BOLJA KVALITETA ŽIVOTA

Nova Gradiška ulaže u rast standarda

Ulaganja u gospodarstvo, sport, obnovljive izvore energije, obrazovanje i urbanu infrastrukturu pokazuju dugoročnu posvećenost Grada poboljšanju kvalitete života svih građana, stvarajući održivu i prosperitetnu zajednicu

Aktivni su ibrojni projekti uz iskorak prema pametnom gradu 

Grad Nova Gradiška kontinuirano ulaže u razvoj infrastrukture i unaprjeđenje kvalitete života svojih građana, provodeći brojne projekte u cilju poboljšanja urbanih kapaciteta i podizanja životnog standarda.

Prvi značajan projekt je “Rekonstrukcija atletske staze”, sufinanciran sredstvima Ministarstva turizma i sporta sa 132.476,00 eura putem natječaja za sufinanciranje gradnje, građevinskih zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. godini. Nova tartan staza i prateća borilišta (skok u vis, skok u dalj, bacanje koplja, bacanje kugle) omogućuju sportašima, rekreativcima, posebno djeci i mladima, kvalitetniji i sigurniji prostor za bavljenje sportom. Svečano otvorenje atletske staze održano je 25. kolovoza 2024. godine, uz prisustvo gradonačelnika Vinka Grgića i brojnih građana, a događaj je uveličan trčanjem simboličnih 2024 kruga.

image

Rekonstruirana je i atletska staza

Značajno podignuta svijest

Drugi važan projekt je “Rekonstrukcija gradske tržnice”, ukupne vrijednosti 598.903,79 eura. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU iz Programa podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema. Novouređeni prostor veličine 1900 četvornih metara, opremljen je s 28 nadstrešnica i prodajnih betonskih klupa te rashladnim vitrinama. Izvršena je i rekonstrukcija oborinske odvodnje te postavljena energetski učinkovita rasvjeta. Rezultati projekta su povećana funkcionalnost tržnice, veća atraktivnost prostora i povećanje broja zakupaca, što će dovesti do rasta proizvodnje i prihoda lokalnih proizvođača.

Instalacijom osam fotonaponskih elektrana u sklopu projekta BIOSOL+ financiranog iz Programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska-Srbija 2014-2020, Grad je značajno povećao infrastrukturne kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te pridonio povećanoj upotrebi održive energije i energetskoj učinkovitosti. Projektom vrijednim 338.999,94 eura značajno je podignuta svijest o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije te je učinjen velik iskorak prema ostvarenju koncepta “pametnoga grada”.

Ulaganja i u gospodarstvo

Grad Nova Gradiška posebnu pažnju posvećuje svojim najmlađim stanovnicima kroz poboljšanje materijalnih uvjeta u objektima predškolskog odgoja i obrazovanja.

Kroz program Ministarstva demografije i useljeništva opremljeno je igralište dječjeg vrtića Maslačak novim suvremenim igralima i pratećim urbanim mobilijarom. Projekt je vrijedan 31.485,81 eura te značajno unaprjeđuje kvalitetu pedagoškog standarda, pružajući djeci sigurnije i raznovrsnije mogućnosti za igru i razvoj.

Također, u planu je gradnja novog objekta “Dječji vrtić Jug” ukupne procijenjene vrijednosti 2,730.000 eura, koji će se sufinancirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (Ministarstvo znanosti i obrazovanja). Ovaj projekt obuhvaća gradnju i opremanje predškolske ustanove s četiri dnevna boravka i kuhinjom. Time će se u cijelosti zadovoljiti povećana potreba za smještajnim kapacitetima djece predškolske dobi te olakšati roditeljima pristup kvalitetnoj skrbi u neposrednoj blizini njihovih domova.

Ulaganja u gospodarstvo, sport, obnovljive izvore energije, obrazovanje i urbanu infrastrukturu pokazuju dugoročnu posvećenost Grada poboljšanju kvalitete života svih građana, stvarajući održivu i prosperitetnu zajednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 15:14