PROJEKTI OD 350 MIL. EURA

Novcem iz fondova EU Osijek mijenja vizure i podiže kvalitetu života svojim građanima

Osijek je posljednje dvije godine među rekorderima po povučenim sredstvima iz europskih fondova

Zahvaljujući novim vrtićima, kao i reorganizaciji postojećih, u osječke vrtiće ove jeseni kreće rekordnih 3611 djece, ističe gradonačelnik Ivan Radić

Na području grada Osijeka u tijeku su projekti u javnom sektoru vrijedni više od 350 milijuna eura, od čega je polovica europski novac. Nema dijela Osijeka u koji se ne ulaže, od komunalne i prometne infrastrukture do gradnje novih dječjih vrtića, energetske obnove zgrada koje su kulturna dobra, gradnje IT centra, gradnje najduže šetnice uz Dravu u ovom dijelu Europe i završetka koncertne dvorane, prve u povijesti Osijeka.

Među strateškim projektima je modernizacija tramvajske infrastrukture vrijedna 45 milijuna eura. Uz obnovljene kilometre tramvajske pruge i mreže u Osijek stiže i 10 novih niskopodnih tramvaja vrijednih 25 milijuna eura.

image

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Ulaganje u gradski prijevoz

“Modernizacija tramvajske infrastrukture jedan je od najvećih projekata koji u ovom trenutku realiziramo na području grada Osijeka. S radovima smo počeli u proljeće 2022. godine, a bit će gotovi do proljeća iduće godine. Osijek će tako dobiti 9,5 kilometara obnovljene tramvajske mreže, što je preduvjet za dolazak prvih 10 novih niskopodnih tramvaja. No, tu za nas nema stajanja. Uskoro ćemo predati Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture zahtjev za dodatnih 10 novih niskopodnih tramvaja te se prijaviti na natječaj za nabavu novih niskopodnih električnih autobusa. Uz prethodnu kupovinu 20 autobusa, govorimo o najvećim ulaganjima u javni gradski prijevoz na području grada Osijeka u proteklih 15 godina”, ističe osječki gradonačelnik Ivan Radić.

image

Zahvaljujući novim vrtićima, kao i reorganizaciji postojećih, u osječke vrtiće ove jeseni kreće rekordnih 3611 djece, ističe gradonačelnik Ivan Radić

Na osječkim ulicama u tijeku je još jedan veliki projekt - Osijek 4. Riječ je o rekonstrukciji i izgradnji vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje koji će dovesti do značajnog smanjenja gubitka vode te povećati pouzdanost i sigurnost u pružanju vodnih usluga. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti Gradu Osijeku je za ovaj projekt dodijeljeno 21,8 milijuna eura, odnosno najveći iznos u odnosu na ostale prijavljene gradove.

U Osijeku je završena i izgradnja najmodernijeg pročistača otpadnih voda u Hrvatskoj vrijednog 50 milijuna eura. Riječ je o jednom od tehnološki najzahtjevnijih objekata vodno-komunalne infrastrukture istoka Hrvatske čija je gradnja sufinancirana europskim novcem. Kapacitet UPOV-a iznosi 170.000 ES (ekvivalent stanovnika), a čini ga čak 28 zasebnih građevinskih objekata na ukupnoj površini zahvata od 165.000 kvadrata. U njemu se pročišćavaju otpadne vode grada Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde.

“Ovo je najveći pročistač otpadnih voda trećeg stupnja u Hrvatskoj koji uključuje biološko i mehaničko pročišćavanje te taloženje prije ispusta u Dravu. Ono što je najbitnije jest da mi na ovaj način štitimo našu rijeku Dravu, s kojom se Osječani ponose, uz koju naš grad živi i uz koju gradimo jednu od najdužih šetnica u ovom dijelu Europe”, rekao je osječki gradonačelnik.

image

Koncertna dvorana

Pet novih vrtića i novi projekti

U osječkom IT parku ove su godine završeni radovi na izgradnji i opremanju IT poslovnog centra vrijedni 8,7 milijuna eura, od čega je gotovo polovica bespovratni novac Europske unije. Centar se prostire na 4000 četvornih metara, a sadrži modularnu konferencijsku dvoranu s oko 300 sjedećih mjesta, 30-ak ureda, coworking prostor, informatički laboratorij i druge sadržaje.

Kroz NPOO u Osijeku se realizira projekt izgradnje i pet novih vrtića. Ukupna vrijednost radova je 6,9 milijuna eura, od čega su 4,2 milijuna eura bespovratna sredstva. Četiri su vrtića, na radost djece i roditelja, otvorena već ovoga rujna, na početku nove pedagoške godine, a peti će vrtić biti završen do kraja godine.

“Zahvaljujući novim vrtićima, kao i reorganizaciji postojećih prostora, u osječke vrtiće ove jeseni kreće rekordan broj djece - njih 3611. U odnosu na 2021. godinu, kada sam postao gradonačelnik, to je 763 djece više. No nema stajanja, nastavljamo ulagati u vrtiće. Odobrena su nam sredstva i za energetsku obnovu i unutrašnje uređenje još dvaju vrtića. A imamo spremne i projekte za nove natječaje”, ističe gradonačelnik Radić te najavljuje gradnju još triju novih vrtića.

image

Dječji vrtić Tenja

Ovim velikim europskim projektima Osijek mijenja svoje vizure, ali i podiže kvalitetu života svojim građanima. Tako će Osječani uskoro dobiti prvu koncertnu dvoranu s više od 400 sjedećih mjesta, površine od oko 1000 četvornih metara.

Rekordno visoka zaposlenost

“Iznimno me veseli što se radovi na uređenju i opremanju koncertne dvorane, prve u povijesti grada Osijeka, privode svome kraju. Ukupna vrijednost radova iznosi 1,7 milijuna eura, od čega je 930 tisuća eura osiguralo Ministarstvo kulture, a 770 tisuća eura Ministarstvo regionalnoga razvoja. Kako sam više puta naglasio - koncertna dvorana građane Osijeka neće stajati niti jedan cent. Svoja će vrata koncertna dvorana otvoriti 27. rujna, a nosit će ime po najpoznatijem osječkom glazbeniku 19. stoljeća, violinskom virtuozu i skladatelju Franji Krežmi”, zaključuje gradonačelnik Ivan Radić.

Osijek je posljednje dvije godine među rekorderima po povučenim sredstvima iz europskih fondova. Rekorder je među hrvatskim gradovima po povučenim sredstvima za obnovu zgrada koja su kulturno dobro. A na valu velikih javnih, ali i privatnih investicija Osijek bilježi rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost u posljednjih 15-ak godina. Pozitivni učinci europskoga bespovratnog novca vidljivi su u svim sferama života u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 10:13