VEĆA KVALITETA ŽIVOTA

Otočac velikim koracima postaje pametni grad

Booking.com je nedavno proglasio Otočac jednim od najsrdačnijih hrvatskih gradova

Provode s brojni projekti za unapređenje kvalitete života stanovnika, kao i poslovnog okruženja

Grad Otočac, kojeg je nedavno i Booking.com proglasio jednim od najsrdačnijih hrvatskih gradova, zauzima dio središnjeg prostora Ličko-senjske županije, smješten je u dolini kojom protječe rijeka Gacka, jedna od najljepših i najznamenitijih ponornica u Hrvatskoj i u Europi. Otočac provodi brojne projekta iz različitih područja i na taj način se trudi povećati kvalitetu života za svoje stanovnike.

Uz poboljšanje cestovne infrastrukture, obnovu zgrada od javnog interesa, rekonstrukciju gradske tržnice te izgradnju prvog skloništa za napuštene životinje na području Ličko-senjske županije, Grad Otočac, brine o mladim obiteljima, ulaže u odgoj i obrazovanje, brine o starijim i nemoćnim te socijalno ugroženim osobama te radi na unapređenju infrastrukture, brine o zaštiti okoliša i postavlja temelje za razvoj Otočca kao Smart Cityja, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana, unapređenja upravljanja resursima i povećanja održivosti.

Izgradnja i opremanje vrtića

“Otočac je grad rekorder po visini potpore za prvo novorođeno dijete koja iznosi 1990,85 eura za prvo dijete, 995,42 eura za drugo dijete, te za treće i svako sljedeće 491,07 eura. Treću godinu zaredom omogućuje provođenje produljenog boravka u OŠ Zrinskih i Frankopana te sufinancira nabavu radnih bilježnica za sve učenike od 1.do 8. razreda OŠ ZiF, ali sufinancira i smještaj i prehranu u učeničkim domovima za učenike koji su svoje obrazovanje morali potražiti izvan Otočca”, rekao je gradonačelnik Goran Bukovac. Grad je sufinancirao opremanje i uređenje novog deficitarnog obrazovnog smjera, školskog praktikuma za obrazovanje frizera, a uložio je i značajna financijska sredstva u gradnju dvaju novih dječjih igrališta, “Čarobna šuma - Šuma Striborova” u DV-u Ciciban Otočac i novoizgrađenog dječjeg igrališta u Sincu s tematikom rijeke Gacke i gacke pastrve.

Jedan od najvećih, financijski najzahtjevnijih projekata, a koji se odnosi na boljitak i kvalitetu života naših najmlađih, jest “Izgradnja i opremanje područnog vrtića s kuhinjom, Grad Otočac”, za koji je odobreno 5,5 milijuna eura.

U proteklom periodu Grad Otočac ostvario je značajan napredak u provedbi “zelenih” projekata s ciljem povećanja održivosti i zaštite okoliša tako da gotovo svake godine povuče značajna financijska sredstva za komunalnu opremu, a uspješno su osigurana i sredstva za sanaciju odlagališta neopasnog otpada u sklopu Odlagališta otpada Podum. Velika se sredstva ulažu i u rekonstrukciju dotrajale vodovodne mreže. U tijeku su radovi na sanaciji vodoopskrbne mreže u pojedinim dijelovima grada i povećanju kapaciteta vodoopskrbnog sustava iz koje se pitkom vodom opskrbljuje nekoliko naselja u sastavu Grada Otočca, a priprema se i projektna dokumentacija neophodna za prijavu većih projekata rekonstrukcije sustava opskrbe i odvodnje na natječaje Europske unije.

Strategija za dugoročni razvoj

Otočac se bori s divljim odlagalištima otpada tako da je u 2023. proveo sanaciju triju golemih divljih odlagališta. Proveden je projekt “Modernizacija sustava javne rasvjete Grada Otočca”, u kojem je zamijenjena postojeća rasvjeta energetski i ekološki učinkovitom LED rasvjetom. U tijeku je provedba projekata koji podrazumijevaju energetsku obnovu javnih zgrada.

Otočac je jedan od prvih gradova koji je uveo iTransparentnost, prvi korak ka digitalizaciji javne uprave, kako bi građani mogli transparentno pratiti tijek novca iz proračuna. Projekt “Digitalni Otočac: Put prema pametnom i održivom gradu” ima za cilj transformirati Grad u pametno i održivo urbano područje implementacijom triju inovativnih rješenja: sustav videonadzora i analitike prometa, sustav upravljanja kvalitetom zraka i platforma Otvoreni grad Otočac.

image

Gradonačelnik Goran Bukovac

“Primjenom integriranih rješenja grad može postići pametan i održiv razvoj od kojeg će imati koristi svi stanovnici i poslovni subjekti. Projekti su dio strategije Grada za dugoročni razvoj i modernizaciju Otočca kao pametnoga grada”, istaknuo je gradonačelnik Bukovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:34