NOVI POČETAK

Projekt Krapinsko-zagorske županije: Organiziranje sustava podrške za žene žrtve nasilja u obitelji

Ukupna vrijednost projekta bila je 1.965.351 euro, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.543.051 euro, a vlastitih 422.300 eura

Novi objekt za žene žrtve nasilja - ‘Novi početak‘

Novi početak projekt je prijavljen od strane Zagorske razvojne agencije u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Provodio se od lipnja 2021. godine do prosinca 2023. godine.

Nositelj projekta bila je Krapinsko-zagorska županija, a partneri Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK i Centar za socijalnu skrb Krapina.

Ukupna vrijednost projekta bila je 1.965.351 euro, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.543.051 euro, a vlastitih 422.300 eura.

image

Novi objekt za žene žrtve nasilja - ‘Novi početak‘

Provedba projekta omogućila je organiziranje sustava podrške za žene žrtve nasilja u obitelji na visokoj razini kroz smještaj u novom, u potpunosti uređenom i prilagođenom objektu, savjetovališne usluge u novouređenom prostoru i duljem radnom vremenu, stručnu podršku na višoj razini s obzirom na niz edukacija za stručnjake skloništa, ali i drugih ustanova koje pružaju podršku žrtvama nasilja u obitelji, mogućnost obrazovanja za korisnike skloništa i smještaja u stanovima nakon izlaska iz skloništa.

image

Novi objekt za žene žrtve nasilja - ‘Novi početak‘

image

Novi objekt za žene žrtve nasilja - ‘Novi početak‘

Aktivnosti projekta uključivale su rekonstrukciju i opremanje kao i uspostavu savjetovališta te otvaranje SOS telefona. Održani su edukacije i okrugli stolovi s ciljem educiranja i senzibiliziranja javnosti vezano za tematiku nasilja u obitelji i rodnog nasilja, kao i jačanja kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji. Izrađeni su edukativni videomaterijal i dokumentarni filmovi, tiskani su vodiči, brošure i priručnici kroz koje se ukazuje na problematiku rodno uvjetovanog nasilja i nasilja u obitelji kao i na prava žrtava.

image

Novi objekt za žene žrtve nasilja - ‘Novi početak‘

Projektom su provedene brojne edukacije i kampanje za mlade namijenjene prevenciji nasilja u mladenačkim vezama i podizanju svijesti javnosti.

Sklonište, osim za žene, pruža utočište i za muškarce, imajući prilagođene sobe za muškarce i muškarce s djecom, kao i sobu za osobe s invaliditetom, tako da sve vrste žrtava nasilja mogu biti smještene u sigurnu kuću.

image

Novi objekt za žene žrtve nasilja - ‘Novi početak‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:22