IMPULS SAVJETOVANJE

Nakon devet godina rasta u Hrvatskoj, sada rade i za Europsku komisiju te startupe

Misiju da u znanje treba konstantno ulagati, ali ga i dijeliti, ove su godine konretizirali na konferenciji Horizon Europe Summit, koja je održana u svibnju

Konferencija Impuls savjetovanja, jedne od najuspješnijih konzultantskih kuća za projekte EU

Kada biste prije desetak godina nekome spomenuli da je vaše zanimanje “konzultant za EU fondove”, nerijetko bi vas dočekao zbunjeni pogled. S takvim pogledima suočavali su se i stručnjaci iz tvrtke Impuls savjetovanje, koja je u tom razdoblju postala jedna od najuspješnijih konzultantskih kuća za EU projekte.

Naravno, i tada je bilo onih poduzetnika koji su znali da trebaju pomoć pri plivanju u oceanu brojnih briselskih administrativnih pravilnika i procedura, no većina je ipak tek otkrivala blagodati, ali i zamke koje skriva mnoštvo fondova EU. Vrlo se brzo pokazalo da se i najbolje ideje mogu izgubiti u šumi projekata EU ako se ne prezentiraju na proceduralno jasan i efektan način.

Inspirirani inovacijama klijenata

“Kada smo 2016. pokretali Impuls savjetovanje, naša je ideja od samog početka bila vrlo jasna - okupiti tim stručnjaka s iskustvom iz privatnog i javnog sektora koji će na tadašnjem relativno novom tržištu fondova EU poduzetnicima ponuditi kvalitetnu i cjelovitu uslugu uz visoko individualizirani pristup klijentima i projektima”, govori Darko Liović, predsjednik uprave konzultantske tvrtke Impuls savjetovanje.

Od skromnih početaka na zagrebačkom Trnju, Liović i njegovi partneri Mateo Čagalj i Dalibor Dvorny, danas članovi Uprave, znali su da uspjeh ne može izostati ako će se držati dva postulata - konstantnog ulaganja u znanje i predanosti klijentima.

“Od početka su nas inspirirale inovacije naših klijenata, pa nam se to logički nametnulo kao nešto što nas najbolje opisuje. Zato naš moto ‘inspirirani inovacijama’ nije samo fraza, već naša nit vodilja koja potiče da se suočimo s izazovima, da nikada ne odustajemo i da uvijek tražimo bolja rješenja za klijente”, kaže Liović.

image

Mr.sc. darko Liović, predsjednik Uprave

Svijet fondova EU doista je raznolik. Od “nacionalnih” fondova EU - natječaja iz NPOO-a, nove financijske perspektive 2021. - 2027. do programa prekogranične suradnje (Interreg) te centraliziranih programa EU poput Horizon Europe, Erasmus+, i drugih, mogućnosti su velike. Gotovo svaka poslovna ideja koju zamislite, a da je u skladu s proklamiranim vrijednostima i ciljevima EU, može dobiti značajan “poguranac u leđa”. Ali, mora se izvrsnošću izdignuti iznad drugih ideja te poštivati striktnu proceduru stvorenu kako bi se izdvojili najbolji, ali i spriječile pronevjere. Na tom putu bitno je imati dobre konzultante koji neće samo procijeniti potencijal projektne ideje, nego i izraditi projektnu prijavu, investicijsku studiju i ostalu potrebnu dokumentaciju za ostvarenje potpore.

Stručnjaci za svaku fazu projekta

“Uvijek nastojimo svojim klijentima pružiti više nego očekuju. Od osnutka tvrtke izgradili smo stručne timove za svaku od ključnih faza projekata EU, pa naši klijenti u kojoj god im se fazi nalazi projekt - pripremi ili provedbi - mogu računati da će dobiti pravog stručnjaka upravo za to područje. Isti pristup imamo i u svim drugim aspektima poslovanja, umjesto univerzalnih stručnjaka, mi vjerujemo stručnjacima specijaliziranim za svako pojedino područje”, govori Dalibor Dvorny iz Impuls savjetovanja, naglašavajući da upravo zbog toga tvrtka raste iz godinu u godinu, pa je danas jedna od najvećih i najznačajnijih na području konzultacija za projekte EU.

