PONOSNI NA TURISTIČKU PROŠLOST

Opatija usmjerena na zelenu i održivu budućnost

Turiste privlače kongresnim, zdravstvenim i aktivnim turizmom, vrhunskom gastronomskom pričom, ali i brojnim prepoznatljivim manifestacijama

Uz održivi razvoj destinacije, kvalitetan život Opatijaca u fokusu je aktualne gradske uprave

 Foto Luigi Opatija - David Kurti/

Opatija ove godine nizom manifestacija obilježava visoki jubilej: 180 godina organiziranog turizma. Ne samo u gradu, koji je poznat kao kvarnerski Monte Carlo, već i u čitavoj zemlji jer je u Opatiji počeo hrvatski turistički razvoj još sredinom 19. stoljeća. Točnije, 1844. godine, kada je riječki patricij Iginio Scarpa sagradio ljetnikovac poznat pod imenom Vila Angiolina, u kojem su boravile mnoge slavne ličnosti. Četrdeset godina kasnije otvoren je prvi hotel na Jadranu, Hotel Quarnero - današnji Hotel Kvarner, čime je Opatija potvrdila “titulu” kolijevke hrvatskog turizma, a svoj turistički značaj dodatno je osnažila 1889. kada je proglašena i klimatskim lječilištem. To je Opatiji u naslijeđe ostavilo jedinstvene parkovne površine i perivoje, šumska šetališta te ona uz more, ali i tradiciju zdravstvenog turizma koji je i dalje jedan od značajnijih razloga posjeta “biseru Kvarnera”.

Među najboljima u Europi

- Među prvim gradovima krenuli smo u sustavno pošumljavanje, kako bi se barem malo ublažile posljedice prekomjerne gradnje, a i klimatskih promjena. Od početka godine na javnim površinama posađeno je stotinu stabala i približno toliko velikih grmova autohtonih sorti, poput hrasta medunca, čempresa i divljih kestena - objasnio je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

Opatija turiste svih 12 mjeseci privlači kongresnim, zdravstvenim i aktivnim turizmom, vrhunskom gastronomskom pričom, ali i prepoznatljivim manifestacijama poput “otkačene” Balinjerade, nagrađivane RetrOpatije, Adventa koji je uvršten među najbolje u Europi, Ljeta na Ljetnoj koje privlači glazbene zvijezde svjetskog glasa ili, pak, Festivala čokolade.

Kako bi zaustavili buduće negativne utjecaje na okoliš, Opatija u posljednje četiri godine drugi put provodi izmjene prostorno-planske dokumentacije s ciljem dodatne zaštite načetog prostora koji treba ostati glavna komparativna prednost u odnosu na turističku konkurenciju.

Uz održivi razvoj destinacije, kvalitetan život Opatijaca u fokusu je gradske uprave, koja dokazuje da očuvanje prostora i realizacija projekata, koje podižu životni standard lokalnog stanovništva, mogu ići zajedno.

Završeno ili u tijeku 20 projekata

- Uz projekt gradnje garaže Gorovo u središtu grada koji se već provodi, a u kojoj će biti 220 parkirališnih mjesta, ove jeseni počinjemo s realizacijom nekoliko velikih i važnih infrastrukturnih projekata. Gradimo novi nogometni stadion na mjestu postojećeg. Opatijci će dobiti i rekonstruiran i nadograđen Dom zdravlja na Novoj cesti. Pri kraju smo s projektnom dokumentacijom za radove na novom gradskom bazenu koji će se graditi neposredno uz Sportsku dvoranu “Marino Cvetković” na Lipovici, čime će ovaj dio grada postati pravi sportski centar, ističe gradonačelnik Kirigin.

U Opatiji su u tijeku investicije u komunalnu i javnu infrastrukturu u vrijednosti oko 16 milijuna eura. Od 2021. provedeno je ili se provodi 20 projekata financiranih nacionalnim, regionalnim i sredstvima EU. U planu je povući gotovo deset milijuna eura bespovratnih sredstava.

Grad se posvetio ravnomjernom razvoju cijelog područja, s naglaskom na naselja zaleđa. Osim u infrastrukturu, Opatija ulaže i u kvalitetu života građana, zbog čega je redovito birana među finaliste najuspješnijih hrvatskih gradova.

image

U Opatiji rade na sustavnom pošumljavanju

Foto Luigi Opatija - David Kurti/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:17