Briga za djecu, djelatnike i okoliš

Projekt Ličko-senjske županije: Energetska obnova zgrade Osnovne škole Perušić

Ukupna vrijednost projekta bila je 961.385 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 580.934 te 380.451 euro vlastitih

Osnovna škola Perušić

Energetska obnova zgrade Osnovne škole Perušić projekt je koji je prijavila Razvojna agencija Ličko-senjske županije u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Provodio se od studenoga 2018. do rujna 2023. godine. Škola u Perušiću bila je i nositelj projekta, čija je ukupna vrijednost bila 961.385 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 580.934 te 380.451 euro vlastitih.

Energetskom obnovom zgrade Osnovne škole Perušić, u kojoj je smješten i dječji vrtić, godišnja potrebna toplinska energija za grijanje zgrade smanjena je za 67,92%, emisija CO2 za 71,77%, a energetski razred zgrade s "D" napredovao je u "B".

image

Osnovna škola Perušić

Poboljšanjem toplinske ovojnice zgrade i manjim ispuštanjem CO2 znatno je smanjeno zagađenje okoliša, a Osnovna škola Perušić svojim je primjerom podigla svijest javnosti o koristima energetske učinkovitosti. Projektom energetske obnove škola je postala ugodna, ekološki prihvatljiva i društveno odgovorna obrazovna ustanova jer su u novom prostoru kvalitetno i jeftinije osigurani povoljni uvjeti za rad i djelovanje škole i dječjeg vrtića.

image

Osnovna škola Perušić

Aktivnosti u sklopu projekta odnosile su se na izradu projektne dokumentacije (glavni projekt koji sadrži arhitektonski projekt rekonstrukcije, projekt racionalne uporabe energije i toplinske zaštite, strojarski projekt rekonstrukcije termotehničkih instalacija i elektrotehnički projekt rekonstrukcije) te energetsku obnovu. Energetska obnova obuhvatila je djelomičnu rekonstrukciju ostakljenih konstrukcija (zamjena vanjske stolarije) s ciljem smanjenja toplinskih gubitaka kroz otvore, zatim rekonstrukciju (izvedbu toplinske izolacije) zidova pročelja radi sprečavanja nastajanja toplinskih mostova kako bi se ostvarila odgovarajuća energetska ušteda, pa u cijelosti rekonstrukciju kosih krovova uz izvedbu svih potrebnih slojeva s ciljem sprečavanja nastajanja toplinskih mostova. Rekonstruiran je i pod negrijanog tavana te djelomično rekonstruiran pokrov koji je uključio i hidroizolaciju kako bi se spriječilo nastajanje toplinskih mostova, ugrađen je i novi, visokoučinkovit sustava grijanja te je unutarnja rasvjeta zamijenjena učinkovitijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:48