Tako su Osnovnoj školi Vrgorac pomogli da se modernizira uvođenjem STEM opreme, ali i da razvije STEM modele učenja. Inovativna platforma za upravljanje nadzorom, analizom i planiranjem poljoprivrednih aktivnosti bio je projekt tvrtke Agrivi, za koji su koncept prilagodili natječaju. Uz tvrtku Marinu Punat osigurali su projekt vrijedan više od dva milijuna eura, kojemu je cilj iskoristiti tehnološka dostignuća za povećanje učinkovitosti procesa i organizaciju aktivnosti u nautičkim marinama.

To su samo neki od niza projekata kojima su osigurali financijska sredstava kroz fondove EU. No, pritom se tvrtka Impuls savjetovanje konstantno vodila jednom mišlju - u znanje treba konstantno ulagati, ali ga i dijeliti.

Ove su godine odlučili tu svoju misao i konkretizirati na konferenciji Horizon Europe Summit, koja je održana 22. i 23. svibnja u zagrebačkom hotelu Esplanade. Tijekom dva edukativna dana stručnjaci za projekte EU, a prvenstveno za program Horizon Europe, namijenjen razvojno-istraživačkim projektima, izmjenjivali su svoja znanja i iskustva.

Iskoristili godinu za akvizicije

“Vjerujemo da je konferencija otvorila brojne vidike hrvatskim tvrtkama. Ne samo kroz izlaganja i panele, na kojima se moglo doznati sve o tome kako Horizon Europe funkcionira, što nudi i koji su dosadašnji najbolji primjeri, nego i kroz povezivanje s potencijalnim partnerima. Na konferenciju su došli predstavnici niza europskih tvrtki i institucija, koji su pokazali interes pronaći zanimljive hrvatske projekte u kojima bi sudjelovali, ali i ponuditi hrvatskim tvrtkama da budu partneri na njihovim projektima”, izjavio je Darko Liović, dodavši da je ispunjena dvorana pokazala koliki je interes za ovu temu.

“U razdoblju od 2013. do 2020. godine hrvatske su tvrtke i znanstveno-istraživačke organizacije sudjelovale ukupno u više od 400 projekata odobrenih za financiranje putem Horizona, iako najvećim dijelom kao partner na projektu drugim europskim tvrtkama i institucijama, a tek manjim dijelom kao nositelji projekata. Procijenjena vrijednost povučenih sredstava iz Horizona u sedmogodišnjem periodu u Hrvatskoj iznosila je nešto više od 90 milijuna eura, ali kada znamo da je ukupna vrijednost programa iznosila nešto manje od 80 milijardi eura, onda je jasno kako je Hrvatska kao zemlja participirala sa svega 0,1 posto u ukupno povučenim sredstvima, što je daleko premalo”, naglasio je Liović.

Kako bi dodatno povećala svoju ekspertizu, tvrtka Impuls savjetovanje iskoristila je 2023. za akvizicije. Preuzela je tvrtku Subjekt d.o.o. iz Rijeke, specijaliziranu za Interreg i Erasmus+ programe i projekte. Pokrenula je i spin-off tvrtku STEMwise d.o.o., s kojom je ozbiljno zakoračila u područja pripreme i provedbe Horizon Europe projekata, razvoja inovativnih proizvoda i usluga te ponude paketa novih usluga pod jednim nazivom - strateško pozicioniranje.

“Danas Impuls savjetovanje ima više od 20 zaposlenih, a u 2023. smo ostvarili i rekordne prihode, veće od 1,4 milijun eura”, ističe član Uprave Mateo Čagalj, naglasivši da se njihova ekspertiza počinje prepoznavati i izvan granica Hrvatske, što se vidi i po tome da su potpisali prve međunarodne ugovore za pružanje savjetovanja eminentnim institucijama poput Europske komisije, Fonda za inovacijsku djelatnost Srbije te stranim tehnološkim start-up tvrtkama poput tvrtke UNIO, specijalizirane za razvoj rješenja za svemirsku industriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 12:31