, a svi kupci bit će dužni zadržati nekretninu u vlasništvu 15 godina.

Bogata kulturna ponuda

Osim individualnih stambenih objekata, Smart kvart će sadržavati dječji vrtić koji je već u fazi realizacije, što će dodatno motivirati mlade obitelji za preseljenje.

“Ovaj projekt nije samo demografska mjera nego i prilika za unapređenje kvalitete života u Varaždinskim Toplicama, stvarajući preduvjete za suvremen i dinamičan način života”, rekla je gradonačelnica Ratković.

Grad je ishodio građevinsku dozvolu i krenuo s projektom gradnje prometnica i infrastrukture. Ovaj korak potvrđuje odlučnost Grada da Smart kvart postane središte novog, modernog naselja koje će postaviti temelje za dugoročni rast i razvoj Varaždinskih Toplica.

Zbog atraktivnih kulturnih događanja Varaždinske Toplice na karti su mjesta s bogatom kulturnom ponudom. Grad već dugi niz godina njeguje kulturni turizam kojim predstavlja višestoljetno naslijeđe svoga kraja. Upravo su u ovom kraju nekada živjeli Rimljani, a svoje rane vidali u tadašnjim termama Aquae Iasae. Pravi je kuriozitet da je danas baš to arheološko nalazište jedno od najbolje očuvanih u Europi.

Ponosni smo na 30 godina rada Ureda TZ-a Varaždinske Toplice i činjenicu da ovo mjesto, nekada poznato isključivo kao lječilište i jedan od predvodnika zdravstvenog turizma, obogaćuje ponudu, uz gastro i wellness, i kulturnim turizmom. Želja nam je na turističkoj karti pozicionirati Varaždinske Toplice kao destinaciju s povijesnom i kulturnom tradicijom, koju nastoji oživiti raznim manifestacijama.

Prije 20 godina održano je prvo izdanje Aquafesta, trodnevne manifestacije koja je postala tradicionalna. Rimljani, rimske legije i nimfe vladaju gradom te brojne domaće i strane turiste upoznaju s nekim drevnim vremenima uz bogati kulturno-umjetnički program. Aquafest se uvijek održava prvog vikenda u lipnju te se svake godine povećava broj posjetitelja što nas jako veseli.

NOcTEs Aquae Iasae još je jedna čarobna rujanska manifestacija čiji je dom također arheološko nalazište. Ono se svih ovih godina pozicioniralo kao jedna od najljepših pozornica na otvorenom. Osim jedinstvene ljepote u trenucima kad ga obasjavaju stotine zvijezda, čini i dodanu vrijednost destinacije. Tijekom tri dana pravi je doživljaj bio čuti vrsne domaće i strane glazbene umjetnike koji prenose pregršt emocija iz djela klasične glazbe i koji svoje matične scene u Milanu, Londonu i drugim svjetskim metropolama zamjenjuju gotovo nestvarnom ljepotom lokaliteta Aque Iasae.

Važna premijera krajem lipnja

Ponosni smo što je HNK Varaždin prepoznao atraktivnost arheološkog nalazišta Varaždinskih Toplica kao scene na otvorenom na kojoj se isprepleću niti davnih vremena sa suvremenim dramskim izričajem koji se temelji na obradi grčke antičke tragedije “Elektra”. Rezultat ove suradnje je premijera “Čekajući Oresta” redateljice Livije Pandur i dramaturginje Lade Kaštelan, koja se održala krajem lipnja.

“Ovo je još jedan umjetnički spektakl koji će učiniti naš grad doista posebnim i zasigurno doživljaj koji će svi posjetitelji dugo pamtiti. Varaždinske Toplice pravi su dragulj koji će u bliskoj budućnosti postati prepoznatljiv po vrhunskim kulturnim postignućima”, rekla je Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:35